vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.18. 

A XXI. század legnagyobb esélye

Az április 6-i homogén választási térkép, ahol az egységes narancssárga mezőn csak egy-egy légypiszoknyi vörös folt jelezte, hogy a Fideszen kívül még mások is indultak az Országgyűlési választásokon, eleddig ismeretlen dimenziókat nyit meg a magyar közéletben. Ezek az új dimenziók a most újra kétharmados vagy majdnem kétharmados (Ezt lapzártakor még nem tudjuk) hatalomnak nem csak lehetőséget, de hatalmas felelősséget is jelentenek. Hogy a magyarság megérezhesse, és birtokába vehesse a magyarlényegű, de modern társadalmi tér előle eleddig eltagadott és természetesen elzárt dimenzióit, ahhoz a kormánynak a már elkezdett hatalmas munkát folytatnia kell.

Az alkotó, tenni akaró ember számára minden lehetőséget megadva, hogy tehetségével, szorgalmával mindannyiunk előrejutását segítse, és ne az örvendetesen csökkenő, de még mindig gigantikus bürokrácia hálójában vergődjön egy életen keresztül.

Pénzt kell juttatni az arra érdemeseknek és az Európai Uniós pénzek elosztásánál a tisztán adminisztratív szempontokon túl a támogatandó tevékenység célját is vizsgálni kell.

Miután politikai önállóságunkat kivívtuk, pénzügyi függetlenségünkért mindent megtettünk, energiaellátásunk biztosítása megoldódni látszik, most itt az ideje, hogy honvédelmünket is a megfelelő szintre emeljük. Bármilyen drága is, bármennyire is ellenállásba ütközik, ha úgy adódik, minden ezen múlhat. Egy erős hadsereggel rendelkező államot a legnagyobb hatalmak sem szívesen vegzálnak.

Folytatni kell az oktatás átszervezését, és bizony nem árt, ha elgondolkodunk az új irányú fejlesztés lehetőségén is. Az egyre szűkebb tudományparcellákba szoruló szakemberek és tudósok jelentősége csökken a világban, és az egészet látni képes polihisztorok lesznek a század hősei.

És talán az egyik legnehezebb feladat a kultúra, a magyar kultúra rendszerének megteremtése. A magyar szellem embereinek bevonása szükségeltetik a kultúrpolitika kialakításába még a mostaninál is nagyobb számban. Vannak biztató jelek, új lökést kapott a népi kultúra egyedülállóan magyar gondozásának ügye, de ne elégedjünk meg látszateredményekkel, hatoljunk le az alapokig.

Ez talán a legnehezebb, legnagyobb feladat, ehhez kell a legnagyobb bizalom a kormányzat részéről és ehhez szükségeltetik a más területeken oly hasznos pragmatizmus félretétele. A termékeny művészet nem eredményközpontú, a termékeny művészet nem előélet, hanem tehetség és pillanatnyi ihlet kérdése. A termékeny művészet termőre fordításához a fiatalok tömegeinek kell lehetőséget adni. Bármennyire is másképpen látszik, a mai magyar fiatalok között rengeteg a tehetség, rengeteg a jóravaló, szellemi ember. Adjunk nekik lehetőséget!

A fenti lista beteljesítése tíz parlamenti ciklusra is elég lenne. De nekünk, magyaroknak biztosan most csak ez a következő van. Ha már ebben is megpróbáljuk a legtöbbet elérni, meggyőződésem, hogy legközelebb is nekünk áll majd a zászló.

 

Csorja Gergely