vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.05. 

Most, hosszú évekkel később, a Hősök terén eszembe jutott az a régi péntek dél

Elfogult vagyok, és erre nem kell semmiféle mentség. Nem akarom az objektívet játszani. Ám a hamis lelkesedőkkel sem szeretnék egy platformra kerülni, mert nincs annál lehangolóbb, mint mikor a nagy érzelmeket már nem képes a toll követni, s üres frázisok pufogtatására vetemedik az ember.

Tehát annak idején, amikor a Hősök terén hallgattam Orbán Viktort, fiatalabbnak gondoltam, olyan Gábor fiam korúnak, talán ezért ismeretlenül is féltettem, mert úgy éreztem, hogy egy gyerekembert kihasználnak, saját érdekeiknek alárendelnek sokat próbált politikai szerencsevadászok. 1989-ben nekem úgy tetszett hogy, ha úgy alakul, ezt a gyerekembert minden további nélkül odadobják az orosz tankok elé barikádnak. Közben imponált is a bátorsága.

– Te csak ne féltsd, kis bika ez, tud harcolni – mondta Sz. Józsi kollégám, akivel együtt tolongtunk a koporsók előtt.

Annyira új volt minden. Az a rendezvény amelynek az újratemetés  nevet adták, már az is valahogy egészen másmilyen volt, mint a korábbi, a minden idők legnagyobbika az egyszívű erdélyi tüntetés.

– Én bizony – súgtam oda Józsinak, s csak ujjal mutattam a szónok felé, a neve kimondása nélkül – a szülei helyében nem engedtem volna ide.

Most hosszú évekkel később, miközben a Hősök terén, a hajdani kis srác frissességét még őrző, energikus, meggyőzően érvelő, hiteles kereszténnyé érett politikust ünnepli a publikum, a 89-es emléktöredék úszik elém, és már ketten hallgatjuk a nagygyűlés szónokát, én és a szorongásom. Megint velem van, kísérőmül szegődött, mint azon a negyedszázaddal korábbi pénteken. A féltés, a Csurka István mellett töltött több mint húsz év alatt szép csendesen belém ivódott, végérvényesen. Más okát nem tudom adni, miért érzem a piedesztálon beszédet mondót megrendítően magányosnak, noha százezrek tolonganak körülötte, kiknek döntő része teljes szívéből támogatója, szereti, sőt rajong érte. Magányosnak, védtelennek és végtelenül kiszolgáltatottnak. Hogy azt ne mondjam, lehetséges áldozatnak. Áldozatnak keresztény magyarkénti megmaradásunk, ha úgy tetszik közösségi létünk, a hazánk oltárán.

Mindenki mámorítóan boldog, míg én a nyakamban ülő szorongó énemmel feleselek. Nyom lefele,  s közben egyfolytában duruzsol: Még egy hét! És minden kiderül! – Ugyan már – próbálom kibillenteni –, ne görcsölj, a haza nem lehet ellenzékben! Ez a mi hazánk, a mienk, minden kétséget kizáróan, akik akár koldusboton, törött mankón, de megyünk búcsút járni, szűzmáriás magyaroknak kopott unokái, mi fohászkodunk Pünkösdkor a Nyeregtetőn: ne hagyd elveszni! Minket nem szoríthat ellenzékbe egy Apró ügynök, egy szenvedélybeteg! – zárom a vitát.

Ami nálunk ezen a választáson történik az kihatással lesz a családunkra, a már az időből kiforgottakra éppúgy, mint a most felnövő gyermekeinkre, unokáinkra s az eztán születőkre. Ez nem olyan lesz, mint más választás, ahol előre tudható, hogy előbb-utóbb, de az egyszer már megesett  meg fog ismétlődni. Az ún. politikai váltógazdálkodás ingyencirkusza szerint választó országok életében az ismétlődések kötelező, előre beprogramozott volta, csökkenti egy adott választási esemény drámaiságát.

Nálunk más a helyzet. Az esetleges, nem várt, de nemtörődömségből, kényelmességből elkövetett nemzeti öngyilkossággal felérő vereség következtében beálló összhatás  elsöprő erejű és letaglózóan végzetes lenne. Soha nem virradó sötétség borulna ránk. Nem elég tehát lélegzet-visszafojtva figyelni az eseményeket, hanem utolsó erőnket megfeszítve kell a Duna táján a jó magyarokat meggyőzni ennek a választásnak a fontosságáról. Ha ezt elmulasztjuk, majd megírhatjuk a magyar Magyarország utolsó perceinek krónikáját, de soha nem tudunk megszabadulni a bűntudattól, rajtunk múlott.

Szombaton, szerény becslések szerint is félmillió ember hozta a haza üzenetét a Hősök terére: nem tágítunk, folytatni akarjuk.

Vasárnap az újpesti színházban, Csurka Istvánról készült plakettet és mellszobrot mutattunk be. A könnyekig megható, magas színvonalú megemlékezés végén jött a hír, valaki hallotta, hogy bizonyos szabadkőműves körök közelebbről meg nem nevezett tagjai célul tűzték ki Orbán Viktor megbuktatását.

50 évvel ezelőtt, Amerika történelmének ama gyászbaborult napjának előestéjén valaki azt súgta szeretője fülébe: „Holnaptól a Kennedyk soha többé nem fognak zavarni engem. Ez nem fenyegetés, hanem ígéret.” Bármit mutasson is a látszat, Amerika erkölcsi sorsa akkor megpecsételődött.

Vannak országok, amelyekben látszólag semmi nem történik, ha az egyik formációt leváltja a soron következő. Mint látjuk, ez máshol sem igaz maradéktalanul. De Magyarországon nagyon nem. Itt a dolgok nem mellékesen, nem véletlenszerűen történnek. Temérdek esemény zúdul mindennap mindannyiunkra, melyekből már szinte művészet, de nem  lehetetlen kiválasztani a leglényegesebbeket.

Most a leglényegesebb április 6., vasárnap.

 

czyla