vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.09. 

Elveszett szavazatok

A tartalomból:

A XXI. SZÁZAD LEGNAGYOBB ESÉLYE (címoldalon)

Az április 6-i homogén választási térkép, ahol az egységes narancssárga mezőn csak egy-egy légypiszoknyi vörös folt jelezte, hogy a Fideszen kívül még mások is indultak az országgyűlési választásokon, eleddig ismeretlen dimenziókat nyit meg a magyar közéletben. Ezek az új dimenziók a most újra kétharmados vagy majdnem kétharmados (Ezt lapzártakor még nem tudjuk) hatalomnak nem csak lehetőséget, de hatalmas felelősséget is jelentenek. Hogy a magyarság megérezhesse és birtokába vehesse a magyarlényegű, de modern társadalmi tér előle eleddig eltagadott és természetesen elzárt dimenzióit, ahhoz a kormánynak a már elkezdett hatalmas munkát folytatnia kell.

 In memoriam Csurka István

KONKRÉTUMKERESŐK (2.oldal)

Voltaképpen közölni szeretnénk az egész társadalommal a változás rendkívüli méretét, horderejét. Amikor a vesztes fél már meg sem meri érteni, miben áll a veresége, mi benne a számára halálos konkrétum, akkor az igen nagy változás. S szerényen hozzátesszük, mi ismertük fel ennek a változásnak a lehetőségét, az „itt az idő, most vagy soha” közeledő lépéseit, mi rendeztünk konferenciát az alkotmányozásról a Gellért Szállóban. Mi kürtöltük világgá először, hogy a kétségbeesett Gyurcsányklikk utolsó kísérlete a kétharmad és az új alkotmány ellen, az új proletárpárt, a Jobbik létrehozása és felfújása. Ha tudnak nyerni a legjobban beetetett körzeteikben, s elérik a 20 százalékot, talán nincs meg a kétharmad. S mi kiáltottuk ki 18 évvel ezelőtt, augusztus huszadikán, hogy a paktumpolitika, a liberalizmus és a nemzeti öntudat nélküli élet és politika végzetes. Mint ahogy semmi sincs előzmény nélkül a történelemben, ez a változás, ez a kétharmad sincs előzmény nélkül, s ennek a mi 18 éves felőrlődésünkben végződő, de mégsem eredménytelen küzdelmünk volt az előzménye.

 Mindig azért léptem színpadra, hogy örömet szerezzek

Elhunyt Szabó Gyula, a Nemzet Színésze (3.oldal)

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt a Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas színművész,Szabó Gyula. A Nemzet Színészét április 4-én, otthonában érte a halál. Szabó Gyula júliusban lett volna 85 éves, temetéséről később intézkednek. Szabó Gyula még egészségesen,

adott nagyinterjút a Magyar Fórum számára. Szerkesztőségünk ennek egy részletével

emlékezik a XX. század egyik színészóriására, akinek emlékét megőrizzük.

 Elutasították a gyűlöletkeltő politikusokat a választók

Gyurcsány nem hazudtolta meg önmagát, amikor kijelentette, hogy idő előtt megdöntené a Fidesz kormányzását (4.oldal)

Dr. Pósán László Hajdú-Bihar megye 2. számú egyéni, Debrecen központú választókerületében a szavazatok 98.3%-ának feldolgozottsága mellett Dr. Pósán László, a Fidesz–KDNP jelöltje 45,56-kal az első helyen végzett, míg a baloldali blokk által indított aspiráns 24%-kal csúfoson megbukott.

