vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.02. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 40. száma!

A tartalomból:

 VESZÉLYESEK (címoldal)

Ha idáig bárkinek kétségei voltak, most tisztán láthatja. Ez a társaság – tehetségtelensége és aljassága miatt – most hétvégén eljutott arra a pontra, ahonnét nincs visszaút. Ezentúl nem lehet eladni, hogy tulajdonképpen nem olyan nagy baj, ha Bajnaiék odakerülnek, nem lehet felvetni, hogy végül is kell valamiféle ellenzék és ezek mögött van a pénz. Most nyilvánvalóvá vált, hogy aki ezeket támogatja – bárhogyan is, akárcsak a szereplés lehetőségének megteremtésével –, az egy mérhetetlenül cinikus, aljas és ráadásul tehetségtelen társaságot támogat.

 A bolsevizmus mérge máig hat (3.oldal)

Üldözés, kipellengérezés csak a magyarok osztályrésze. Ez szerintem a fő oka annak, hogy egy másik, tehetségtelenebb, népbiztosszerű pedig tompa fahangon bujtogathat vasárnap délután Buda főterén. „Szemei mint a jég, valami kegyetlen megszálltság” keményíti penge száját. Nem néz senkire amikor beszél, az Alagút szájának támasztott szoborszerű építmény irányába tekergeti vézna testét: ... a fejét, mondja a fejét kell leszedni, mert fejétől bűzlik... Bejelentik, hogy az egyébként élő, nagy többséggel megválasztott, és tisztelt, hivatalban lévő miniszterelnökünk szobrát döntötték le, szándékosan eltorzított, levágott szoborfejébe rugdosnak kéjjel. A szövetségesek szóvivői, szimpatizánsai, képviselői, lelkesen hujjogatnak, miközben alternatív köztársaságielnök-jelöltjük a kőbunkó, debil arcú ’bazd meg az Orbánt, bazd meg a kormányt”, rappeli nemzeti imádságunk sorai között.

 Jelentős infrastrukturális beruházások indultak el a gödöllői térségben

Az elkövetkező időszak fő célja, hogy Gödöllőn, a körzet központjába új munkahelyeket teremtsünk (4.oldal)

Vécsey László országgyűlési képviselő, Szada polgármestere szerkesztőségünk kérdésére elmondta: a Gyurcsány–Bajnai- kormány országrontó politikájának következményeként Gödöllő környékén több mint duplájára nőtt a munkanélküliségi ráta. Mindig is arra törekedtem, hogy a választókerületben lévő települések polgármestereivel – még az ellentétes pártállásúakkal is – konstruktív párbeszédet folytassunk. Ez eddig Gödöllő esetében, fogadókészség híján csak részben sikerült.

 Víziváros újjászületett

A mai „egyenépületekhez” képest a vízivárosi házak egyediek, ezért azokat óvni kötelességünk (5.oldal)

Dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere: A „Szerelmem Víziváros” címmel pedig arra akartunk utalni, hogy miközben az utcák, és azok hangulata megváltozott, egyre többen érezték, hogy nagyon is szerethető épületek felújításáról van szó. Bízunk abban, hogy ezek a felújított épületek megfelelő lakóterekként szolgálják majd a vízivárosiakat. A mai „egyenépületekhez” képest a vízivárosi házak egyediek, ezért azokat óvni kötelességünk.

 „Sok boldogságot” Kádár elvtárs! (6.oldal)

A rendszerváltás utáni években, amikor már igen harsányan színesítette – vagy mocskolta? – közbeszédünket és közgondolkodásunkat az ügynöközés, besúgózás, spiclizés, kiderült Szabó Istvánról, hogy ő volt a Képesi Endre fedőnevű egykori ügynök. Keletkezett is nagy ribillió a hazai liberális értelmiségi körökben. De nem a leleplezés, hanem a leügynöközés miatt. A véleményt formáló és megkérdőjelezhetetlen hitelűként beállított megmondó emberek azonnal meghozták megfellebbezhetetlen ítéletüket: Szabó István esetében nem az számít, hogy ügynök volt, hanem az, hogy Oscar-díjas.

 Csorja Gergely: Újra erős körzeti megbízotti rendszer (6.oldal)

Minden településen feltöltötték a körzeti megbízotti helyeket, és megerősítették a szolgálatot – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának keddi ülésén. A tárcavezető szavai szerint az önkormányzatok egyértelmű igénye volt a rendőri jelenlét növelése a településeken, ezért a múlt év végéig több mint 3000, vagyis valamennyi körzeti megbízotti helyet feltöltöttek, és további 300-at hoztak létre, amelyeken év végére mindenütt szolgálatot teljesítenek.

