vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.04. 

Orosz–amerikai párbeszéd

Ukrajnában az alkotmányos reformhoz föderalizálásra és a gerillák leszerelésére van szükség. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki, azt követően, hogy találkozott amerikai kollégájával, John Kerryvel.

 Washington a maga részéről közvetlen párbeszédet sürget Moszkva és Kijev között, és teljesíthetetlen feltételeket követel Oroszországtól.

Moszkva és Washington megállapodott, hogy együtt fognak működni az ukrán kormánnyal. A két külügyminiszter szerint szükséges az alkotmányos reform Ukrajnában. Lavrov és Kerry véleményt cseréltek az ukrán válságból való kijutás lehetőségeit illetően is. Amint Szergej Lavrov elmondta, a felek javaslatokat tettek a helyzet rendezésére vonatkozóan.

Megállapodtunk, hogy együtt fogunk működni az ukrán kormánnyal, tágabb értelemben az ukrán néppel, az olyan kiemelt intézkedések meghozatalában, mint a nemzeti kisebbségek jogainak, a nyelvhasználati jogoknak az érvényesítése, a nem reguláris egységek és provokátorok lefegyverzése, az alkotmányos reform véghez vitele, illetve a szabad és becsületes választások megrendezése objektív nemzetközi megfigyelés alatt.

Az orosz diplomácia vezetője szerint az alkotmányos reform és az ukrán államiság erősítésének egyik fontos komponense a föderalizáció. Minden régió érdekeit figyelembe kell venni Ukrajna egységének biztosítására.

Washington, amely demokratikus értékeket hirdet, nem tudott egyértelműen lemondani a föderalizálás eszméjéről. Ugyanakkor egész sor olyan feltételt terjesztett be, amelyek nem felelnek meg az orosz félnek. Az Egyesült Államok számára kiemelten fontos, hogy az orosz csapatokat  elvonják az ukrán határtól. Washington szorgalmazza, hogy Ukrajnában és a Krímben, amely a referendumot követően ismét Oroszország része lett, működjön az EBESZ-misszió. Moszkva nem ismeri el legitimnek a május 25-i ukrajnai elnökválasztást. Az orosz fél már többször közölte, hogy nem ismeri el törvényesnek a fegyveres államcsíny általi hatalmat. A Nyugat számára azonban fontos,hogy az elismerés megtörténjen, mert így nem lenne Moszkvának alapja a gázszerződések felülvizsgálatára.

Minden bizonnyal az ukrán válság rendezésében a következő lépés egy összekötő csoport létrehozása lehet, amelynek Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió lenne a tagja – jelentette ki Alekszej Pilko szakértő.

Ez a szakértői csoport igyekszik meggyőzni az ukrán vezetőséget, hogy hajtson végre teljes értékű alkotmányos reformot, amely előirányozza az ország föderalizálását. Most a helyzet zsákutcában van, de sokáig nem maradhat már csak gazdasági okok miatt sem. Amennyiben Ukrajna nem kap sürgős gazdasági segítséget, egyszerűen összeomlik. Abban az esetben már nem a válság rendezése lesz a téma, hanem a kísérlet arra, hogy valamit felépítsenek az ukrán államiság romjain.

Amint Szergej Lavrov közölte, Oroszország és az Egyesült Államok folytatja a tárgyalásokat a Dnyeszter-vidék státusáról is. Az „öt plusz kettő” formátumú találkozót már a jövő héten megtartják.

 

(Forrás: Oroszország hangja)