Pósán László: A polgári erők győzelmét értékelve azt tartom a legfontosabbnak, hogy míg 2010- ben nagyon sokan a szocialisták ellen szavaztak, és ezért adtak bizalmat a Fidesz–KDNP- nek, és így lett meg a kétharmados többségünk, addig most a választók jelentős rétege arra voksolt, hogy folytassuk azt a társadalom-, szociális- és gazdaságpolitikát, amit eddig elkezdtünk. Olyan sokan szavaztak a folytatásra – bár még nem ismerjük 100%-osan, pontosan a szavazások végkimenetelét –, hogy valószínűleg újra meglesz a polgári oldalnak a kétharmados többsége. Köszönjük a választóknak a belénk vetett bizalmat, mert ez azt jelenti, hogy azt remélik, s tudják, hogy politizálásunk minden egyes becsületes állampolgár számára előnyt jelent.

 A Jobbik és a baloldali összefogás jelöltjeinek fórumai másról sem szóltak, mint személyem és a kormánypártok porig alázásáról (4.oldal)

Riz Gábor, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte meg az egyéni képviselőválasztást Borsod-Abaúj-Zemplén megye ózdi központú választókerületében. Az ellenzék, esetünkben a Jobbik, viszont képtelen volt belenyugodni vereségébe, és megrágalmazta Ózd város alpolgármesterét.

Riz Gábor: A Fidesz ózdi szervezetében számos roma aktivista is dolgozik, és ők kaptak ebből a csomagból, ahogy a szavazatszámláló bizottságba delegáltjaink is. Ha kell, még mintát is tudok mutatni, hiszen ott voltam, amikor a csomagokat összeállították. Az élelmiszercsomag tartalma: három szendvics, egy narancs, egy alma, egy üdítőital, egy darab csokoládé és egy darab műzliszelet. Azért osztottuk ki ezt a csomagot, hogy kora hajnaltól késő éjszakáig ne éhezzenek az aktivistáink. Obbágy alpolgármester úr pedig – aki iskolaigazgató és önkormányzati képviselő is – keresztény ember és törvénytisztelő, ezért nem engedné meg magának azt, hogy jogszabályellenes cselekedetet kövessen el. Alpolgármester úr nem is „rangrejtve” osztogatta a csomagot az aktivistáknak és szavazóköri delegáltjainknak.

 A Bátor Tábor komplex terápiás rekreációs programot kínál (5.oldal)

Táborunk mind élményterápiás módszereit, mind pedig a gyerekekhez való hozzáállását tekintve Közép-Európában egyedülálló kezdeményezés

A Bátor Tábor Alapítványnak ítélték oda a hazai egészségügyi szakma egyik legrangosabb elismerést, az Astellas különdíját a nagybeteg gyermekek és családjaik részére szervezett élményterápiás munkájáért. A díj alapítói a kivételes hazai egészségügyi kezdeményezések elismerésére hívták életre a különdíjat, melyet a hazai orvosi szakma kiválóságaiból álló szakmai zsűri ítélt oda a Bátor Tábornak. Dr. Békési Andrea, a Bátor Tábor orvos igazgatója elmondta: fő célunk, hogy segítsük feldolgozni a betegség miatt kialakult lelki problémákat, s adjuk vissza a gyerekek önbizalmát, életbe vetett hitét, kapcsolatteremtő képességét.

 Csorja Gergely: A kapitalizmus, mint olyan (7.oldal)

A minap olvastam a Mérlegen az Alaptörvény című interjúkötetet. Hanem kell alkotmányjogból éppen évfolyamdolgozatot írnia a közeljövőben, akkor nem ajánlom a vasárnapi ebéd után a meggyespiskótához. Esetleg megfekszi a gyomrát. A kötetből ugyanis lényegében alkotmányjogászok véleményét ismerhetjük meg az Alaptörvényről. Az egész könyvet egy halvány sértettség lengi körül, hogy az új, 2012- ben elfogadott alkotmányt, az Alaptörvényt nem az összes magyar alkotmányjogi tekintély lektorálása után terjesztették az Országgyűlés elé. Különösen érezhető ez a miért nem engem kérdeztek, hát persze, hogy rossz hangulat azoknál, akik teljesen kimaradtak a törvényszöveg megfogalmazásából. Bár rendkívül fontos, hogy az új alkotmány milyen szerepet tölt be az elkövetkező években, hogy valóban hosszútávon is stabil alapzata lesz-e a ráépülő, pontosabban rárenovált jogi felépítménynek vagy az ellenzék elsődleges politikai célja marad az azonnali felrobbantása. Fontos, de mégsem az a könnyed téma, amiről a kocsmában vagy a fodrásznál hosszas diskurzust folytat a magyar polgár.

