vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.23. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 17.száma!

A tartalomból:

KHÁRON LADIKJÁN (címlapon)

Az MSZP a bajt magának kereste, megérdemelte, csak tényként állapítom meg: nem méltó sajnálatra az az alakulat, amely idegen érdekek kiszolgálásán túl, semmilyen célt nem tűz maga elé. Az SZDSZ-ről – bár sok MSZP-s tudta, hogy helytartóként lett a nyakára ültetve – eleinte úgy gondolkodott, hogy annak kivételes helyzetéből csak lecsorog valami. Azután keserűen tapasztalta, hogy a helytartók és bábjaik, minden szava hazugság, minden tette megtévesztés volt. A megbízók jóvoltából a helytartók vagyona mértani haladványszerűen növekedett, míg a bennük bízóké ugyanilyen mértékben csökkent.

 In memoriam Csurka István

EGY HAZÁBAN KÉT ORSZÁG? (2.oldal)

Leszámoltak azzal a reménnyel, hogy a hatalmat négy, sőt nyolc éven belül választások útján vissza tudják szerezni. Látják, hogy az új alkotmány megalkotását nem tudják megakadályozni. Bele kell törődniük abba, hogy kádereik – vezérökreik – nagy részét lecserélik. Komolyan szembe kell nézniük azzal, hogy vezérbikának kinevezett politikusaik felelősségre vonása, büntetőeljárás keretében is megvalósulhat. Két utolsó frontjukon, a bankadó frontján és az új médiatörvény frontján is vereség vár rájuk, de még küzdenek. Mit tehetnek, ha mindez bekövetkezik – ez most a kérdés és nem csupán az ő kérdésük, hanem az egész mai magyarság kérdése. Aki azt képzeli, hogy feladják és elkotródnak, az nem ismeri őket. De ezt megbízóik sem engedik meg nekik. Bizonyos fokú mérsékelt eltartásra, Soros stipendiumokra, amerikai katedrákra, off-shore cégekre csak akkor számíthatnak, ha folytatják a harcot a magyarság ellen és megvalósítanak egy minimális programot. Ennek körvonalai kezdenek kirajzolódni. Részben nyilatkozataikból, részben a médiumaik hangvételéből, de elsősorban a lehetőségek pontos, tárgyilagos számbavételéből.

 „A magyar nép igenis Attila népe”

230 éve született Kőrösi Csoma Sándor (3.oldal)

Néhány év indiai tartózkodást követően 1842 elején ismét útra kelt eredeti célja, a magyarság eredetének felkutatása céljából. Előbb Tibet fővárosába, Lhaszába ment, ahonnan Mongóliába, majd Ujguriába készült, mert az ujgurokat a magyarokkal rokon népként tartotta számon. Így vallott erről: „Tökéletesen meg vagyok győződve, hogy a mi eleink ezen vidékekről szállottak le mint kultusznemzetek, Krisztus előtt több századokkal. Így ér véget majd küldetésem, ha egyszer be tudom bizonyítani, hogy ellentétben a finn–magyar elmélet mellett kardoskodók megnyilatkozásaival, a magyar nép igenis Attila népe.”

Sajnos ezeket a terveit már nem tudta megvalósítani. A trópusi esőerdőn és mocsarakon keresztül haladó út megviselte, egészsége hirtelen megromlott. 1842. április 11-én hunyt el Dardzsilingben, ott is temették el. Bár halála körül sokak szerint akadnak kérdőjelek, minden valószínűség szerint a malária végzett vele.

 Folyamatosan és konzekvensen kiálltunk a magyar nemzeti érdekek mellett

A választás tétje a közös értékeken alapuló, lehetőségteremtő, közösen gondolkodó, ugyanakkor a tagállami szuverenitást messzemenően elismerő és tiszteletben tartó politika folytatása (4.oldal)

Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő, a Fidesz– KDNP listavezetője : Úgy vélem, hogy Európának, ha nem akar globális szinten jelentéktelen pozícióba süllyedni, nincs más választása, mint értékeinek megújításával legyőzni a mostani gazdasági és szociális válságot. Abban is biztos vagyok, hogy ha nem lassulnak le a megindított uniós és magyar intézkedések, s folytatjuk eddigi munkánkat, akkor erre képesek is leszünk. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, több dologra is szükségünk van. Először is szükség lesz igazi erőre, ami valójában csak magukban az uniós polgárokban, köztük a magyar emberekben található meg, csak belőlünk bontakozik ki. Vagyis tétlenkedés helyett először is valóságos emberi munkára van szükségünk. Uniós elméletektől, álprogramoktól, számításoktól egyetlen tagállam sem lehet működőképes, csak attól, hogy az emberek működtetni akarják, vagyis dolgoznak, azaz, hogy az embereknek van munkájuk, amit ők fontosnak is tartanak, és erejüket beleadva el is végeznek. Én azt üzenném tehát, hogy nekünk, magyaroknak minél egységesebben ki kell nyilvánítanunk, hogy ezt meg is valósítsuk, miközben határozottan képviseljük a magyar érdekeket az Unión belül.

 Több forrás juthat az iskolagyümölcs-programra

Magyarországon ma már több mint félmillió kisdiák jut átlagosan hetente legalább két alkalommal, legalább kétféle gyümölcshöz és zöldséghez az iskolában (7.oldal)

Magyarország a következő tanévtől várhatóan a jelenleginél is több pénzt fordíthat a nemzeti iskolagyümölcs-programra, amelyet az általános iskolások teljes körére kiterjesztene. Bittsánszky Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárpiaci főosztályvezető-helyettese elmondta: az iskolagyümölcs- programban legalább heti 2, legfeljebb heti négy adag terméket lehet kiosztani a tanulóknak. Az iskolák dönthetnek arról, hogy ténylegesen hány adag termék kiosztását vállalják. A legtöbb iskola a heti 3, ill. a heti 4 adag termék kiosztását vállalta.

 A kutya ugat, a karaván halad (7.oldal)

Hétfőn „küszöbén az estnek” bekapcsolom a Tévét, és megdöbbenve tapasztalom a megveszekedett csaholást az egyik csatornán. Ők vajon miért nem örülnek, mikor a magyarok több mint 60%-a fontosnak tartotta, hogy szabadon kinyilvánítsa a véleményét, morfondírozom magamban, ahogy körbepattingatok a távirányítóval. Miért hazudja Kálmán Olga, Kéri László, Bolgárékkal versenyben, bele az arcunkba, hogy egyrészt alacsony volt a részvétel, másrészt kormányváltó hangulat volt és van az országban? Miért nem fogadják el a többség döntését? Miért csaholnak, mint a láncravert kutyák?

 Komoly eredményeket ígérő folyamatok az egészségügyben (8.oldal)

2010 és 2014 tavasza között szinte nem volt olyan hét, amikor nem jelentett volna be a kormányzat valamilyen fejlesztést az egészségügyben. Dr. Velkey György az MRE Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta: Főleg a vidéki fő- és alközpontokban történtek nagy volumenű fejlesztések. Viszont az úgynevezett nem konvergencia-régióba tartozó kórházak – a budapestiek és Pest megyeiek – rosszabbul jártak, mert az EU-s szabályok szerint, az uniós kohéziós pénzeket a fejletlenebb régiókba kell irányítani.

 Kozmetikázatlan írások

Abban a pillanatban, mikor nemzeti hovatartozásomat becsmérlik, vagy valaki istentelen dolgokat mond, cserben hagy a szelídségem (9.oldal)

Pósa Zoltán József Attila-díjas magyar író, újságíró, irodalomtörténész: A magyar líra számomra kedves vonulatában mindig is meghatározó volt a küldetés vállalása. Szerintem az igazi költő talán legfontosabb missziója az ember és a Teremtő, a Megváltó és a Lélek viszonyának újrafogalmazása az egyetemességben. Pál apostol ki is mondja, hogy együtt vagyunk megfeszítettve Jézussal. A költő, amikor verset ír, jelképesen keresztre feszíti saját magát. Ilyenkor önönmagából kiindulva igyekszik eljutni, a szenvedéstörténetet átélve, a világegyetemhez. Szintén lényeges, a második legfőbb feladatunk: a jelenlétünk evilági méltóságának megfogalmazása.

 Művészi szabadság és egyéni mitológiateremtés

Ezek a technikák mára klasszikusan beépültek a képzőművészetbe (10.oldal)

Dréher János festőművész: Többször hallani, hogy végre eljött a figurális festészet ideje. S bizony, azt látom, hogy a figurális festőket részesítik előnyben. Ez azzal is magyarázható, hogy tetten érhető a romantika, a vágy a figurális festészet iránt. Én viszont, ahogy már említettem, következetes vagyok, és nem kezdtem el figurális képeket festeni. Viszont azt kihangsúlyozom, hogy megfér egymás mellett a figurális és az absztrakt, sőt annak bizonyos átmenetei is. Hiszen nagyon nehéz megfogalmazni azt, hogy mi is a figurális és az absztrakt közti különbség. Erre egy példa: ha olyan képet festek, ami egy falhoz, egy leomló vakolathoz hasonlít, arra mondhatják, hogy figurális, mert lemásoltam egy létező, valóságos dolgot. Bár mégsem, mert absztrakt a kép, és emellett realista is. S bizony vannak olyan művészettörténészek, akik jobban szeretik azokat, akik figurálisan festenek, míg mások a nagyon realisták mellett teszik le a voksukat – hiszen a realista képek most igen jól eladhatók, mert könnyen befogadhatók –, és vannak olyanok, akik az elgondolkoztató, absztrakt művészek alkotásait kedvelik. Nem érzem azt, hogy az absztrakt festők jobban ki lennének szolgálva, mint a figurálisok. Ezt a kérdést nem is ildomos fölvetni. A festészet szabad, s csak egy a lényeges: a minőségi alkotás.

 20. Felső-háromszéki Kórustalálkozó

A liturgia sokszínűségéhez nem úgy akarunk hozzájárulni, hogy afrikai és amerikai dallamvilágot ismertetünk meg a kórusokkal, hanem elsősorban a gregorián zenét (12.oldal)

A kézdivásárhelyi Pro Cantus Egyesület április első hétvégéjén huszadik alkalommal szervezte meg a felső-háromszéki kórustalálkozót; a rendezvény két napja alatt több mint ötszáz kórustag énekelt. Fórika Balázs, a Pro Cantus Egyesület és a Cantus Kamarakórus vezetője elmondta: arra törekedtünk, hogy minden egyes plébániának legyen énekkara, ahogy a múlt század elején. Ezt a célt sikerült elérnünk, mostantól tehát, ahogy főesperes úr is mondta, a minőségre kell figyelnünk.

 A Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy a készítmények értékesítését is segíti

A hazai és jó minőségű termékek előnyben részesülnek a sertéshús vásárlása során (13.oldal)

Új védjegyet vezetett be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) megbízásával a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a magyar sertéshús minőségének garantálására. Dr. Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy a hazai sertéságazat egészének lehetőséget nyújt arra, hogy kiváló, egyedi ízvilággal rendelkező, hagyományos termékeit itthon és külföldön egyre szélesebb körben ismert, a minőséget és a magyar származást szavatoló védjeggyel hozza forgalomba.

 Csorja Gergely: A gigavállalatok válsága (19.oldal)

Ha azonban jobban körülnézünk a világban, akkor valami egészen furcsa jelenséggel szembesülhetünk. A hatékonyságot zászlajára tűző tőkés nagyvállalat és a szocialista nagyvállalat között szembetűnő hasonlatosságokat fedezhetünk fel. Ez a kijelentés hosszas indoklásra szorul. A multinacionális óriásvállalatok rendszere lényegében eluralta a földet. Magyarország gazdasági teljesítménye nem éri el a világ 36. legnagyobb árbevételével rendelkező vállalatának gazdasági teljesítményét. A világ legnagyobb vállalatai között akad olyan, amelyiknek négyszer nagyobb az árbevétele, mint a teljes magyar GDP.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

 Vagy fizessen rá elő! A heti Magyar Fórumot már április 23-án szerdán 9 órától 16 óráig megvásárolhatják a kiadóhivatalban.

info@magyarforum.hu , +36-30-7545-017

A Magyar Fórum Kiadóhivatalának címe: Budapest IX., Ráday u. 32., I. em. 3.

 

KÖVETKEZŐ SZÁMUNK MÁR ÁPRILIS 30-ÁN KAPHATÓ!

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. 2014 tavaszán Pató Róza szobrászművész felkérésünkre elkészítette a Csurka István –emlékplakettet. Március 31-én szép műsorral emlékeztünk meg Csurka Istvánról az Újpesti Polgári Centrumban.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. tavaszán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 ***

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.;

Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása.

Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.