vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.18. 

Ökumenikus kiállítás nyílt Nagyváradon

A Nagyhét címmel ökumenikus kiállítás nyílt a római katolikus Püspöki Palotában azzal a célkitűzéssel, hogy bemutassa a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kultikus örökségeket.

 Történelminek is nevezhető pillanatokat élhettek át mindazok, akik részt vettek a Barokk Palotában zajlott tárlatnyitó ünnepségen, hiszen nagyon ritkán fordul elő az, hogy Sofronie Drincec ortodox püspök együtt mutatkozzon Böcskei László és Virgil Bercea római, illetve görög katolikus püspökökkel. Hogy ez most mégis megtörtént, annak köszönhető, hogy a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kezdeményezésére A Nagyhét címmel ökumenikus tárlatot szerveztek azzal a céllal, hogy bemutassák a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kultikus örökségeket, melyek Várad római katolikus, ortodox és görög katolikus püspökségeinek, valamint a Körösvidéki Múzeum birtokaiban vannak. Ennek megfelelően egyebek mellett kelyheket, régi zsoltáros és liturgikus könyveket, gyertyatartókat, püspöki pásztorbotot, reverendákat és rászonokat, olajszenteléshez használt edényeket, aranyozott ezüstfeszületeket, monstranciákat, ikonokat, papi stólákat és egy fekete selyemből készült, ezüstszállal díszített 19. századi miseruhát is meg lehet megcsodálni a püspöki palota emeleti folyosóján, illetve előcsarnokában.

 Az érdeklődőket dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató köszöntötte, aki azon meggyőződésének adott hangot, hogy kiállítás a témáját és üzenetét tekintve is különleges, viszont megítélésében természetesnek, a normalitás jelének kell tekinteni azt, hogy a megjelent három egyházi méltóság együttműködik.

Sofronie Drincec ortodox püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházi évnek egy speciális időszakában vagyunk, hiszen épp nagyböjt van, és a nagyhét végén két héten belül Krisztus feltámadását ünnepelhetjük. Szerinte az elmúlt évszázadokban Váradon békében és harmóniában éltek egymással a különböző felekezetek és nemzetiségek képviselői, ami érthető, hiszen az 1054-ben bekövetkezett kelet-nyugati egyházszakadás előtt egységes volt a dogmatika és a liturgia, közösek tehát a gyökereink. Úgy fogalmazott ugyanakkor: a kiállítás hozzájárul ahhoz, hogy a művészet segítségével is felkészüljünk a húsvétot megelőző spirituális utazásra, egyéni és közösségi szinten egyaránt.

 Virgil Bercea görög katolikus püspök azt emelte ki, hogy egyetlen elődje sem gondolta azt, hogy a kegytárgyak a saját, személyes tulajdonukat képezik. Utalva arra, ami 1948-ban a görög katolikus egyház vagyonával történt, megjegyezte: a történelem néha igazságtalan, de ilyen a világ, nincs mit tenni, néha eltűnnek olyan tárgyak, melyek a kultikus örökség részei, máskor viszont előkerülnek ismét, nem tudni honnan. Ennél fontosabb azonban, hogy mindannyian keresztények vagyunk, mondta.

 Böcskei László római katolikus megyés püspök kifejtette: amikor az év elején tervezték a programokat, jött az ötlet, hogy mivel az idén egybeesik a katolikus és az ortodox húsvét, szervezni kellene egy ökumenikus kiállítást. A főpásztor három kulcsszót is nyomatékosított: a köszönetet, a jelzést és a meghívást. Ezért köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a rendezvényszervezésben, meglátásában a tárlat annak jele, hogy egyek vagyunk Krisztusban, és emellett meghívás arra, hogy megértsük: a feltámadás egy olyan realitás, melyben hinni nem az egyház kiváltsága, hanem a hétköznapok reménysége kell legyen.

 

Ciucur Losonczi Antonius

(erdon.ro)