vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.20. 

Alapvető cél, hogy az idősebb emberek ne válhassanak áldozattá

Az EU 2014 és 2020 közti programja kiemelt célnak tűzte ki az idős ügyet, és az EMMI azt javasolja, hogy az idősellátásra komolyabb összeget különítsenek el

Országossá terjesztik ki az idősügyi programot. A program segítségével próbálnak megoldást találni az idősek életkorából, mentális és egészségi állapotából eredő problémákra. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője még áprilisban idősügyi biztossá nevezte ki Jeneiné Rubovszky Csillát, akinek feladata az idősek szociális biztonságát erősítő országos mintaprogram kidolgozása és bevezetése.

 Mikor indult el az idősügyi mintaprogram? – kérdezem Jeneiné dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos asszonyt, Belváros-Lipótváros alpolgármesterét.

 –A program 2012 januárjában vette kezdetét, amikor nagy hóvihar volt várható és Rogán Antal polgármester úr összehívta a védelmi bizottságot. Akkor szembesültünk azzal, hogy a kerület lakosságának 9 %-a 80 éven felüli, közülük 560-an ismertek a szociális ellátó rendszerben, s közel 1700 idős embernek nincsen szociális problémája. Azon a hétvégén civil szervezetekkel jártuk a kerületet, hogy megtudjuk, az idősek közül ki szorul segítségre. Úgy gondoltam, hogy képtelenség, ha egy fővárosi kerületben nem találjuk meg a lakóinkat, ezért, mint a szociális ügyekért felelős alpolgármester úgy döntöttem, hogy a kerület érdekében egy átfogó programot dolgozunk ki az idősek megsegítésére. Erről 2012 decemberében döntött a képviselő testület. Kiküldtem még karácsony előtt mind a 2235 80 év fölötti polgárnak levelet, melyben megfogalmaztam, hogy kérhetnek tőlünk segítséget. Első körben ötvenen jelezték azt, hogy elfogadják és köszönik segítségnyújtásunkat. Ezután fölkerestük az időseket. Kezdeményezésünkhöz 2013 áprilisában csatlakozott Kisvárda és Szombathely városa, májusban pedig Jászfényszaru. Felvetettem, hogy ez a program tud-e országos szinten abban segíteni, hogy az idősek ne bentlakásos intézményekben, hanem saját otthonukban tudják jól megérdemelt nyugdíjas éveiket eltölteni. Ez vezetett ahhoz, hogy miniszteri biztossá nevezett ki Balog miniszter úr.

 Hozzávetőlegesen mennyi idős ember él Magyarországon?

 –Ma országosan 475 ezer 80 év feletti állampolgárunk van, közülük 139 ezren vesznek részt a szociális ellátó rendszerben. Ez a szám azért megdöbbentő, mert az elmúlt 10 évben duplázódott meg, tavaly 61 089 fővel nőtt a 80 év felettiek száma. Ez is mutatja, hogy olyan társadalmi jelenség, amivel foglalkoznunk kell. Elsődleges célcsoportunk a 80 év feletti lakosság, és lényeges a családok tehermentesítése, hiszen az idősek gondozását legtöbb esetben a nők látják el, ahogyan a gyerekek nevelését is, s teszik mindezt a munkájuk mellett. Az idősgondozásban az államnak szerepet kell vállalnia – ez eddig is megtörtént, de főleg szociális alapon. Mi úgy látjuk, hogy az idősellátás nem csak szociális, nem csak egészségügyi, s nem csak nyugdíjazási kérdés, hanem annál jóval több.

 Tudtommal a program négy pillére épül. Legyen szíves erről beszélni.

 –Így van, az egyik pillér a szociális ellátó rendszer. A másik a közfoglalkoztatás, ami azt jelenti, hogy szeptember 1-jével országos kiterjesztésű Start-mintaprogrammá vált az idősügyi program, amiről a megállapodást augusztus 21-én írtuk alá 32 kedvezményezett, hátrányos helyzetű településre vonatkozóan. Kecskemét, Cegléd, Újbuda, Miskolc nem tartoznak ebbe a körbe, de mégis vállalták, hogy csatlakoznak a célkitűzésünkhöz. Valószínűleg szeptember végére 40 fölötti lesz az önkormányzatok száma, és így 60 ezer idős embertől tudjuk megkérdezni, hogy a program keretén belül mire lenne szükségük. A Belügyminisztérium tehát rögtön azt javasolta, hogy ebben a programban vegyenek részt közfoglalkoztatottak, valamint hozzátett egy fontos elemet, miszerint ez a korosztály kiemelten veszélyeztetett bűncselekményekre. Így például a lakásmaffia elsődleges célpontjai. Ezért a Bűnmegelőzési Tanács is becsatlakozik a programba. Az Áldozatvédelmi Program kapcsán a négy legfontosabb idősek elleni bűncselekményre igyekeztünk fölkészíteni a közfoglalkoztatottakat, a diákokat és a kortárs önkénteseket: ez a zsarolás, a trükkös lopás, az alkalmai lopások és a már említett lakásmaffia. Reménykedünk, hogy így sokkal kisebb számban válnak ezen bűncselekmények áldozataivá az idős emberek. A programnak egy jelentős eleme lesz, ez a harmadik pillér, hogy a közösségi szolgálatban a diákok csatlakoznak a programhoz. Jövőre 320 ezer diák lesz, akiknek 9-11 osztályig az érettségihez 50 órát el kell tölteni közösségi szolgálatban. Nem kötelező ehhez a programhoz csatlakozni az iskoláknak, de felajánlhatja a diákoknak. Mindez elősegítheti a generációk közti kommunikáció helyreállítását is. Egy érdekes történetet mesélek el: egy idős úr megkérdezte tőlem: „bármit lehet kérni? Mert ha igen, akkor egy sakkpartnert szeretnék kérni”. Azóta ez diák sakkozik ezzel az idős úrral, s érezzük, kölcsönösen hasznos mindkettőjük számára ez a kapcsolat. A negyedik pillért pedig a kortárs önkéntesek jelentik, hiszen a fiatal nyugdíjasok sok esetben igencsak aktívak. Közölte velem is egy 80 éves hölgy, köszöni szépen, de neki nem kell segítség, de ő maga vállalna önkéntes munkát, és segítene kortársainak. Azokban a városokban, ahol túl vagyunk az úgynevezett szükséglet felmérésen, a tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban az idősek magány enyhítését kérték. Leginkább azt, hogy beszélgessünk velük, kísérjük el az orvoshoz, sétáljunk velük.

 Cél lehet-e az idősek digitális írástudatlanságának csökkentése és élethosszig tartó tanulásának támogatása a digitális tananyagok hozzáférhetőségének biztosításával?

 –Ez a program jelenleg kísérleti szakaszban van; először azt szeretnénk megtudni, mire vágynak az idős emberek. Ha valóban van igény arra, hogy az idősek megtanulják a számítógép használatát, azt a miniszter úr felé tárom.

 Milyen hosszú távú tervet tűztek ki maguk elé?

 –A közfoglalkoztatás 9 hónapra szól, de azt tudjuk, hogy az EU 2014 és 2020 közti programja kiemelt célnak tűzte ki az idős ügyet, és ismereteim szerint az EMMI azt javasolja, hogy az idősellátásra komolyabb összeget különítsenek el.

 

Medveczky Attila