 Megújulás előtt a közétkeztetés

El szeretnénk érni, hogy magyar, egészséges gasztronómiai értékek kerüljenek a közétkeztetésbe (7.oldal)

A Mintamenza program célja az egészségesebb, korszerűbb táplálkozás kialakítása, a közétkeztetés megújítása, melynek egyértelmű nyertese egy egészségesen táplálkozó, étkezési kultúrával rendelkező felnövő generáció. Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége országos szervezetének alelnöke lapunknak elmondta: ha a gyerekek egészséges, minőségi alapanyagokból készített ételeket fogyasztanak, egészségesebbek lesznek. A program ezért nemcsak gasztronómiai, hanem népegészségügyi szempontból is lényeges.

 Fejlesztik a Nagyerdő parkerdejét

Felügyelet nélkül a felújított köztéri park sajnos hamar visszakerül régebbi állapotába (8.oldal)

Dr. Papp László, Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájáért felelős alpolgármestere: A Nagyerdő esetében valóban nagyon összetett a fejlesztés, de a „Komplex gyógyhelyfejlesztés a debreceni Nagyerdőben” címet viselő, részben EU-s, részben költségvetési, részben városi forrásból végrehajtott beruházás csak egy modulja a parkerdő fejlesztésének. A komplexitás viszont ebben az egy projektben is megvalósul. A parkerdő területét jelenleg négy nagy fejlesztés érinti. Az egyik a stadion- rekonstrukciója. Az új stadion a régi Nagyerdei stadion helyén valósul meg.

 Nemzeti Fehérjeprogram a genetikai módosítástól mentes mezőgazdaságért

A hazai gazdálkodók számára az idén négy helyszínen volt fajta- és agrotechnikai bemutató, melyek a szójatermesztés vonzóvá tételét célozták (9.oldal)

A Nemzeti Vidékstratégiában olyan prioritások szerepelnek, mint az élelmiszer- önrendelkezés erősítése, a helyi élelmiszerpiacok védelme. Azt is egyértelműsítik, hogy Magyarország génmódosított (GM) növényektől való mentességét a jövőben is meg kell őrizni. A honatyák ez utóbbi melletti elkötelezettségüket azzal is jelezték, hogy a genetikailag módosított élőlényektől (GMO-k) mentes mezőgazdaság koncepcióját az Alkotmányban is megemlítik. Szerkesztőségünk vendége Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

 Amit sosem érhetünk el pusztán anyagiakkal

Elborzasztó a Nemzeti Színház létjogosultságát megkérdőjelező „bölcs ítészek” véleménye (10.oldal)

Csiszár Imre rendező: Rég dédelgetett álmom volt, hogy Az aranyember színpadi változatát megrendezzem, mert olyan elképzelésem van a regényről, ami eddig egyik adaptációban sem jelent meg. A regényből ki tudtunk venni olyan szálakat, számomra lényeges momentumokat, melyek nem csak a közismert cselekményben jelennek meg. Az olvasópróbán azt mondtam a színészeknek: két dolgot kell megvalósítanunk. Az egyik, hogy el kell mesélnünk egy szép történetet. Ez az elsődleges, mert a nézőt – azokat, akik olvasták az alapművet, s azokat is, akik csak most ismerkednek meg a témával – nem szabad becsapni, hiszen kíváncsi a regény hallatlanul izgalmas, fordulatos, romantikus históriájára. A másik, lényeges dolog, amiről kevesebbet beszélnek, hogy Jókainál visszatérő téma a kapitalizálódott magyar nemes. Magyarországon Jókai idejében, az 1800-as évek végén még csak „gyerekcipőben jár” a kapitalizálódás, hiszen az iparosodás sem terjedt el hazánkban. Ám felbukkant a banktőke fogalma, néhol gyárakat alapítanak, és már megmutatkoztak a kapitalista rendszer visszásságai is.

 A színházcsináló felelőssége

Kecskeméten nagyon komoly színházi műhely alakult ki (12.oldal)

Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója: A művészetnek feladata a szórakoztatás, csak éppen nem mindegy, hogy milyen színvonalon teszi azt. Immár hatodik éve arra törekszem, hogy szórakoztató darabjaink is magas művészi színvonalat érjenek el. A nézőnek sem mindegy, hogy milyen nívón játsszuk operettjeinket, vígjátékainkat. Kecskemét városában színházszerető és –értő közönség nevelődött ki, és Bács-Kiskunon kívül még Pest, Csongrád megyéből, sőt a zempléni régióból is vannak bérleteseink. S ha már beszélünk az írástudók felelősségéről, beszélni kell a színházcsinálók felelősségéről is.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu