vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.25. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 39. száma!

A tartalomból:

Ránk nem vonatkozna Galilei igazsága? (címlap)

Talán mégsem mozog? Van úgy, hogy az ember napi foglalatossága mellett, csak úgy háttérként tévézik, rádiózik és közben félszemmel követi az országgyűlés munkáját is, nem mélyül el benne, így konkrét meghatározó tényekkel alátámasztható érvet nem tud magának sem felmutatni, hanem csak egy kellemetlen érzés munkál benne. Mi van? Már megint ezekkel van tele minden? Hogy mennyire unom én azt, hogy Mesterházy meg Bajnai Vadaival vagy nélküle, és ha Gyurcsánnyal nem, akkor mégis miért igen. Mi ez az elszánt settenkedés? Nem romboltak még eleget? Nem hazudtak még eleget, reggel, éjjel meg este? Unom az állandó szőrszálhasogatásukat, unom, ahogy hazug módon elferdítenek mindent, és azt szajkózzák, sőt a saját hazugságukat máson még számon is kérik.

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Korszerű félrevezetési és elnyomási technikák (2.oldal)

A szocialisták második, 2002-ben aratott választási győzelme, majd pedig a 2006-os, minden addigi csalást felülmúló, tökéletesített választási hazudozással és szavazatszámolással való uralomra jutása óta, amely Gyurcsány Ferenc nevével kötődik össze, olyan új, a magyar társadalom körében ismeretlen félrevezetési és elnyomási technikák kerültek alkalmazásra – közéjük tartozik a cigánykérdéssel való manipuláció is –, amelyek teljesen összezavarták a védtelen magyarságot. És az ellenzék minden pártját, egységét, civil szervezetét is alaposan elbizonytalanították. Ezeket a technikákat Izraelben, az USA-ban és – csak részben – a feltámadó KGB utódszervezetében, Moszkvában dolgozták ki. Első bevetésére Moszkvában, Jelcin érdekében került sor. Jelcin és pártja a választás előtt egy évvel négy százalék körüli jelentéktelenségben fürdött, de az USA-nak, Izraelnek rá és a vele kötött egyezségekre, koncessziókra volt szüksége, ezért rengeteg pénzzel, új fogásokkal és sűrű csalásokkal felhozta őt és csapatát – ekkor Putyin még közéjük tartozott – egy Amerikából érkezett stáb. Mindez összefügg a 2001. szeptember 11-i sikeres kísérlettel, amikor Amerikát olyan támadás érte, amely két világháborúban sem.

 Magyarellenes gyalázat a Szalárd völgyében (3.oldal)

Ismét meggyalázták a Szalárd-patak völgyében álló Wass Albertemlékkövet.

A sokadik alkalommal elkövetett cselekmény egyértelműen magyarellenes hátterű, amire a román lobogó színeinek megjelenítése is világosan utal. Holtmaros református lelkészét, az emlékkő készíttetőjét és a közelben lévő Wass Albert-forrás névadóját, Bartha Józsefet kérdeztük az eset hátteréről.

Egyesek minden alkalmat megragadnak, hogy belénk rúgjanak. Mostanság leginkább a közelmúltban lezajlott Románia–Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtező, illetve az október 27-re tervezett autonómia tüntetés okán került terítékre a „magyar-kérdés”.

 Összesen mintegy 50 milliárd forint marad a családok zsebében

A csődvédelemmel a bankok is jobban járnak, mert megkapják hátralékuk jelentős részét (4.oldal)

Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője: eddig 180 milliárd forintot tudtak a családok igénybe venni az adókedvezménnyel. Viszont voltak olyan családok, akik ezt az adókedvezményt nem tudták teljes egészében kihasználni, éppen azért, mert kevesebb jövedelemmel rendelkeztek, és több gyermeket nevelnek. Tehát a jövedelmükhöz képest több volt a lehetőség, mint amennyit ténylegesen igénybe vettek. Rajtuk kívántunk segíteni azzal, hogy javasoltuk, ne csak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehessen vonni a gyermekek utáni adókedvezményt.

 Jelentős útfelújítások Monor térségében

2014-ig befejeződnek a településközponti rekonstrukciók, és a választókerületben elvégezték az iskolák, óvodák korszerűsítését (4.oldal)

Pogácsás Tibor országgyűlési képviselő, Monor polgármestere: Az egész térségre elmondható, hogy 2014- ig befejeződnek a településközpont rekonstrukciói, s ezen túlmenően folyamatosan elvégezik az iskolák, óvodák korszerűsítését. Az elkövetkező hetekben is tovább dolgoznak a településeket összekötő utak burkolatának megerősítésén, ami nagyon sok ember igényét elégíti ki, mert lényegesek az infrastrukturális fejlesztések. Az útfelújítások Sülysáptól Monoron, Nyáregyházán át Ceglédbercelig több települést is érintenek.