 Újabb kerületi sportfejlesztések Kőbányán

2 milliárd forintot tervezünk saját forrásból fejlesztésekre (8.oldal)

Hosszú előkészítő munka után a Kőbányai Önkormányzat elfogadta a kerület éves költségvetését. Felelős gazdálkodásuknak köszönhetően a kerület idei költségvetése stabil, és megteremtették annak lehetőségét, hogy ez évben is folytathassák a megkezdett munkát. Kőbánya polgármestere, Kovács Róbert úgy nyilatkozott: Kőbányát úgy ismeri mindenki, mint a „gyárak városát”, azt viszont kevesen tudják, hogy a fővárosban kerületünkben van a legtöbb zöld felület, melynek minőségét rendszeresen igyekszünk javítani.

 A felkelő Nap Krisztus jelképe számunkra

A kereszténység nem ünnepi alkalmakhoz kötődik, hanem az egész életet átalakító valóság (9.oldal)

A tihanyi bencés apátság olyan, csaknem ezeréves tradíciót jelenít meg, amely nélkül Magyarország jövője sem képzelhető el – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 22-én, az apátsági templomfelújítás első ütemének átadásán. Dr. Korzenszky Richárd bencés tihanyi perjel elmondta: Minden templom, ha szép, „látványosság”. Nem mindegy, hogy a turista elhanyagolt templommal találkozik, vagy olyannal, amelyben érezni lehet, hogy törődnek vele. A tihanyi templom élő templom.

 Segítünk feldolgozni mindazt, amit a beteg válságként él meg

Egyre több pozitív visszajelzést kapunk, hogy megyéspüspökük érdeklődik a kórházpasztoráció iránt (9.oldal)

Március 22-én képzési napot tartott a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata. Akkor találkoztak egymással az önkéntesek, akik rendszeresen látogatják a kórházakban fekvő betegeket. Dr. Faragó Artúr atya, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának vezetője: 2004. június 28-án alapítottuk meg az egyházmegyében a kórházlelkészeti szolgálatot, viszont csak 2007-ben vetődött föl az önkéntes szolgálati terület létrehozása. Addig csak főállású lelki gondozóink dolgoztak velem együtt. Az egyházmegye területén lévő mindegyik kórháznál szolgálnak főállású lelkigondozók, ők fizetést kapnak, és egy adott egészségügyi intézményhez vannak delegálva. Őket szinte családtagnak tekintik.

 Misszióm az énektanítás

Arra törekszem, hogy átadjam a magyarországi fiataloknak a tudásom (10.oldal)

Hamari Júlia magyar énekművész, operaénekesnő: Soha nem adtam föl a magyar állampolgárságomat. Annak idején boldogan mentem volna haza, több lehetőség is kínálkozott számomra, de azokból alig valósult meg valami. Mindig is szerettem volna minél többet Magyarországon tanítani, de sajnos voltak, akik megakadályozták a mesterkurzusaimat. Szerencsére már csak múlt időben beszélek, mert ősszel lesz egy mesterkurzusom az Operaházban. Sajnos beteg is voltam, ezért nem tudtam több évig Magyarországon tartózkodni. Meggyógyultam, és arra törekszem, hogy átadjam a magyarországi fiataloknak a tudásom. Így most már egyre többet tartózkodom szülőföldemen, privát tanítást is vállalok. Kodálynak, Bartóknak köszönhetően Magyarország zenei nagyhatalom lett, és a vágyam, hogy az is maradjon.

