vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.04. 

A politológus szerint Fico veresége Mečiaréhoz hasonló

A szlovákiai köztársaságielnök-választás második fordulójának eredményei a 2004-es államfőválasztás forgatókönyvére emlékeztetnek.Akkor a második fordulóban Ivan Gašparovič győzte le Vladimír Mečiart, hasonló előnnyel, mint most Andrej Kiska Robert Ficót. Jelentette ki a TASR hírügynökségnek Pavol Marchevský politológus. „A kormányfő rémálma az volt, hogy az államfőválasztás második fordulója ne úgy végződjön, mint 2004-ben" – fogalmazott Marchevský. Kiska az államfőválasztás második fordulójában a választók szavazatainak 59,38 százalékát szerezte meg, Robert Ficót a szavazók 40,61 százaléka támogatta.

Marchevský szerint ennek a vereségnek politikai következményei kell, hogy legyenek. A kormányzó Smer tudatosítja, hogy már soha sem lesz képes egyszínű kormányt felállítani, ezért átlagon felüli kapcsolatokra törekszik majd valamelyik politikai párttal, amely a lehetséges koalíciós partnere lehet az elkövetkező választásokban – vélekedik a politológus.

Az elkövetkező napokat – amint azt a kormányfő még az éjjel bejelentette – a további stratégia eldöntésével tölti. A politológus szerint az egyik lehetőség, hogy újjá alakítják a kormányt, amivel a kormányzó Smer azt igyekezne bizonyítani, hogy érzékenyen reagál a nyilvánosság értékelésére. Emellett a Smer intenzív koalícióspartner-keresésbe kezd. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy éppen KDH lehetne ez a lehetséges partner, erre utal a második forduló előtti egyezségük is az alkotmányos törvények módosítása kapcsán – vélekedik Marchevský.

Az Egyszerű Emberek vezetője, Igor Matovič szerint is Mečiarhoz hasonló bukást szenvedett el Robert Fico a választás második fordulójában. Andrej Kiska győzelmét „hatalmas elégtételnek tartja minden ember számára, akik szörnyülködve figyelték, hogyan vezeti Fico Szlovákiát vissza a mečiari időkbe".

„Örülök, hogy Szlovákiának először a történelem során valóban független köztársasági elnöke van, aki csak a választóinak tartozik majd felelősséggel, nem pedig a párttámogatóinak" – fogalmazott Matovič állásfoglalásában, s egyúttal a feletti örömének is hangot adott, hogy a kormányfő nem futhat el a felelősségre vonás elől, és 2016-ban el kell számolnia kormánya tevékenységével.

Az SAS elnöke, Richard Sulík szerint a választási eredmény azt mutatja, hogy az embereknek elegük van Robert Ficóból, és nem hagyták magukat a Smer emberei által folytatott piszkos kampány által befolyásolni. Sulík szerint Andrej Kiska jó államfő lesz, annak ellenére, hogy nincsenek politikai tapasztalatai.

Sulík egyúttal arra szólította fel Ivan Gašparovič leköszönő köztársasági elnököt, hogy valamennyi fontos teendőt már hagyjon az új államfőre. „Elsősorban a személyes jelölések érvényesítésére gondolunk" – pontosította a párt alelnöke, Ľubomír Galko hozzáfűzve, hogy a Bírói Tanács tagjainak, a bíróknak, az új nagyköveteknek, rektoroknak vagy az államigazgatás vezetőinek a kinevezését már az új államfőnek kellene megtennie.

Jozef Mihál, az SaS másik alelnöke bízik abban, hogy Robert Fico teljesíti az ígéretet, miszerint fontos neki Szlovákia stabilitása és békéje, illetve a köztársasági elnöki hivatal méltósága. Mihál ezért azt reméli, hogy Robert Ficó nem száll szembe az új államfővel, s nem ismétlődik meg mindaz, amit Szlovákia a mečiari időkben átélt.

Ivan Gašparovič leköszönő köztársasági elnök is gratulált utódjának, Ivan Kiskának a győzelméhez. „Remélem, hogy az új államfő Szlovákia jövője és polgárai iránti felelősséggel végzi majd a munkáját, és hozzájárul a külpolitikai folytonosság megtartásához" – fogalmazott Gašparovič, aki szerint Szlovákiának jelenleg stabil politikai légkörre és a szociális béke megtartására van szüksége.

 Külföldi vélemények

 A külföldi sajtó is élénken reagált az államfőválasztás eredményeire. A BBC brit hírállomás honlapján úgy reagált a szlovák államfőválasztásra, hogy Andrej Kiska nagy győzelmet aratott Fico felett, annak ellenére, hogy semmilyen politikai tapasztalattal sem rendelkezik. A BBC információi szerint a szociális demokrácia dominanciájának veszélye mobilizálta Fico ellenzőit. Kiska viszont „a korrupció gyanújával nem szennyezett" újonnan jött ember imázsából húzott hasznot, „aki felforgatta a szlovák jobboldalt". A BBC a győztes jelölt kommunista múltjának hiányát is pozitívumként tüntette fel.

Az osztrák ORF televízió szerint annak ellenére, hogy Robert Fico az első forduló egyértelmű esélyese volt, a második fordulóban nem sikerült átütő eredményt elérnie. A vereségnél azonban sokkal nagyobb meglepetésnek tartja a televízió a két jelölt eredménye közti – mintegy 400 ezer szavazatos – különbséget. Az ORF említést tett a kormányfő durva kampányáról, valamit arról is, hogy Andrej Kiska egészen az utolsó pillanatig még a szakértők számára is politikailag nehezen értelmezhető maradt.

A cseh iDNES.cz hírportál arról számol be, hogy Ficónak a kemény Kiska-ellenes személyes kampány sem segített, de még az előző három köztársasági elnök, vagy a katolikus elöljárók egy részének támogatása sem. Fico jelentős vereségét, aki az elmúlt tíz évben Szlovákia legerősebb politikusa volt, a kormányfőre mért „nagyon kemény ütésként" jellemezte a portál. Az iDNES.cz szerint Kiska éppen „a szlovákok hagyományos politikusokkal szembeni dühe" miatt győzhetett.

 

(dé, Felvidék.ma)