vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.18. 

Elutasították a gyűlöletkeltő politikusokat a választók

Gyurcsány nem hazudtolta meg önmagát, amikor kijelentette, hogy idő előtt megdöntené a Fidesz kormányzását

Hajdú-Bihar megye 2.számú egyéni, Debrecen központú választókerületében a szavazatok 98.3%-ának feldolgozottsága mellett Dr. Pósán László, a Fidesz-KDNP jelöltje 45,56 –kal az első helyen végzett, míg a baloldali blokk által indított aspiráns 24%-kal csúfosan megbukott.

 Miként értékeli, hogy országosan ilyen kimagasló eredményt ért el a Fidesz-KDNP szövetség egyéniben és a pártlistán is?

 –A polgári erők győzelmét értékelve azt tartom a legfontosabbnak, hogy míg 2010-ben nagyon sokan a szocialisták ellen szavaztak, és ezért adtak bizalmat a Fidesz-KDNP-nek, és így lett meg a kétharmados többségünk, addig most a választók jelentős rétege arra voksolt, hogy folytassuk azt a társadalom-, szociális-, gazdaságpolitikát, amit eddig elkezdtünk. Olyan sokan szavaztak a folytatásra – bár még nem ismerjük 100%-osan, pontosan a szavazások végkimenetelét –, hogy valószínűleg újra meglesz a polgári oldalnak a kétharmados többsége. Köszönjük a választóknak a belénk vetett bizalmát, mert ez azt jelenti, hogy azt remélik, s tudják, hogy politizálásunk minden egyes becsületes állampolgár számára előnyt jelent.

 Többen úgy gondolkodtak, nyer a Fidesz, de nem lesz meg a kétharmados többsége. Számított ilyen kimagasló eredményre?

 –Bevallom, hogy a kampány elején én sem mertem kimondani azt, hogy ilyen eredményt érünk el. S ahogy egyre több választóval beszélgettem, egyre jobban reménykedtem nem csak a győzelemben, hanem a kétharmados felhatalmazásban is. Választókerületemben egyetlen egy olyan emberrel sem találkoztam, aki azt mondta volna, hogy ellenzi a rezsicsökkentést, s hajlandó magasabb összegű számlát fizetni a szolgáltatóknak. A választási eredmények azt mutatják, hogy sokan felelős állampolgári magatartást tanúsítottak, s úgy járultak az urnák elé, hogy tudták: a jövőjük a tét. Ezért azokra a pártokra jóval kevesebben szavaztak, akik csak gyűlölködni képesek, és akik a családok mindennapi megélhetését akarják ellehetetleníteni. Az párt, amelyiknek nincs valós programja, csak mindent ellenez – gondolok itt a Jobbikra – szintén nem kínál a társadalom széles rétegének megoldást. Aki több gyermeket nevel, aki dolgozni szeretne nem arra kíváncsi, hogy létezik-e cigánybűnözés, nem arra kíváncsi, hogy lépjünk-e ki az EU-ból, hanem arra, hogy milyen szociális kedvezményeket biztosítunk és, hogy teremtünk-e új munkahelyeket.

 S közben Gyurcsány azt mondja: „ha van Európának ellensége, az nem Vona Gábor és a pártja, hanem maga Orbán Viktor.” Mintha Gyurcsánynak az lett volna az érdeke, hogy minél több Jobbikos kerüljön be a parlamentbe, s így ne legyen meg a Fidesz-KDNP-nek a kétharmados többsége.

 –Elképzelhető, hogy ez áll a háttérben. Sokan felvetik a kérdést: volt-e valamilyen köze az MSZP-nek ahhoz, hogy a Jobbik létrejöjjön, és egyre több szavazatot kapjon. Ha visszatekintünk az elmúlt 20-24 évre, azt látjuk, hogy a baloldali kormányok a szélsőjobboldali veszély felmutatásával akarták elterelni a figyelmet az ország gazdasági gondjairól. S azt mondták: nem vagyunk mi tökéletesek, de ha nem lennénk, akkor a fasiszták tombolnának az utcákon. Éppen ezért „operettnácikat” teremtettek. Ha ők futatták föl a Jobbikot, akkor túl is lőttek a célon. S nem tartom lehetetlennek: azért van szükségük a Jobbikra, hogy elmondhassák Nyugat felé, milyen sok rasszista él hazánkban. Gyurcsány pedig céljai elérése érdekében sosem válogatta meg eszközeit, tudjuk, mennyire amorális figura – amit bizonyít az őszödi beszédje – , így elképzelhető, hogy érdekében áll, hogy mindegy, hogy ki, de akadályozza meg a Fidesz-KDNP kétharmados többségét.

 A Hajdú-Bihari megyeszékhelyen elismerte az ellenzék a vereségét? Vagy számíthatunk-e újabb gyűlöletkampányra?

 –A kettő között nincs összefüggés. A tények makacs dolgok, a számok magukért beszélnek, bár azokat a szocialisták a kampányukban figyelmen kívül hagyták. Ők nem törődtek a KSH felmérésivel, és egyéb statisztikai adatokkal sem. A választás végeredményét viszont nem tudják elvitatni. Ne legyenek illúzióink: a gyűlöletkampány folytatódik, hiszen ez a baloldal sajátossága. Ma egy balliberális politikusnak az a legfőbb ismérve, hogy gyűlöli a mérsékelt jobbközép oldalt. Nagyobb megértést tanúsít a szélsőjobb irányába, bár verbálisan elítéli őket. De sokkal jobban gyűlöli náluk a polgári oldalt. Ennek az oka, hogy a mérsékelt jobbközép pártok kormányzásra képesek, és előreviszik az ország gazdaságát. A baloldal, ha kormányra kerül, eltékozolja a javakat, s mikor már nagy a baj, „elegánsan” félreáll. Nem azért történt meg a rendszerváltás sem, mert azt hatalmas tömegek óhajtották, hanem, mert az MSZMP csődbe taszította az országot. Így a demokratikus erőkre hárították át a gondok kezelését. Majd később Horn Gyula és társai, s az első Orbán-kormány után a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai –trió vitte csődbe az országot. Ezért is lényeges, hogy most a választók belátták azt, hogy a folytatásra kell szavazni, ha nem akarnak szegénységben élni. A baloldal mentalitását pedig jól tükrözi az, hogy Mesterházy nem gratulált a győztesnek, hanem kijelentette, hogy hazánkban nincs demokrácia. Gyurcsány pedig nem hazudtolta meg önmagát, hanem kijelentette, hogy idő előtt megdöntené a Fidesz kormányzását. Felháborító, hogy még ők kérik tőlünk számon a demokráciát.

 Holott csupán 10 választókerületben állnak az első helyen.

 –Jól tudjuk, hogy az országban vannak olyan területek, ahol többségben élnek azok, akik úgy ítélik meg, jobb, ha 23 ezer forintos segélyt kapunk havonta, mintha 70 ezerért dolgoznánk. Nem szabad letagadnunk azt, hogy még mindig léteznek olyanok, akik számára a semmittevés többet ér, mint a munka. S ők örömmel szavaznak a baloldaliakra.

 Befejeződtek az országgyűlési választások, és máris beindult az EP-választási kampány. Képviselőként mit tud tenni annak érdekében, hogy minél több kormánypárti jelölt kerüljön be az Európai Parlamentbe?

 –Lényeges, hogy objektíven felmutassuk az elért eredményeket. El kell mondanunk minden egyes fórumon, hogy Magyarországon azért épülhetett meg sok út, híd, Debrecenben például a 2-es villamos pályája, a teljes csatornázottságot biztosító szennyvízhálózat, mert uniós forrásokat tudtunk azokhoz igénybe venni. Ha nem vagyunk az EU tagjai, akkor ezek a fejlesztések nem valósultak volna meg. Vannak vitáink az EU intézményeivel, meg kell védenünk érdekeinket, de nagy hibát követnénk el, ha kilépnénk az Unióból. Akkor elveszítenénk például az agráriumot érintő támogatásokat. Az a párt, aki a kilépést szorgalmazza, annak vezetője álljon ki a gazdák elé, s jelentse ki: ezek után nem kapják meg a hektáronkénti 80-120 ezer forintos támogatást. S azt is mondják meg, hogy újra vámhatár lesz, és így sok termékünk nem lesz exportképes. Nekünk pedig föl kell vázolni azt, hogy a nagyobb gyárakban – a Mercedesnél, Audinál – azért van a magyar embernek állása, mert az Unió tagjai vagyunk. Természetesen az EU-ban csak úgy szabad bent maradnunk, ha az EP-ben következetesen képviseljük a magyar érdekeket. Nem szabad kilépnünk az EU-ból, de az az önfeladás sem járható út, amin a baloldal akar végighaladni.

 

Medveczky Attila