vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.18. 

Lech Walesa bőrébe bújni

Beszélgetés Robert Wieckiewicz lengyel színésszel

Robert Wieckiewicz 1967-ben született, Varsóban él. Középiskolai tanulmányait egy építőipari technikumban végezte, majd a wroclawi színművészeti főiskola hallgatója lett. Pályáját 1991-ben kezdte, színházi munkája mellett mindmáig negyvenhét lengyel játékfilmben szerepelt. 2007-ben a Gdyniai Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színészi teljesítményért járó díjat. Szülővárosa, Nowa Ruda díszpolgári címet adományozott neki. Nős, egy fiú édesapja.

 Az Oscar-díjas lengyel rendező, Andrzej Wajda legújabb, Walesa. A remény embere című filmjének főszerepét Ön alakítja. Csaknem félszáz filmben szerepelt már, sok szép feladatot kapott – mégis feltételezem, hogy Lech Walesát eljátszani különösen emlékezetes…

 – Igen, valóban rendkívül megtisztelő, hogy a vásznon én jeleníthetem meg a lengyel közélet egyik legkiemelkedőbb, legendás személyiségét. Egy olyan ember bőrébe bújtam, akire annak idején kisgyerekként felnéztem, aki sorsfordító dolgokat vitt végbe. Ez a film azért is fontos, mert ez az esztendő Lengyelországban hivatalosan a szabadság éve, annak emlékére, hogy éppen negyed évszázaddal ezelőtt zajlott le a rendszerváltás, az ellenzéki kerekasztal tárgyalássorozata.

 Hogyan készült erre a szerepre?

 – Lech Walesa megítélése Lengyelországban ellentmondásos: egyesek szerint nemzeti hős, mások szerint viszont kártékony figura, egy volt ügynök. Én nem osztom ezt az utóbbi vélekedést. A felkészülés legnagyobb nehézsége az volt, hogy Walesa magánéletéről keveset lehet tudni. A filmben szereplő köztéri jelenetek természetesen minden lengyel számára ismertek: II. János Pál pápa első látogatása Lengyelországban, a varsói pápai misén mondott szavai, a Szolidaritás-mozgalom gyűlése a gdanski Lenin Hajógyár udvarán, a munkások a vállukra emelik Walesát. Az ezeket megörökítő fényképek és filmfelvételek minden lengyel tudatában mélyen rögzültek. Ám szinte semmit sem lehet tudni Walesa magánéletéről: milyen volt otthon, családja körében, a hétköznapokon? Hogyan viselkedett családapaként, hogyan beszélgetett Danutával, a feleségével? Ezekről a pillanatokról nem készültek filmfelvételek, se fényképek. Emiatt Wajda filmjének családi jelenetei sok fejtörést okoztak nekem és partnernőmnek, a Danuta Walesát alakító Agnieszka Grochowskának: ki kellett találnunk a hanghordozást, a gesztusokat. Ez azonban nem baj: szeretek elgondolkodni arról az emberről, akit játszom. Örömet okoz találgatnom, vajon mit tett vagy mondott volna ebben-abban a helyzetben. S ha ezt már kitaláltam, máris eltávolodtam kissé önmagamtól, és mintegy kívülről szemlélhetem a saját életem, viselkedésem.

 Szavaiból azt veszem ki, hogy a film készítésekor a lehető legnagyobb történelmi hűségre törekedtek.

 – Így van, a készítők mindennek nagy gondossággal utánanéztek. Például az egyik köztéri jelenetben, amikor pulóverben szónokolok, Walesa legendássá vált pulóverét viselem. Kimondottan ehhez a jelenethez kikölcsönöztük a Szolidaritás-mozgalom múzeumából. A jelenet forgatásakor végig ott állt a közelemben egy biztonsági őr, és le nem vette rólam a szemét. Úgy kellett vigyáznom a pulóverre, mint a hímes tojásra, mert szigorúan védett műtárgy: több tízezer dollárra biztosították. Hozzáteszem: ez a pulóver kicsi volt rám, és csak úgy viselhettem, hogy semmit sem vettem alá, még trikót sem. Ezzel viszont az volt a baj, hogy kellemetlen érintésű, dörzsölő anyagból készült, és a teljes felsőtestem szörnyen viszketett.

 A film csaknem húsz év eseményeit dolgozza fel…

 – Igen, és a forgatás során többször is meg kellett híznom, majd le kellett fogynom a szerep kedvéért. Az egyik fogyásnál alig egy hét állt rendelkezésemre, hogy megszabaduljak tíz kilótól. Ez sikerült, de nagyon veszélyes volt az egészségemre. Az orvosomat nem mertem beavatni, mert egészen biztosan megtiltotta volna.

 Mennyire viseli meg egy-egy szerep, mennyi időre van szüksége a regenerálódáshoz?

