vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.04. 

A szerbiai parlamenti választások egyik győztese a Vajdasági Magyar Szövetség

Azt szeretnék, ha a kormányprogramba bekerülnének a legfontosabb célkitűzéseink

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági listájáról hat jelölt jutott köztársasági parlamenti képviselői mandátumhoz, eggyel több, mint 2012-ben, kettővel több, mint 2008-ban és hárommal több, mint 2007-ben. Így a szerbiai választásnak a VMSZ és a vajdasági magyar közösség az egyik győztese.

 Hogyan értékeli azt, hogy eggyel több képviselője lesz a köztársasági parlamentben a VMSZ-nek? – kérdezem Pásztor Bálintot, a VMSZ elnökségi tagját, aki immár negyedik alkalommal lesz köztársasági parlamenti képviselő.

 – Nagy sikernek értékelem a Vajdasági Magyar Szövetség eredményét, főleg, ha azt vesszük számításba, hogy legutóbb 1992-ben volt a jelenleginél több képviselője magyar pártnak a belgrádi parlamentben. Amennyiben végigtekintjük az elmúlt 23-24 év történéseit, láthatjuk, hogy 1990-ben nyolc képviselője volt az akkor még egységes VMDK-nak, 1992-ben kilenc, s az azt követő választásokon a legnagyobb eredmény az öt mandátum volt. Tehát elmondhatjuk azt, hogy az elmúlt 22 év eddigi legjobb eredményét tudta idén elérni a VMSZ és a vajdasági magyar közösség. Sőt ha figyelembe vesszük azt a sajnálatos tényt, hogy hozzávetőlegesen százezer fővel kevesebb magyar él Szerbia területén, mint 1992-ben, akkor az még inkább arról tanúskodik, hogy kiemelkedő eredményt sikerült elérnünk. Most összesen több mint 75 ezer szavazatot szerzett a Vajdasági Magyar Szövetség. Ezek a számok mind azt bizonyítják, hogy a szerbiai magyar politikai életben más pártról nem lehet beszélni, csak a VMSZ-ről, hiszen a többi magyar párt jóval a bejutási küszöb alatt maradt. Mi viszont nemcsak megőriztük az önálló magyar képviselőcsoportot a szerbiai parlamentben, hanem növeltük is mandátumaink számát.

 Amennyiben sikerült volna megegyezni néhány vajdasági magyar párttal, elképzelhető, hogy egy választási koalícióból jobb eredmény születik?

 – Ebben nem vagyok biztos, hiszen a választási eredmények megmutatták azt, hogy a többi magyar pártot legföljebb néhány száz szavazó támogatja. Ráadásul ezekkel a pártokkal való együttműködés a vajdasági magyar közösség szempontjából semmilyen plusz értékkel nem bírt volna. Azon kéne elgondolkodnia a többi vajdasági magyar pártnak, hogy megéri-e nekik tovább működniük, hiszen mozgósító erejük nem nagyobb, mint egy falusi civil szervezeté. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2008-ban, amikor Magyar Koalíció néven a magyar pártok együttesen vettek részt a választásokon, akkor 1000 szavazattal kevesebbet kaptunk, mint most a VMSZ önálló listája, pedig akkor több magyar élt a Vajdaságban, mint jelenleg. A vajdasági magyar pártok összefogásának csak akkor lenne értelme, ha a gyakorlatban is léteznének ezek a formációk. De jelenleg a VMSZ az egyetlen komoly magyar politikai erő Szerbiában, amely a magyarság túlnyomó részének a támogatását tudhatja maga mögött.

 Mit gondol, most kevesebb magyar szavazott szerb pártokra, mint korábban?

 – A számokból, elemzésekből azt lehet kiolvasni, hogy rájöttek a vajdasági magyarok arra, hogy a belgrádi központú pártok csak a magyar szavazatokra számítanak, de a választásokat követően a magyar kisebbség érdekérvényesítésére már nem hajlandóak. Abból a szempontból is érdekes a mostani választás, hogy 1990-től most kerül sor először arra, hogy a magyar párt képviselőin kívül más magyar képviselő nem ül a belgrádi parlamentben. Ezért mi arra törekszünk – s ez jellemezte korábbi politizálásunkat is – hogy azoknak a magyaroknak az érdekét is képviseljük, akik most nem ránk szavaztak.

 Mivel magyarázható a Szerb Haladó Párt nagymértékű sikere, az, hogy több mint 48%-ot ért el a választáson?

 – Ami a szerbiai választási rendszer sajátosságai miatt az összes mandátum körülbelül 62%-át jelenti. A Haladó Párt sikeréhez hozzájárult a Demokrata Párton belüli szakadás, ahogy az is, hogy sokan a mostani győztes pártban, s annak vezérében, Vucicban látják az ország megmentőjét. Mi nem lepődtünk meg a haladók sikerén, mert mi már a kampány elején elmondtuk azt, hogy ki lesz a következő miniszterelnök. A VMSZ és a vajdasági magyar közösség érdeke, hogy a győztes párt politikusaival együttműködve próbáljuk meg a magyar érdekeket érvényesíteni.

 A Vajdasági Magyar Szövetség e héten kezdi meg a kormányalakítási tárgyalásokat a Szerb Haladó Párttal. Milyen feltételekkel vennének részt az új szerbiai kormánykoalícióban?

 – Abból a szempontból vagyunk atipikusak a szerbiai politikai színtéren, hogy nem kérünk miniszteri bársonyszékeket, vagy kormány alelnöki tisztségeket. Azt szeretnék, ha a kormányprogramba bekerülnének a legfontosabb célkitűzéseink. Két fontosabb program-csomagunk van; az elsőbe tartoznak a magyar ügyek, így például a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása. Aminek lényege, hogy megőrizhessük a nemzeti tanácsok hatásköreit, esetleg bővítsük azokat. Ebbe a csoportba tartozik még az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a nyelvhasználat kérdésköre is. A második csoportba nem kifejezetten a magyar identitást megerősítő, megőrző célkitűzések szerepelnek, de mégis a vajdasági magyarok elvárásain alapulnak. A tanyasi és a települések peremén élő idős emberek Bácskában és Bánátban is egyre nehezebb időket élnek, ezért nagy szükség van arra a falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki hálózatra, amit a VMSZ létre kíván hozni. Szeretnénk, ha bevezetnék a zéró tolerancia elvét a lopásokra vonatkozóan, javasoljuk, hogy a visszaeső bűnelkövetők ne részesüljenek szociális segélyben, és hogy 2017. szeptember 1-jét követően az EU állampolgárai ne vásárolhassanak termőföldet Szerbiában. Azt is el szeretnénk érni, hogy az országos költségvetési forrásokból a magyarok által lakott önkormányzatok is számíthassanak projektum támogatásra. Tehát az infrastrukturális fejlesztésekhez kérünk forrást abból a központi költségvetésből, amihez a magyar adófizetők is hozzájárultak. Amennyiben minderről meg tudunk egyezni, akkor a kormánytöbbség részét képeznénk, s az sem elképzelhetetlen, hogy államtitkári posztokat is kapnánk.

 Mi történik akkor, ha egypárti kormány alakul?

 – A Szerb Haladó Párt megtehetné azt, hogy egymaga kormányozzon, ennek ellenére azt látom, hogy szeretnék a felelősséget társadalmasítani, és megosztani más pártokkal is. Az egypárti kormány megalakulásának sokkal kisebb az esélye, mint egy hatalmas kormánytöbbségnek. A VMSZ mandátumaira nem a matematika szempontjából van szükség a kormánytöbbség létrehozatalához. Az elmúlt két év bebizonyította azt, hogy a VMSZ és a Szerb Haladó Párt képes az együttműködésre. Ezt példázza, hogy a szerb parlament elfogadta a délvidéki magyarok ellen 1944–45-ben elkövetett vérengzéseket elítélő azon nyilatkozatot, amelyet a haladók velünk együtt nyújtottak be a törvényhozásba. S mi arra törekszünk, hogy a magyar ügyeket ne csak képviseljük a köztársasági parlamentben, hanem érvényre is juttassuk.

 Amennyiben viszont meglesz a kétharmados többsége a kormánynak, akkor megtörténhet-e az alkotmánymódosítás?

 –Elvileg igen, de Szerbiában az alkotmánymódosításhoz népszavazásra is szükség van. Jelenleg nem tudunk arról konkrétan nyilatkozni, hogy a haladók meg szeretnék-e változtatni az alkotmányt. Ami viszont legalább ennyire lényeges, ha nem jobban, hogy az uniós tárgyalások során, a VMSZ mint kormányzati tényező, érvényesíthesse a magyar érdekeket.

 

Medveczky Attila