vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.18. 

A Bátor Tábor komplex terápiás rekreációs programot kínál

Táborunk mind élményterápiás módszereit, mind pedig a gyerekekhez való hozzáállását tekintve Közép-Európában egyedülálló kezdeményezés

A Bátor Tábor Alapítványnak ítélték oda a hazai egészségügyi szakma egyik legrangosabb elismerésének számító Astellas különdíját a nagybeteg gyermekek és családjaik részére szervezett élményterápiás munkájáért. A díj alapítói a kivételes hazai egészségügyi kezdeményezések elismerésére hívták életre a különdíjat, melyet a hazai orvosi szakma kiválóságaiból álló szakmai zsűri ítélt oda a Bátor Tábornak. Dr. Békési Andrea a Bátor Tábor orvos igazgatója elmondta: fő célunk, hogy segítsük feldolgozni a betegség miatt kialakult lelki problémákat, s adjuk vissza a gyerekeknek az önbizalmát, az életbe vetett hitét, kapcsolatteremtő képességét.

 Dr. Markovich György, az Astellas-díj egyik alapítója beszédében kijelentette, hogy „most, mikor hetedik alkalomra találtak gazdára ezek a díjak, két kezdeményezés is átveheti a különdíjat különleges elismerésként. Az egyik a Bátor Tábor Alapítvány”. Mennyire érte önöket meglepetésként ezt a kitüntetést? Bár, gondolom, hogy nem a díjakért dolgoznak.

 –Valóban mi nem a díjakért dolgozunk, és nagy meglepetésként ért bennünket, hogy megkaptuk az Astellas különdíját. Azt is tudni kell, hogy senki sem protezsált az érdekünkben. Ez az elismerés számunka nagyon megtisztelő, mert azt bizonyítja, hogy a magyar orvostársadalom vezetői, szervezetei úgy ítélik meg, hogy az az eddigi 14 éves munka, ami a Bátor Táborban a gyerekek gyógyításáért folyik, és a több ezer segítő embernek – orvosnak és önkéntesnek egyaránt – a tevékenysége, megérdemli ezt a rangos szakmai kitüntetést.

 Mit gondol, mitől különleges, kivételes az önök kezdeményezése?

 –Azért különleges a kezdeményezésünk, mert valóban a legelesettebb –daganatos beteg, cukorbeteg, izületi betegségben és haemophiliában szenvedő – gyerekeken szeretnénk segíteni. Ezek a gyerekek a súlyos, krónikus, életüket veszélyeztető betegségük következtében nem részesülnek azokból, melyek a normális gyermeki élet velejárói. A súlyosan beteg gyerekek saját közösségükből kirekesztődnek és az iskolából is kimaradnak, sokat vannak kórházban, szenvednek a fájdalmaiktól, és emellett mentálisan is sérülnek. A mi programunk fő célja, hogy segítsük feldolgozni a betegség miatt kialakult lelki problémákat, s adjuk vissza a gyerekeknek az önbizalmát, az életbe vetett hitét, kapcsolatteremtő képességét. A módszerünk a terápiás rekreáció, ami nagyon jól fölépített pszichológiai metódus, s amit mi megtanítunk az általunk kiválasztott önkénteseinknek. Tehát a Bátor Táborban lelki rehabilitációt hajtunk végbe, de nem pszichológusok foglalkoznak a gyerekekkel, hanem olyan önkéntesek, akiket mi erre a speciális kommunikációs terápiás módszerre fölkészítünk. Önkénteseink a nap 24 órájában ezen módszer alapján kommunikálnak a gyerekekkel, s közben, indirekt módon, sok pozitív, konkrét megerősítést adnak át számukra. Kutatásaink is azt igazolják, hogy így a gyerekek önbizalma, kapcsolatteremtő képessége, önértékelése jelentősen növekszik. Ezt a szakma az egészségi állapothoz kapcsolt életminőség fogalmaként definiálja.

 Ezt a rehabilitációs formát önök dolgozták ki, vagy külföldi példákat vettek át?

–Ezt a módszert nem mi dolgoztuk ki, hanem egy nemzetközileg leírt és elfogadott eljárásról van szó. A hazai Bátor Tábor tagja a SeriousFun Children's Network-nek, amelyet 25 évvel ezelőtt az Oscar-díjas színész, Paul Newman alapított. Mi elsősorban írországi Barretstown élményterápiás tábortól kaptunk nagyon sok segítséget az induláskor, és azóta is megosztjuk egymással tapasztalatainkat.

 A táborban milyen programokon vehetnek részt a gyermekek?

