vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.16. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 16. száma!

  A tartalomból:

VONA GÁBOR MINT KOCKÁZAT (címoldal)

Vona Gábornak van spirituális vezetője. Méghozzá Baranyi Tibor Imre, aki magát a tradicionális létszemlélet filozófusának, tanítójának vagy papjának tartja. Kinek mi tetszik. A tradicionális létszemlélet egy René Jean-Marie Joseph Guénon nevű francia szerző találmánya, aki tulajdonképpen a XX. század elejének hatalmas változásait nehezen feldolgozó korosztály szellemi útkeresésének tipikus példája. Guénon volt szabadkőműves páholy tagja, majd a szabadkőművesség ellen fordult, korán belépett a misztikus tanokat hirdető, de lényegében a szabadkőművesség eszméjén alapuló Martinista rendbe, foglalkozott a buddhizmussal és a keleti misztikával, majd áttért az iszlámra és ezen belül is a meglehetősen képlékeny szufizmus felé fordult. Guénon tehetséges ember volt, jól írt és megtestesítette a kereszténység fokozatos visszaszorulása utáni nyugati ember szélsőséges kétségeit. A Baranyi által hirdetett tanok egyik sarkalatos eleme, hogy Krisztus óta tudható, hogy aki vezető akar lenni, és a jó „hatóerők” ( ez Baranyi egyik legfontosabb terminus technikusa) szolgálatában áll, azt a mai világban megölik. Ezt addig mondogatta Vonának, míg a 20 százalékos parlamenti párt elnöke egy Baranyival tartott közös előadásán kifejtette: ha nem ölik meg a küldetése végén, akkor felvetődik annak a kérdése, hogy valamit rosszul csinált. Hogy Baranyi tagadja az evolúciót, hogy a nemzeti radikalizmust – valamiféle homályos etimológiai fejtegetés eredményekén – kiheréli, sőt eljut odáig, hogy Zsilinszky Endrétől Csurkáig rosszul tudták a nemzeti radikalizmus lényegét, de majd ő most megmondja nekünk a tutit, kénytelenek voltunk lenyelni.

 In memoriam Csurka István

EMBERI JOGOK ÉS FAJI KÉRDÉS (2.oldal)

Az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa elé évenként terjesztenek be jelentést az emberi jogok helyzetéről a világ államaiban. Az idei jelentés fontosságát az teszi, hogy választások lesznek. A jelentés mindem mondatának súlya van a belpolitikai küzdelemben. Még inkább árulkodó a jelentés készítőinek forrásait illetően a Magyar Rádióval és Magyar Televízióval foglalkozó része. Egyfelől azt állítják, hogy Nahlik Gábor, a tévé alelnöke nem szolgált bizonyítékkal Bánó András hamisítását illetően. Másrészt azt, hogy „egy diplomata tiszt, aki jelen volt a rendzavaráson, megerősítette, hogy a tömegben nagyszámú bőrfejű hangosan heccelte az elnököt”. Tény ezzel szemben, hogy a hamisítás tényét maga Bánó András sem tudta nem elismerni, miután egy évig tagadásban volt, valamint az is, hogy a hamisítást nemzetközi vizsgálat erősítette meg. Az pedig, hogy a bőrfejűek „heccelték” az elnököt, egyfelől a magyarországi szólásszabadság kiterjedt voltát bizonyítja, másfelől azt, hogy mégiscsak helyes a Legfelsőbb Bíróság határozata, amely az ilyen rendzavaró cselekményekre vonatkozik, mivel a Göncz Árpád elnök elleni heccelést mégsem lehetne faji indítékú cselekményként kezelni. A rendőrség több bőrfejűt el is vezetett az esemény színhelyéről. Többek közt azokat, akiket az Egyenleg képsora egyidejűleg jelenlévőként mutatott be.

 A kormány új, noprofit közműszolgáltatót hozna létre

A magyar gazdaság versenyképességének javítása érdekében a gazdasági szereplők számára a jelenleginél kedvezőbb energiaárat szeretnének biztosítani (3.oldal)

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a közelmúltban megerősítette azt a hírt, hogy a kormány noprofit közszolgáltatót hozna létre. Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: azokat a szolgáltatókat vásároljuk vissza, melyek a magyar társadalom, a magyar lakosság és – ami nagyon lényeges – a magyar gazdaság ellátása szempontjából stratégiai jelentőségűek.

