vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.04. 

A KATTÁRS (Katolikus Társadalmi Napok) rendezvénynek ősszel Miskolc ad otthont

Az első ízben 2013 szeptemberében megrendezett Katolikus Társadalmi Napok idei házigazdája Miskolc. Az egynapos esemény kiemelt célja a Katolikus Egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. 2014. szeptember 13-án kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, családi játékok várják az érdeklődőket Miskolcon, a Szent István téren.

 A KATTÁRS rendezvény szervezői idén szeptemberben hazánk egyik társadalmi és gazdasági kihívásokkal teli városában, Miskolcon tartanak egynapos programot. A tavaly őszi háromnapos rendezvényen közel 18 ezer látogató vett részt.  A Nemzeti Múzeum kertjében felállított sátrakban több mint negyven olyan katolikus intézmény és civil szervezet mutatkozott be, amelyek jelentős eredményekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek a rászorulók – hajléktalanok, fogyatékkal élők, börtönviselt emberek stb. – érdekében végzett munkában. Az eseményt követően egyértelművé vált az egyházi és civil személyek alkotta szervezőbizottság számára, hogy komoly igény van a folytatásra.

 „Szeretnénk minél több hívőnek és nem hívőnek, akik felelősséget éreznek szűkebb hazájuk sorsának jobbra fordításáért a Katolikus Egyház tanítását oly módon megmutatni, hogy felfedezzék annak erejét és életüket átformálni képes gazdagságát” – fogalmazott Dr. Veres András, szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, a KATTÁRS egyik létrehívója.

 „A rendezvény célja katolikus módon megszólítani a városlakókat és vidékről érkezőket, megismertetve velük főbb szociális, oktatási és nevelési programjainkat, amelyekkel a hétköznapok során képviseljük a Katolikus Egyház tanítását. Izgalmas előadásokat, érdekes kerekasztal-beszélgetéseket, neves fellépőket szervezünk egymás mellé, hogy eljusson az üzenet azokhoz is, akik nem templomban és egyházi médián szocializálódtak” – tette hozzá Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök exarchája.

 Palánki Ferenc, az Egri Főegyházmegye segédpüspöke és érseki helynöke szerint a rendezvénnyel azt szeretnék megmutatni, hogy a Katolikus Egyház különböző szociális, karitatív, kulturális vagy éppen oktatási intézményein keresztül hogyan jelenik meg a világban Jézus szeretete. Az Ő szeretetének legjellemzőbb vonása, hogy „nem megy el részvét nélkül semmiféle ínség mellett”.

 A kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon, koncerteken a régiót képviselő fellépők mellett, viszontláthatjuk majd a budapesti KATTÁRS néhány sikeres előadóját is. A kitelepült sátrakban pedig a régió katolikus társadalmat szolgáló szervezetei mutatkoznak be interaktív programokkal, emellett ifjúsági és gyerekprogramok várják az érdeklődőket egész nap.

 A rendezvényt megelőző nap délutánján, szeptember 12-én a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola és a Miskolci Egyetem mini-konferenciát szervez, amelynek témája a gazdaság és az oktatás lesz.

 A KATTÁRS egyházi hátterét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága adja Veres András püspök vezetésével. A rendezvény lebonyolítását és szervezését a keresztény vállalkozókat és üzletembereket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózat végzi, a program tartalmáért pedig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola speciális Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG) elnevezésű képzésének szervezői felelnek.

A szervezők mindenkinek szeretnék üzenni: társak vagyunk az örömben és gondban, a reményben, jóban és rosszban, s főként a bizalomban!

 

(Forrás: katolikus.hu)