vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.27. 

A szentkúti kegyszobor Pestre költözik

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely a következő bő egy esztendő alatt jelentős uniós segítséggel tetőtől talpig megújul, hogy minden szempontból megfeleljen rangjának és a zarándokok 21. századi igényeinek. A munkálatok októberben kezdődnek, ezért a kegyhely legféltettebb kincse, a Mária-szobor október 14-én a budapesti Szent István-bazilikába költözi, ahol a Szent Jobb közelében lesz ideiglenes lakhelye a felújítások végéig. Erdő Péter bíboros fogadja majd a jeles vendéget az általa celebrált 18 órai ünnepi szentmiséhez kapcsolódóan. 

A római katolikusok által leginkább látogatott búcsújáróhely közel 2,5 milliárd forint európai uniós támogatásban részesül. A ferencesek által gondozott kegyhely barokk-kori kiépítése óta most nyílik először lehetőség nagyszabású fejlesztésre, amely egyszerre számolja fel a kommunista rendszer pusztításának maradványait, és felkészíti a zarándokhelyet a 21. századi turizmus infrastrukturális és lelkipásztori igényeinek kielégítésére.

Októberben megkezdődik a 18. században épült templom és kolostor helyreállítása és korszerűsítése, a szűkös gyóntatóudvar kibővítése, a kút, a szabadtéri oltár és búcsús tér rendezése. Ez utóbbi újdonsága lesz a Szent István országfelajánlását ábrázoló mozaikkompozíció.

Az évről évre több idelátogató fogadására szállásokat is kialakítanak. Ötvenöt fős zarándokfogadó és lelkigyakorlatos ház készül, egy- és kétágyas szobákkal, és 108 fős zarándokszállás 6–15 ágyas szobákkal. Száz személyt befogadó rendezvényteremmel, múzeummal, étteremmel, turisztikai fogadóépülettel és kegytárgybolttal is gazdagodik a kegyhely.

Szentkút népszerűségének folyamatos növekedését jelzi, hogy szeptember 8-ára, a Kisboldogasszony–búcsúra több mint tízezer zarándok érkezett. Kassától Pécsig mindenhonnan jöttek a hívek buszokkal, a Mátra és a Cserhát környező településeiről sokan gyalogosan tették meg az utat. Tizenöt pap szinte egész nap folyamatosan gyóntatott. Igen sok cigány zarándok is felkereste a kegyhelyet, akik hatalmas virágcsokrokkal kedveskedtek a Szűzanyának.

Szeptemberben még a megszokott keretek között fogadja a kegyhely a zarándokokat, így 14-én a Szent Kereszt búcsúkor tartják a környékbeli katolikus iskolák zarándoklatát, 11 órakor Palánki Ferenc püspök misézik. Másnap, 15-én a Fájdalmas Anya–búcsúkor tartják a gyermeküket elvesztettek zarándoklatát. Ekkor a 11 órai szentmise után Boldog II. János Pál ereklyéjével áldják meg a búcsúra érkezőket.

Októbertől a munkálatok befejezéséig a kegyhelyen a búcsúkat és a vasárnapi miséket a szabadtéri oltárnál tartják, a kegyszobor pedig a felújítás alatt a Szent István-bazilikában vendégeskedik, ahol a szentkúti ferencesek rendszeres imaalkalmakra várják a híveket – tudta meg a Ferences Sajtóközpont Kálmán Peregrin szentkúti kegyhelyigazgatótól.

 

(Forrás: ferencesek.hu)