 Mennyi egy meg egy? (4.oldal)

A legtöbb közvélemény-kutató az átlagos részvételt és ezt a választási eredményt előre jelezte. Nem hirtelen felindulásból lett a tett elkövetve, hiszen a papírforma, szinte száz százalékosan bejött. A kormányváltó ugrócsoport triplaszaltót ígért, dobbantott és helyből fejre esett. Én személy szerint is – és ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül – sokallom a rájuk adott voksokat. Ezt az eredményt, ahhoz a színvonalhoz képest, amit részben fizikai megjelenésükkel részben intellektuálisan bemutattak érdemtelen felülreprezentáltságnak tekintem. Gondoljanak bele, a csonkaországi tízmillióból sajnos 11 százalék hagyta, hogy a hivatásos károkozók bemásszanak a hátukon a parlamentbe. Hogy miért? Semmiért. Mert ezeknek aztán a haszna, az null, komma null. Persze, ez a demokrácia.

 Otthonteremtés és munkahelyi bölcsődék létesítése

Aki szeretné, hogy rendezett világot teremtsünk magunk körül, a kormányzati tevékenység folytatását igényli (5.oldal)

Harrach Péter, a Fidesz–KDNP jelöltje, a Vác központú egyéni választókerületben 46,75%-os eredményt ért el, s majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a baloldali összefogás jelöltje. A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője elmondta: az a magas hőfokú gyűlölet, amely a kampány végén a baloldali összefogás vezetőinek megnyilvánulásait jellemezte, a politikai erkölcstelenség csúcsa.

 Szocialista bűnregény

Nem kizárt, hogy ráveszik Simon Gábort arra, hogy vállalja mindenért a felelősséget (7.oldal)

Még mindig nem sikerült tisztázni, honnan származnak Simon Gábor százmilliói. Simon gyanúsítotti vallomásában azt állította, vagyonkezelés céljából került a birtokába a negyedmilliárdos vagyon... „A Simon-ügy nem a kampány része, hanem egy súlyos bűncselekmény-sorozat, szocialista bűnregény” – mondta Dr. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere.

 Mama, kezdődik (7.oldal)

Sajnos sokszor nem tudok olyan szépen, minden oldaltól egyenlő távolságot tartóan elemezgetni, mint egy-egy sorsdöntő választás előtt teszik némelyek. Megállapíthatnám például, hogy ezek a boldogtalan bohócok csupán egy szűk liberális csoport avítt politikai tévképzetét játsszák el a nyilvánosság előtt, amiről úgyis kiderül annak tarthatatlansága. Van egy közönségük, mely elvárja tőlük a közönségességet. Mesterházy emiatt jutott el oda, hogy legfőbb gondja az lett, hogyan tudja trágárságban felülmúlni Gyurcsányt. Hála Istennek bebizonyosodott, az józan stratégiának mégsem elfogadható, hogy Orbán Viktort szapulják.

 Első helyen végzett a nógrádi Nagybárkány

Ahol nincs megélhetési bűnözés és működik a mezőgazdasági közmunkaprogram (8.oldal)

Négy új közfoglalkoztatási program kezdeményezőjét részesítette elismerésben Pintér Sándor belügyminiszter április 4-én. Az első helyen a Nógrád megyei Nagybárkány végzett, a település közfürdő és mosókonyha üzemeltetését kezdeményezte a mélyszegénységben élők és a roma lakosság szociális hiányainak csökkentése érdekében. A község 8 millió forintot kapott. Dombovári Edina Nagybárkány polgármestere elmondta: mindemellett lényeges a roma kultúra megőrzése, újra meg kell tanítani a fiatal generáció tagjait saját hagyományaira, a közfoglalkoztatottak gyermekei számára pedig szükséges a nappali foglalkoztató helyiség kialakítása.

 Aki elsőnek vizsgázott Magyarországon gyermek-ideggyógyászatból

Fontos, hogy sikerélményük legyen a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek is (9.oldal)

Dr. Hollósy Andrea gyermekideggyógyász, pszichoterapeuta: A filmek, sorozatok nem késztetik gondolkodásra a fiatalokat. Készen kapnak egy információt, és azt sokszor nem is dolgozzák föl. A könyv olvasása közben viszont el kell képzelni az adott környezetet, szituációt és az alakok küllemét. S mindez megdolgoztatja az agyat, aminek a későbbiek során, felnőtt korban megtapasztalhatjuk pozitív hatásait. A televízió ismeretterjesztő (történelem, földrajz pl.) hatását viszont nagyszerűnek tartom. Soha nem látott világokat járhatnak be, sokkal több ismeretük lehet.

