vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.18. 

Kijev a terroristákhoz hasonlította az Ukrajna keleti részén tüntetőket

A legnagyobb figyelmet a Szlavjanszk városában zajló események kapták, amelynek a polgármestere támogatását fejezte ki a tüntetőknek. Válaszlépésként Arszenyij Avakov belügyminiszter bejelentette a terrorelhárító művelet kezdetét Szlavjanszkban.

Arszenyij Avakov a Facebook oldalán írt arról, hogy terrorelhárító műveletek útján tesznek rendet Szlavjanszkban. Eközben a szemtanúk arról számoltak be, hogy helikopterek repülnek a város felett, lövöldözéseket hallani, a településhez pedig páncélozott csapatszállító járművek érkeznek. Emellett az új ukrán kormány ellenzői a város szélén barikádokat emeltek, hogy meggátolják a biztonsági erők behatolását Szlavjanszkba. Alekszander Guszev szakértő a következőket jegyezte meg:

Mint tudjuk, terrorellenes műveletek alkalmazása mellett döntöttek. De kivel szemben hozták meg ezt a döntést? Ők nem terroristák! Ezek hétköznapi emberek, akik tiltakozó jelszavakkal vonultak fel. Ezért a ”terrorellenes” vagyis a terroristákkal szembeni kifejezés nem helytálló. Mivel ők nem terroristák, hanem egyszerű ukrán állampolgárok.

Az első áldozatokról Avakov szintén a Facebook oldalán számolt be. ”Halottak és sérültek mindkét oldalon. A mi oldalunkon a biztonsági szolgálat egyik tisztje hunyt el.” – írta a miniszter. Ezen felül egyes jelentések szerint a várost elhagyta Nelli Stepa polgármester, aki tegnap este közölte, hogy megérti az emberek követelését, akik elfoglalták Szlavjanszk rendőrségét és közigazgatási épületét:

Sok embert ismerek, ők a mi embereink. És ők ma egy referendum megtartása mellett állnak ki. Mi egyetértünk velük, nem tudok ellenkezni velük. Azok, akik ma eljöttek, békével jöttek el hozzánk. Nem agresszívak velünk szemben. A donyecki rendőrség nem lép fel ellenük, ők a nép mellett állnak, amely ma eljött.

Az ukrán helyzetet megvitatta Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. Az orosz fél kijelentette, hogy lehetséges az április 17-re kitűzött négyoldalú tárgyalások lemondása, amennyiben Kijev erőszakot alkalmaz a Donyeck régió tüntetőivel szemben. Válaszul Kerry kontravádakat hozott fel. Szerinte Moszkva szándékosan provokálja a zavargásokat és a szeparatista hangulatot Ukrajna délkeleti részén.

 

(Forrás: Oroszország hangja)