vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.20. 

Kormányzati támogatás a mangalica marketingjére

Örülünk, hogy végre van egy olyan kormány, amely szerint nem gond, ha valaki otthon mangalicát dolgoz föl, és termékeit helyi piacokon árusítja

A Vidékfejlesztési Minisztérium 110 millió forinttal támogatja a mangalica tenyésztők közösségi marketingjét, minőségbiztosítási rendszerét és termékfejlesztését- közölte Horváth István, sertésstratégiáért felelős miniszteri biztos a debreceni Farmer Expón tartott sajtótájékoztatóján.

 A 110 milliós támogatás mennyiben oldja meg a mangalicatenyésztők problémáit? – kérdezem Tóth Pétert, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnökét.

 –Attól függ, hogy milyen problémákat veszünk figyelembe. Sajnos a takarmány drága, és sokszor a tenyésztők nem tudják eladni a drága abrakon hizlalt, ezért drágább sertést a piacot. A 110 millió forintos támogatás nagyrészt közösségi marketing célokat szolgál, így a mangalica név, a mangalicafajta és termékek bel-és külföldi reklámozását. Ez indirekt módon hathat pozitívan a tenyésztőkre: ha tovább nő a mangalica ismertsége, s minél többen veszik a termékeket, akkor több állatot lehet eladni, és valószínűleg kicsit drágábban is. A támogatás másik része pedig olyan közösségi termékfejlesztésekre fordítható, melyet a kistermelők kapnak meg az egyesülettől. Ha valaki otthon mangalicát tart, vág és fel is dolgoz, eddig az volt a legnagyobb problémája, hogy olyan receptet használt, amit még elődeitől hallott. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete ezért kifejlesztetett különböző cégekkel egy standard receptúrát, hasonlóan a minőség biztosítási rendszerhez, amivel a hamisításokat próbáljuk megelőzni, mert ma az is nagy gondot jelent, hogy nagy mennyiségű árút adnak el mangalicatermékként, olyat, aminek semmi köze ehhez a fajtához. Ez ellen eddig nem léptek föl hatékonyan, de mi megpróbálunk olyan minőségbiztosítási rendszert felépíteni, ami által védjegyet is kidolgozunk. Jelenleg is vannak olyan kereskedő, akik 50 kg mangalica húst vesz meg és 500 kg árút ad el. Azt nem mondom, hogy tömeges a jelenség, de létezik olyan multi áruház, amelyik normál sertéshús áron ad el mangalicának mondott kolbászt. Ez a kolbász vagy nem mangalicából készül, vagy pedig valamilyen zsarolásos módszerrel lett beszerezve mangalicatenyésztőktől. A mostani program arról szól, hogy a tenyésztőknek több lehetőségük legyen a fogyasztóhoz eljutni, minél több helyen jelenjenek meg közvetlenül a termelők. Annak örülünk, hogy végre van egy olyan kormány, aki szerint nem gond, ha valaki otthon mangalicát dolgoz föl, és termékeivel elmegy a termelői piacra. A külföldi megjelentést is támogatni kell, ezen kívül a konferenciák szervezése, a kiadványok megjelentetése, a törzskönyvezés mind azt segítik elő, hogy nagyobb legyen a rend a szektorban. A támogatásnak köszönhetően arra számíthatunk, hogy a mangalica marketingje bel-és külföldön jelentősen erősödik. Tehát nem az egyesület kapta a pénzt, hanem a tenyésztők. Debreceni székhelyű egyesületünk sikeresen és nyereségesen gazdálkodik, aminek oka, hogy az egyetem területén működünk, minimális létszámmal, és több indirekt támogatásban is részesülünk.

 A marketingunkával, a minőségbiztosítással elérhető-e , hogy a mangalica prémiumterméket jelentsen?

 –Ma már nem állami rezervátumokban tartanak 200 mangalicát, mint a rendszerváltás előtt, hanem tízezer kocát nevelnek a tenyésztők. A mangalica már most is prémiumtermék, hiszen nagyon magas a minősége, jó az íze, a zsírsavösszetétele kedvező. Ezt mind a magyar, mind a külföldi kereskedők és vásárlók is felismerték. A prémiumtermék nem jelenti azt, hogy sznobok vásárolnák a mangalicát. A fesztiválokon is látjuk, hogy átlagkeresetű vásárlóink vannak, olyanok, akik alkalmanként hajlandók a jó minőségért áldozni. Azért is beszélünk prémiumtermékről, mert drága az előállítás, így drágák a termékek, s ebben semmilyen manipuláció nincs. A mangalica régi fajta, lassabban nő, kétszer annyi takarmányt eszik, s kevesebb malaca van. A jelenlegi stratégia inkább arra szolgál, hogy a tudatos vásárlókkal elfogadtassa: érdemes mangalica terméket vásárolni.

 Hol jelenik meg külföldön a magyar mangalica?  

–Hagyományos vásárlónk Spanyolország, ahol a magyar mangalicából három évig érlelt serrano típusú sonkát gyártnak, úgy hogy a csomagon utalnak a magyar hús alapanyagra. Japánban, Németországban, Ausztriában és Hollandiában is kelendők a magyar mangalicák. Terveink szerint a jövőben az USA-ban és Oroszországban is meg szeretnénk jelenni termékeinkkel. Hollandia kellemes meglepetés, mert ki gondolná azt, hogy ott, ahol igen sok ehetetlen sertést tenyésztenek a nagyüzemekben, ott éppen magyar mangalicát rendelnek az éttermekben. Bizonyára, ha minél több gyanús hús van a piacon, annál nagyobb az igény egészséges termék iránt. Ezért a mangalica sikere mögött sokszor az áll: egyre rosszabb minőségű a nagyüzemi sertéshús a világon.

 A mangalicából készült sonka a világhírű sonkákkal is felveheti a verseny?

 –Így van; s örülünk neki, hogy már Magyarországon is állítanak elő jó minőségű sonkát mangalicából. Alapanyagot adunk külföldre a sonkagyártáshoz, de idehaza inkább kolbászt, szalonnát gyártunk. Ennek oka, hogy sonkát főleg idehaza húsvétkor szoktunk fogyasztani. Ezért szükséges a fogyasztói szemléletváltás is.  

Beszélhetünk-e országon belüli mangalicaturizmusról? Vannak-e olyan vendéglátóhelyek, ahol mangalica-toros étkek jelentik a kulináris örömöket?

 –Igen, de nem csak vendéglátóhelyek tekintetében. Amikor egy-egy mangalicavásáron a vevő és az árus, a tenyésztő közt bizalmi kapcsolat lép föl, előidézi azt, hogy a vevő kimegy a telepre, és ott vásárolja meg az árut. Az előállított hízó mennyiségnek 2/3-a így a háztól kell el

 Ön Emődön nem csak egy mintagazdaságot alakított ki, hanem egy olyan génbankot, ahol a vállalkozó kedvű tenyésztőket igyekszik tanácsokkal ellátni. Milyen kérdésekkel keresik fel önt?

 –Emődön mangalica kan telep üzemel, míg a tenyésztés a Nyírségben zajlik. Nyitott vagyok minden olyan kérdéssel, ami a mangalicával kapcsolatos. Azt tapasztalom, hogy érdeklődnek a mangalicatenyésztés iránt, de tanácstalanok is, mert igen sokat csalódtak a különböző rendszerekben.

 

Medveczky Attila