vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.11. 

Selaković: Az SNS mindenkivel tárgyalni fog

A koalíciós partnerekkel kapcsolatban nem voltak konkrét tárgyalások a Szerb Haladó Párton (SNS) belül – jelentette ki Nikola Selaković pártalelnök, s közölte, „az SNS tárgyalni fog mindazokkal, akik készek felvenni a kesztyűt annak érdekében, hogy az ország kijusson a nehéz helyzetből”.

 „A párt elnökségi ülésén nem beszéltünk konkrétan egyik jövendőbeli koalíciós partnerről sem, de azt mondtuk, készek vagyunk tárgyalni mindenkivel, aki hajlandó velünk tárgyalóasztalhoz ülni, s ezeknek felkínáljuk a programunkat és politikánkat, amelyet meg kell valósítani” – fejtette ki Selaković ma a Belgrádi Rádiónak.

 Szavai szerint a más pártoknak küldött meghívás egyfajta „vészharang, mert eljött az ideje annak, hogy olyan tárgyalásokat folytassunk, amelyek pártokon felüliek”. Hozzátette, elsőként a Vajdasági Magyar Szövetséggel és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) köré tömörülő koalícióval tárgyalnak majd.

 „Meglátjuk, hogyan tekintenek a programunkra, készek-e felvenni a kesztyűt, hogy egy teljesen más és új módon kezdjünk el a program megvalósításán dolgozni” – árulta el Selaković.

 Az SNS alelnöke elmondta, ez nem jelenti azt, hogy a párt nem elégedett az SPS-szel eddig folytatott együttműködéssel, hiszen a szerbiai kormány „nagy eredményeket ért el a kül- és a belpolitikában is”.

 „Azonban a kormány kimerítette legitimitását. A választási eredmények bizonyítják, hogy igazunk volt, hiszen a polgárok bizalmát szavaztak” – értékelt Selaković.

 Arra a kérdésre, hogy pártkollégája, Nebojša Stefanović miért ellenzi a szocialistákkal való koalíciót, Selaković azt mondta, erre Stefanović tud csak válaszolni, az ő véleménye az, hogy mindenkivel tárgyalni kell.

 A VMSZ-szel való holnapi tárgyalásokkal kapcsolatban arra a kérdésre, hogy SNS egyik feltétele lesz-e az előrehozott tartományi választások kiírása, Selaković azt válaszolta, a haladók politikája soha nem a zsarolás politikája volt, de hozzátette, a szavazatok hat százaléka nem legitimálja a hatalmat.

 „A VMSZ-szel mint egy igazán hiteles partnerrel és az egyik legnagyobb szerbiai kisebbség képviselőjével a jövendőbeli szerbiai kormány programjáról tárgyalunk majd” – mondta Selaković. „Feltételezem, hogy mindenképp lesz szó Vajdaságról is, de zsarolással nem foglalkozunk. Az álláspontunk az, hogy mindenkinek, aki közfeladatot lát el és hatalmon van, a polgárok bizalmát kell élveznie. Ha valakinek a választáson elért hat százalékos támogatottság legitimitást ad a tartományi végrehajtó hatalom megtartásához, akkor váljon az ő becsületére” – üzente Selaković.

 

(Forrás: vajma.info)