vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.27. 

Mikóczy: Opium Bullet vissza rövidre!

Opium Bullet egy hossz hátránnyal indult a startnál Pozsonyban szeptember 22-én. A célegyenesre kisodródva fordult, így jóval többet futott a mezőny többi lovánál. A vége előtt kétszázzal már csak pozícióját tartotta, a célba harmadikként ért.

A kétévesek 900-1000 méteren kezdenek tavasszal és csak a legjobb távbírók mennek fel 1600 méterig a szezon végén. Opium Bullet a többiekhez képest eleve több hónap késéssel, csak az ősszel mutatkozott be, és a többi kezdőnél jóval hosszabb, 1300 méteres távon.

Mikóczy Zoltán is tudta, hogy mekkora kockázatot jelent lovát mindössze második versenyén „felküldeni" 1600 méterre, de ki szerették volna próbálni, hogy megtudják, a jövőben mi lesz Opium Bullet ideális távja. Nos, ez a kérdés szeptember 22-én eldőlt...

Opium Bullet a startgépből – csakúgy, mint első, budapesti versenyén – megkésve, legalább három hossz hátránnyal indult. Lovasának így végig kerülgetnie kellett, s három kanyart is kívülről, harmadik-negyedik pozícióban tett meg. Az utolsó kanyarban viszont – talán attól tartva, hogy a pozsonyi pálya csak mérföldes, így a célegyenese mindössze 350 méteres – a kelleténél gyorsabban zárkózott vele, így a ló kisodródott, a többieknél nagyjából 6-8 méterrel nagyobb ívű körön fordulva, a mezőnynél lényegesen (30-50 méterrel) többet futott.

A célegyenesben ennek ellenére könnyen és gyorsan beérte a vezető lovakat, de úgy 200 méterrel a vége előtt erejéből már csak pozíciója tartására tellett – nem tudta befogni a győztest, mivel vélhetően túl hosszú volt neki a táv.

Végül a nyerőtől két és fél, a másodiktól fejhosszra végzett, ők hárman a többieket további hat hosszal távolozták.

Mikóczy Zoltán a futam után csak annyit nyilatkozott: „Vissza rövidre!"

Opium Bullet minden bizonnyal rövidtávú ló, viszont ez a futása arra vonatkozóan semmit nem jelent, hogy a jövőben milyen eredményesen versenyezhet egyenes pályás sprintversenyeken.

Az 1600 méter a távbírásról szól, ennél hosszabb távra kétévesek nem is futnak – azaz biológiai fejlettségükhöz viszonyítva ez hosszútávnak számít egy első versenyszezonját teljesítő telivérnek. A lóversenyben pedig 200 méteres táv is hatalmas különbséget jelenthet.

Az Overdose-t Ascotban legyőző Prohibit ötéves koráig kizárólag 1200 méterre futott – különösebb sikerek nélkül. Amikor visszavették 1000-re, rögtön elkezdtek jönni a Group-verseny helyezések, majd a Group I-es ascoti győzelem.

 

(http://www.pannoniaoverdose.hu nyomán Felvidék.ma)