 – Azt vettem észre, hogy egyre tudatosabban figyelek a szerepekből kilépésre. Ez egyfajta megtisztulási folyamat. Feltétlenül szükség van rá, egy-egy munka végeztével muszáj leraknom az adott karaktert, gondolatvilágot, mert ha tovább hurcolnám magammal, akkor szétrepedne a fejem. Hála Istennek, sok felkérést kapok, nem unatkozom. A Walesa-film 2013-ban készült el, és azóta már két újabb mozifilmben szerepeltem. Egy vígjátékban magát Adolf Hitlert alakítottam, majd a lengyel kortárs próza egyik legsikeresebb művének, Jerzy Pilch Szilárd őrangyal alatt című regényének adaptációjában játszottam. Olyan a lelki alkatom, hogy mindig teljes erőbedobással dolgozom: ha már munka, akkor legyen munka! Amikor viszont éppen nem kell dolgoznom, olyankor semmit sem csinálok, teljesen kikapcsolódom.

 Milyen élmény volt Andrzej Wajdával dolgozni?

 – Mindig nagyon kedveltem azokat a rendezőket, akik nem beszélnek túl sokat. Természetesen mindannyiuknak más-más módszereik vannak, más az egyéniségük. Ám amikor megszólalnak, mindig pontos és lényeges utasításokat adnak, a kellő szempontokra hívják fel a figyelmem. Mindamellett előfordul, hogy egy színész nagyszerűen megold egy epizódszerepet, de kudarcot vall a főszerepben. Ezért is szükséges egy éles szemű rendező, aki felismeri a színészben rejlő lehetőséget, megbízik benne és kockáztat. Andrzej Wajda is ilyen rendező, rengeteget tanultam tőle, elég volt figyelmesen hallgatnom. Amúgy Wajda nagyon átgondoltan készült erre a filmre: már négy évvel ezelőtt kijelentette egy nyilatkozatában, hogy szívügye ez a téma. Szeretett volna határozottan kiállni Lech Walesa mellett.

 Remélem, nem veszi rossz néven, hogy szóba hozom: orra felső részén van egy nem túlságosan réginek tűnő seb…

 – Ezt a sérülést a Walesa-film forgatásán szedtem össze. A film elején van egy jelenet, amelyben az 1970-es évek utcai tüntetéseit elevenítjük fel. Az egyik rendőrt játszó kollégám véletlenül túl közel nyomta az arcomhoz a plexipajzsát, és az élével elég mély sebet ejtett rajtam. Több öltéssel kellett összevarrni. A színész munkája már csak ilyen: az évek során jó néhány heget összeszedtem, néha történnek balesetek. A Walesa-film forgatásakor több balesetveszélyes jelenet is akadt. Például a történet közepén futás után, lendületből átmászom a hajógyár falán, és leugrom a túloldalára. Ezt a néhány másodperces jelenetet kilenc órán keresztül forgattuk, nagyon megküzdöttünk vele. Nem alkalmaztunk kaszkadőrt, én magam másztam újra és újra – a sokadik nekirugaszkodásnál a fáradtság miatt könnyen történhetett volna valami baj. De szerencsére ez nem következett be.

 Március 19-én tartották Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban a film hivatalos magyarországi bemutatóját, amelyen Ön is jelen volt. Fontos a közönség véleménye?

 – A legőszintébben mondom: nagyon sok moziban megfordultam már különböző fesztiválokon és bemutatókon, de olyan gyönyörű mozit, mint az Uránia, még sehol nem láttam. Csodaszép!
Igen, amikor csak tehetem, elmegyek a díszbemutatókra, és szívesen válaszolok a nézők kérdéseire. Érdekel az emberek véleménye, sokat tanulhatok ezekből a visszajelzésekből. Szeretem a provokatív, nem szokványos kérdéseket. Lengyelországban már több mint egymillió ember váltott jegyet erre a filmre, és nagyon örülök az érdeklődésnek.

 Ha már a visszajelzéseknél tartunk, megkerülhetetlen kérdés, hogy vajon mit szólt az alakításához az érintett, Lech Walesa…

 – A forgatás előtt és során egyszer sem konzultáltam vele – első találkozásunk Velencében történt, a film hivatalos világpremierjén. A vetítés után lehetőségem nyílt bemutatkozni neki, és néhány percig beszélgettünk. Ám hogy pontosan mit mondott nekem, arról semmit sem nyilatkozhatom: ez ugyanis a kettőnk bizalmas ügye, nem a nyilvánosságra tartozik. Hiába is próbálnak erről faggatni, semmit sem tudnak kiszedni belőlem. Na jó, annyit mégis elárulhatok, hogy a vetítést követően Walesa a hozzátartozóinak nehezményezte: ő a valóságban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek a film ábrázolja. Különösen az fájt neki, hogy bizonyos jelenetekben nagyképűnek tűnik. Ám felesége és fia később a sajtónak kijelentették: a film nem torzít, teljesen hiteles képet rajzol Lech Walesáról. Ez megnyugtató számomra.

 

Zsille Gábor