 A növekedési hitelprogrammal a vállalkozások működése olcsóbbá vált

A következő években lassú, de szerves fejlődésből fakadó növekedéssel lehet számolni (5.oldal)

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: Mindenképpen célszerű a közgazdasági realitások talaján maradni: ha a keresletet nem megtermelt jószágból, értékből hozzuk létre, hanem külső eszközzel, az később megbosszulja magát. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, látjuk, hogy a kereslet hitelből teremtődött, így olyan portékát fogyasztottunk el, aminek nem volt meg a fedezete. Emiatt vett föl a magyar társadalom és a vállalkozók többsége hitelt, ráadásul deviza formájában, miközben bevételei nem devizában realizálódtak, és most ezért kerültek sokan nagyon rossz helyzetbe. Ha most a keresletet szeretnénk élénkíteni, azt csak úgy tudnánk megtenni, ha fedezet nélkül bocsátanánk forrást a piacra. S így nőne az eladósodottságunk.

 Célunk, hogy visszatérjen a közösségi élet a belvárosba

Ahogy letelepedtek Budapest központjában a plázák, elkezdődött a kis üzletek lepusztulása (7.oldal)

Budapesten fontos cél, hogy a közösségi élet a bevásárlóközpontokból visszatérjen a közterekre, ezért olyan komplex, funkciójában, összetettségében új ötletrendszert kerestek a „Rögtön jövök” programmal, mely nemcsak azt mutatja meg, van-e olyan üzlet, ami kiadásra vár, hanem a közösségi érdekek bevonásával lehetővé teszi azt is, hogy újra megjelenjen a kirakatokban az élet. Ughy Attila, Budapest XVIII. kerületének polgármestere, a Fővárosi Önkormányzat városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka szerkesztőségünknek elmondta: Míg régen a közösség döntött a közösségi terek működéséről, ma már a profitérdekelt tulajdonos az, aki mindezt szabályozza.

 Garantált minőség

Nagyon nehéz volt visszaszerezni a piaci partnerek bizalmát (8.oldal)

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője: Februárban szembesültünk azzal az örökséggel, amit a húskombinát ránk hagyott. A Gyulai Húskombinát működésének utolsó időszakában nem tudta kiszolgálni sem mennyiségben, sem minőségben az üzleti partnereket, ezért jelentős részük elfordult a gyulai termékektől és máshonnan pótolták a polcukról kieső árukat. Ezért eleinte nagyon nehéz volt visszaszerezni a piaci partnerek bizalmát. Mára ez a folyamat kedvező irányba fordult, bár a húskombinát néhány korábbi partnere még nem kötött velünk szerződést.

 Intézkedéseink a köznevelés, azaz a gyerekek érdekét szolgálják

Minden olyan felvetés, amely szerint délutánonként „hozzáláncoljuk” a gyermekeket az iskolához hamis, tehát hazugság (9.oldal)

A pedagógusok béremeléséhez szükséges forrásokat a magyar emberek munkája révén az ország gazdasága teremtette elő. A kormány elődeivel ellentétben nem fedezet nélkül, hitelből emeli a béreket, hanem felelősséggel mérlegelte a lehetőségeket. Szerkesztőségünk vendége Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár.

 Elbulvárosodott a szakma, és ártalmasan hatott rá a média sztár- és celebvilága

A színművészetnek olyan valóságot kell felidéznie, amely eszményien szép (10.oldal)

Molnár László, színész, rendező: Ha csak a rosszat mutatja be a színház, az még nem nevel. Felvázolhatjuk azt, milyen fertőben élnek egyesek, de a kiutat is be kell mutatni, azt, hogy van remény a változásra. Amennyiben nem mutatjuk be a kiutat, az egész színház öncélú játszadozássá fajul. Ám az öncélú játék, az önmegvalósítás, akár állami pénzből történik, akár nem, csak arra jó, hogy a színész bemutassa a lelki világát, de arra semmiként sem, hogy nevelje a nézőket.

 Nem elefántcsonttorony, hanem közösségi tér a zalaegerszegi színház

A tavalyi évad szakmai sikerei, s az, hogy 10 ezer bérletesünk volt, hatalmas előrelépést jelent (12.oldal)

Évadnyitó színházi forgataggal várta szeptember 13-án az érdeklődőket a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata. Sor került kulisszajárásra is, s így a látogatók megismerhették a teátrum kulisszatitkait, bejárhatták az épületet a ruhatártól egészen a jelmezraktárig. A színház előző évadát szakmai sikerek övezték: a Színésznők című kamaraelőadást meghívták a POSzT-ra, ahol Ecsedi Erzsébet megkapta a legjobb női alakítás díját; több előadásuk kapott országos kritikai elismerést. Dr. Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója elmondta: a Tantermi Deszka sorozat egyik sikertörténetük. Ennek és az elődök munkájának köszönhető, hogy egyre több fiatal jár a színházukba.

 Csorja Gergely: Meddig mehet el a szolgáltató? (19.oldal)

A szolgáltató – legyen az mobiltelefon cég vagy wellnesközpont – nagy előszeretettel kínálja fel szolgáltatásait mindenféle valótlanságokkal kísérve. Reklámhadjáratot folytatnak, hogy a vékony, kissé idegesítő és sajátos arcú srác valamint a lány, akit a szolgáltató segítségével felcsíp, mennyire boldog életre számíthat a szolgáltatások által. Ez a boldogság ránk is átszáll mindenféle kedvezmények formájában, már amennyiben aláírjuk a megfelelő szerződéseket és hűségnyilatkozatokat.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu