vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.11. 

Tudományok temploma

Megújult a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtára. A 116 millió forintból megszépült létesítmény átadásán Halász János kultúráért felelős államtitkár „szellemi vagyonnak” nevezte a könyvtárat, és az ott található értékes dokumentumokat.

„A Sárospataki Református Nagykönyvtár a magyar könyvtár, identitásunk része és alkotója” – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az április 2-i átadó ünnepségen. A politikus szerint a létesítményben őrzött könyvek nem csupán a múlt elbeszélői, de jövőnk meghatározói is, „olyan iránytűk, amelyek a sorsfordító választásoknál a helyes utat mutatják.”

 Halász János a sárospataki oktatást „igazi fellegvárnak” nevezte, ahol évszázadok óta a legjobb tanítók foglalkoznak a jövő generációinak felnevelésével. A város úgy tartja életben a múltat, a hagyományokat, hogy nem fél azokat megújítani, épp ezért Sárospatakról soha nem lehet múlt időben beszélni – mondta a politikus hangsúlyozva: a Kollégium ma is szemléletet, identitást és életen át tartó értékrendet ad.

 A kormány 116 millió forinttal támogatta a könyvtár felújítását, megtörtént az értékes könyvek, ősnyomtatványok állományvédelme, valamint a leglátogatottabb helyiség, a Pollack Mihály tervei alapján 1834-ben elkészült díszterem renoválása. Az évtizedek óta halogatott beruházást az elmúlt évben kezdték el: megszépült a nagyterem intarziás parkettája, restaurálták a fa karzatot és oszlopsorait, a mennyezet festményeit, felújították a könyves szekrényeket és energetikailag korszerűsítették a termet.

 A magyar történelem jeles személyiségeinek adományait, értékes kiadványokat is tartalmazó gyűjtemény jelenleg több mint 440 ezer darab könyvből, kéziratból áll. Különösen értékes teológiai, filozófiai, irodalmi, nyelvészeti, társadalomtudományi és történelemi témájú könyvek találhatók itt. Oroszországból 2006-ban kerültek vissza a második világháború után odaszállított könyvek a sárospataki vitrinekbe.

 A könyvtárban található dokumentumok és iratok eszmei értékére Ábrám Tibor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka is emlékeztetett. A fenntartó képviselője a magyar kultúra örökségének nevezte a közel félévezredes létesítményt, ápolására és gondozására buzdított. „Ez nem egy múzeum, hanem egy olyan élő közösségi tér, ahol a vedd és olvasd felszólításnak a kollégiumi hallgatók és az érdeklődők eleget tehetnek.”

 Az átadó ünnepségen jelen volt mások mellett Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Aros János Sárospatak polgármestere, Dienes Dénes a Tudományos Gyűjtemények igazgatója, továbbá a Kollégium intézményeinek munkatársai. Közreműködött a Sárospataki Református Teológia Akadémia Vegyeskara.

 

Kojsza Péter

(Forrás: reformatus.hu)