vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.20. 

Kik ezek az emberek?

Budapest utcáin bóklászva nem lehet elkerülni ezeket a rendőrszerű hordákat. Ha jobban megnézzük a két-háromfős szedett-vedett csapatokat, rögtön kiderül, hogy a rendőrszerűséget a – szép magyarsággal – láthatósági mellények keresztelt foszforeszkáló, sárga-ezüst-piros nejlonmellény, valamint a ködvágónak becézett sapka adja. Ennyiben emlékeztetnek ezek a beszélgető, cigarettázó, szotyizó emberek rendőrre. Ha a mellénytől eltekintünk, akkor inkább valami cigány fémgyűjtő társaság, vagy ha a bőrszínre is koncentrálunk, akkor a többitől elszakadt futballhuligánok juthatnak eszünkbe.

Kénytelen vagyok beszámolni legutóbbi találkozásomról egy ilyen kisded csapattal.

Egy túlsúlyos, egy sánta, meg egy jó ötvenes, ferdehátú fickó (utóbbi szandálban) ténfereg a Ráday utcában. Messziről világít rajtuk a már említett mellény. A túlsúlyos lemaradva szuszog, mert neki kell cipelni a mappát, és mert nem látja a többit a napszemüvegtől. Ugyanis rajta az is van. Jó tíz percig néztem, hogy vajon mi célt szolgálhat ez a ténfergés. A hatodik perc környékén a ferdehátú megállt és rágyújtott. A többiek is köré álltak, kvaterkáztak, nevetgéltek. Aztán előkerült a szotyi. Ezeken nem volt sapka, így a sánta megritkult, de így is hosszú és zsíros haját többször is a szemébe fújta szél, ezért beálltak egy kapualjba. Szívesen elnéztem volna még a munkájukat végző férfiakat, de sajna mennem kellett. Jó óra múlva a Kálvin téren láttam, amint egy öregasszonyt állnak körbe. A ferdehátú szájából akkor is lógott a cigi.

Kik ezek az emberek? Ne tessék találgatni, ezek bizony közterület-felügyelők. A köz szolgái, az önkormányzattól kapják a pénzüket. Bizony. A fő tevékenységük pedig a ténfergés és a vegzálás. Ez lehet a munkaköri leírásukban is. Fél óra ténfergés közben valakit vegzálni kell. Mondjuk egy öregasszonyt, aki virágot árul az aluljáróban, vagy egy autóst, akinek a járgánya rálóg a vonalra, vagy valakit. A Ráday és a Kinizsi utca sarkán rendszeresen tökrészegen ordítozó és nem mellesleg verekedő, kötekedő hajléktalannak a közelébe se mernek menni. Az ugyanis nem az ő dolguk. Ha a Nyugati téren az egyik sávot elfoglalja a helyi vagány Mercedese, oda se mernek nézni. Ha ne adj Isten az autónkat lopják, vagy megtámadnak minket az utcán, ezek akkor sem csinálnak semmit.

Na, de ha véletlenül a kertben megtermett sárgarépát árulnánk a Blahán, na akkor azonnal megjelenne a főváros ökle és lecsapna.

Kedves Fővárosi és kerületi vezetők! Tényleg kell ez?

 

csg