 A nemes kor lenyomata a kortárs kárpitművészetben

Az álom és a valóság határán a számomra tökéletest szeretném megalkotni (10.oldal)

Zelenák Katalin kárpitművész: El kell fogadunk a művészet szabadságát. Tehát minden képzőművész olyan stílusban alkot, amilyenben szeret, ami közel áll hozzá, ami által a legjobban ki tudja fejezni magát. Miért kellene bármit is korlátozni? Az én alkotásaim között is vannak tematikus munkák. Tehát bizonyos témakörök mentén lettek ezek elkészítve akár a triennálék, biennálék kapcsán. A Millecentenárium idején sem a reneszánszhoz nyúltam vissza, amikor a Szent István-kárpitot készítettem el. Az én falikárpitomon a koronázási palást és Szent István halvány, visszafogott színekkel, s rajta egy múltba tűnő, de a jelen korban is utat mutató uralkodó alakja áll.

 Indul a Fiatal Gazda Obszervatórium

A mezőgazdaság hosszabb távon megélhetést biztosító ágazat (13.oldal)

Dr. Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA ügyvezető elnöke: Ahogy az obszervatóriumokban a távoli galaxisokat figyelik meg, így a mi projektünk is a megfigyelésről, az összefüggések kereséséről szól. Európai uniós gyakorlat, hogy bizonyos átfogó témákra úgynevezett olyan megfigyelő központokat, tehát obszervatóriumokat hoznak létre, melyek függetlenek a napi aktualitásoktól, és a témák bizonyos részletkérdéseire úgy adnak választ, hogy minden érintett szereplő részt vesz a közös gondolkodásban. Mi a fiatal gazdákat érintő témához kötődően hoztuk létre a Fiatal Gazda Obszervatóriumot. Ennek egyik oka, hogy felvetődött az agráriumban a generációváltás kérdése, igénye. Bizony elég komoly generációs feszültségeket figyelhetünk meg a magyar mezőgazdaságon belül, és kevésbé választják a fiatalok ezt a szakmát.

 Erősödött-e a Jobbik vagy sem? (19.oldal)

Ha a baloldal nem vesztette volna el a valóságérzékét és a Fidesz leváltása helyett a jól bevált módszerrel a Jobbikot mint nácinak kikiáltott pártot próbálta volna ráhúzni a Fideszre, akkor bizony bajosan lett volna meg a kétharmad és a Jobbik is jelentősen visszaszorult volna. A kutyusokkal, családdal és gyerekekkel kampányoló Jobbik így jó néhány mérsékeltebb szavazót is behúzott és sokak szavaztak a Jobbikra csak azért, mert a Fidesz úgyis győz. A másik komoly probléma, hogy a Jobbik annak ellenére tele van politikailag leharcolt figurákkal, hogy a hatalom közelébe se kerültek még soha. Novák Előd, Szávay István és Vona Gábor, hogy tovább ne is menjünk, már most sem tudják hitelesen megjeleníteni a hófehér lelkű új erőt. A Szegedi Csanád-ügy, Novák folyamatos botrányai, az EU-s pénzek körüli anomáliák, a 2006-os kampány finanszírozásának rejtélye, a kuruc.info, vagy éppen a Magyar Gárda elfekvőbe utalása olyan terhek a párt vállán, melyekkel nehezen tudnak fiatalosan átugrani az ellenfeleken. A Jobbik teljesen betagozódott a pártelitbe és ezt a kétkulacsos játékot a pártot eredetileg felemelő bakancsosok nehezen értik, és nem is nagyon szeretik. Budaházy György Vona Gábor választások utáni lelkesítő üzenetére így reagált: „El kéne dönteni, hogy mit akarnak: a végtelenségig hangoztatni, hogy „majd jövőre győzünk”, vagy beletörődni, hogy a radikális gondolkodású szavazók ennyien vannak és kőkemény radikális képviseletet felmutatni nekik, az erőforrásokat (pénz, paripa, fegyver) pedig a radikális közösség megerősítésére és növelésére fordítani (és nem sz@rni rájuk).

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

 Vagy fizessen rá elő! A heti Magyar Fórumot már április 16-án szerdán 9 órától 12 óráig megvásárolhatják a kiadóhivatalban.

 info@magyarforum.hu , +36-30-7545-017

 A Magyar Fórum Kiadóhivatalának nyitvatartási ideje: szerda: 8.30–12;csütörtök: 8.30–15.00 , címe: Budapest IX., Ráday u. 32., I. em. 3.

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 

Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

 A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. 2014 tavaszán Pató Róza szobrászművész felkérésünkre elkészítette a Csurka István –emlékplakettet. Március 31-én szép műsorral emlékeztünk meg Csurka Istvánról az Újpesti Polgári Centrumban.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. tavaszán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 

***

 

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.;

Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása.

Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.