vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.11. 

Toró T. Tibor: történelmi pillanat volt a választás

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerint az emberek azt szeretnék, hogyha ezen az úton haladna Magyarország tovább, és a nemzetegyesítés útján lépne előre. Az előzetes várakozásoknak megfelelően sokan szavaztak a romániai külképviseleteken, ahol az ott élő magyarok ünnepként élték meg, hogy először vehetnek részt a magyarországi országgyűlési választásokon. A részvétel mindenütt meghaladta a 80 százalékot. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke a Ma reggelben elmondta: az erdélyi magyaroknak történelmi pillanat volt, hogy 100 év óta először vehettek részt a nemzet döntésében.

 Toró T. Tibor az interjú elkészülte előtt még nem látta az eredményeket, de meg volt győződve arról, hogy az emberek a folytatásra szavaztak, s véleménye szerint „minden erdélyi magyar örül ennek a szép a győzelemnek, amit Orbán Viktor és csapata aratott”. Hozzátette: az emberek azt szeretnék, hogyha ezen az úton haladna Magyarország tovább, és a nemzetegyesítés útján lépne előre.

 Sok lépés még hátra van, főleg ami a mindennapi életet érinti, a nagy stratégiai döntések azonban már megszülettek az elmúlt 4 évben, s erre szavaztak az erdélyi magyarok és a külhoniak – nyilatkozta az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

 Toró T. Tibor arról is beszélt, hogy Erdélyben Orbán Viktort hihetetlen nagy tisztelet és szeretet övezi. Integráló személyiségnek érzik őt. 90 százalékos támogatottsággal rendelkezik – nyilatkozta.

 „Otthon nekünk kell rendet teremtenünk, és megegyeznünk abban, hogy mit is képviselünk Bukarestben vagy Brüsszelben. De ha nincs egy erős Magyarország és egy elkötelezett magyar kormánytöbbség, akkor az autonómiaküzdelem sem lehet sikeres, ez a hátország” – mondta Toró T. Tibor.

 

(hirado.hu / M1 – Ma reggel)