 Nem Kiska győzött, hanem Fico veszített a Felvidéken

Protestszavazás történt, hiszen Kiska volt az egyetlen, akinek nem voltak kétnyelvű plakátjai (12.oldal)

Andrej Kiska lett Szlovákia új államfője. A független jelölt meggyőző fölénynyel nyerte az elnökválasztás 2. fordulóját. 50,5 százalékos részvétel mellett a voksok 59,4 százalékát gyűjtötte be, s Robert Fico miniszterelnök csúfosan megbukott. Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke elmondta: amíg a szlovák nacionalista politikusok durván támadnak bennünket,

addig a demokraták nem értik, miért nem fogadjuk el a békés asszimiláció politikáját, amit ők kínálnak nekünk.

 Az ukrán hadsereg nem kész semmiféle hadműveletre

Feladatunk, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradjon, s megkapja az európai kisebbségeknek járó jogokat (13.oldal)

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke: Úgy vélem, hogy valamennyi ukrajnai pártnak, így a Szvobodának is el kell azon gondolkoznia, hogy milyen irányban akar politizálni. Az ország lakosságának döntő többsége és a demokratikusnak mondott pártok ezt az irányt az európai integrációban látják. Aki pedig az EU-hoz szeretne tartozni, annak tudnia kell, hogy az ilyen gyújtogatások nem férnek bele az európai normákba.

 Szakolczay Lajos: „Fekete dombok a szélben”

Rentsch Piroska fotókiállítása a Magyar Írószövetség Klubjában (13.oldal)

Ők, a lencsevégre kapottak mind – Radnóti szavával – „fekete dombok a szélben”, ám ébenfekete voltukban őrző emberiség lakozik. S nemkülönben a jobb sors kiküzdésének reménye. Rentsch Piroska képírói buzgalma egy félig-meddig ismeretlen (de manapság egyre jobban ismert) földrészt mutatott meg a maga valóságában. Fotósorozata, a magyar klasszikus költőt parafrazeálva, azt a címet is kaphatná: ének a négerről, aki otthon maradt.

 Lech Walesa bőrébe bújni

Beszélgetés Robert Wieckiewicz lengyel színésszel (19.oldal)

Lech Walesa megítélése Lengyelországban ellentmondásos: egyesek szerint nemzeti hős, mások szerint viszont kártékony figura, egy volt ügynök. Én nem osztom ezt az utóbbi vélekedést. A felkészülés legnagyobb nehézsége az volt, hogy Walesa magánéletéről keveset lehet tudni. A filmben szereplő köztéri jelenetek természetesen minden lengyel számára ismertek: II. János Pál pápa első látogatása Lengyelországban, a varsói pápai misén mondott szavai, a Szolidaritás-mozgalom gyűlése a gdanski Lenin Hajógyár udvarán, a munkások a vállukra emelik Walesát. Az ezeket megörökítő fényképek és filmfelvételek minden lengyel tudatában mélyen rögzültek. Ám szinte semmit sem lehet tudni Walesa magánéletéről: milyen volt otthon, családja körében, a hétköznapokon?

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő! A heti Magyar Fórumot már április 9-én szerdán 11 órától 16 óráig és 17 órától 20 óráig megvásárolhatják a kiadóhivatalban.

info@magyarforum.hu , +36-30-7545-017

A Magyar Fórum Kiadóhivatalának nyitvatartási ideje: szerda: 8.30–15.30.;csütörtök: 8.30–12.00 , címe: Budapest IX., Ráday u. 32., I. em. 3.

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

 A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. 2014 tavaszán Pató Róza szobrászművész felkérésünkre elkészítette a Csurka István –emlékplakettet. Március 31-én szép műsorral emlékeztünk meg Csurka Istvánról az Újpesti Polgári Centrumban.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 

Budapesten, 2014. tavaszán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 

***

 

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.;

Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása.

Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.