 –Azért mondtam el bevezetésként a szakmai háttérrel kapcsolatos információkat, mert azt kevesen tudják, hogy nem egy szokásos táboroztatásról van szó. Viszont, azok a gyerekek, akik idejönnek hozzánk, úgy élik meg a nálunk töltött időszakot, mintha igazi táborozásban vennének részt. Ezért olyan programot szervezünk számukra, melyeken részt venni máshol, betegségük miatt alig van lehetőségük. A gyerekek evezhetnek, lovagolhatnak, kipróbálhatják az íjászatot, a kézműves mesterségeket, fotózhatnak, színjátszó körben vehetnek részt, és a magas-kötélpályára kerekes székkel is fel tudjuk vinni a táborozókat. Minden programunk lényege, hogy a táborozók számára sikerélményt nyújtson. Azt is ki kell emelni, hogy ezek a programok egyénre szólnak, tehát minden versenyhelyzetet elkerülünk. Visszajelzéseket is adunk a gyerekeknek, ha az egyes programokban fejlődést érnek el. Tehát megdicsérjük őket. A gyerekek nagyon sokféleképpen vehetnek részt a táborozásban, mert egész évben nyitva van a tábor kapuja. Így hozzávetőlegesen 1000 táborozót fogadunk évente. A nyári turnusainkra a 7 év fölötti gyerekek jönnek egyedül, s az őszi időszakban olyan családi táborokat szervezünk, ahol a 7 év alatti beteg gyerekeket elkísérik egészséges testvéreik és szüleik is. A tavaszi testvértáborokba pedig a beteg gyerekek az egészséges testvérükkel jönnek a szüleik nélkül. Azokban a táborokban, ahol a hozzátartozók is részt vesznek lényeges, hogy az egészségesek is megtapasztalhassák az élményterápia jótékony hatásait. Hiszen egy beteg gyermek mellett az egészséges testvérre kevesebb figyelem jut a családokban. Az is fontos, hogy erősítsük a családi kapcsolatot a hozzátartozók között. Aki eljön hozzánk, vidám hangulatú programokon vehet részt. S van egy új kezdeményezésünk is; a Lélekmadár Tábor akkor nyújt segítő kezet a családok felé, ha gyermekük az onkológiai betegség következtében elhunyt. A gyászoló családoknak szóló táborunk egyik legnagyobb ereje abban rejlik, hogy a résztvevők hasonló sorsú családokkal találkozhatnak. Reméljük, hogy a családok közötti kapcsolat hosszú távra is fenntarthatóvá válik.

 Azt szokták mondani, hogy a hölgyek sokkal empatikusabbak, így ők foglalkoznak inkább súlyosabb betegekkel. És belőlük lesznek az önkéntes segítők. Ezt meg tudja erősíteni?

 –Úgy tapasztalom, hogy a férfiak ugyanolyan jó önkéntesek, mint a nők, és a gyerekeknek szükségük van rájuk. Mindig törekszünk arra, hogy elegendő férfi önkéntes dogozzon, segítsen egy adott turnusban. Az igaz: férfiak kevesebben jelentkeznek erre a feladatra, mert az a sztereotípia él a köztudatban, hogy a gyerekkel főleg nőknek kell foglalkozni. Viszont vannak olyan programjaink, melyek inkább férfias erőt kívánnak meg.

 A honlapjukról idézek: „Ha a gyermeknél súlyos betegséget találnak, a család addigi élete felborul. Az addig mindennaposnak hitt örömök eltűnnek a hétköznapokból. A szorongás, a félelem, a fájdalom lesz az élet középpontja. Ebben az élethelyzetben a gyermek testi-lelki fejlődése megtörik, kortársaival megszakad a kapcsolata, barátai csak nehezen értik meg.” Miért fordulnak el a súlyos beteg gyermektől a barátai? Dr. Faragó Artúr, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának vezetője azt nyilatkozta lapunknak, hogy a legtöbb egészséges ember valami mentális okból fél betegek között lenni. Itt is erről van szó?

 –Az igaz, hogy minden ember szorong és fél a betegségektől, s az is általános mentalitás, hogy amiről nem tudunk, az nem létezik. Ha nem látjuk a beteg embert, akkor kevésbé gondolunk a betegségre, ha meg igen, akkor az vetődik föl bennünk, hogy mindez velünk bármikor előfordulhat. A gyerekeknek viszont segíteni kell abban, hogyha társuk nagyon beteg lesz, komoly műtéteken, kezeléseken esik keresztül, akkor ne forduljanak el tőle, hanem tanulják meg azt, miként kell hozzá viszonyulniuk. A beteg gyermeket nevelő családok izolálódnak, mert a szülők, testvérek nem tudják, hogyan a krónikus állapotban lévő kicsinynek a legjobban segíteni. Nekünk, felnőtteknek, szakembereknek óriási a felelősségünk, hogy megtanítsuk a társadalmat arra, hogy a betegeknek is ugyanolyan szükségleteik vannak, mint az egészséges embereknek. Mi azért is tartjuk fontos küldetésnek a Bátor Tábort, mert ez egy olyan egészségügyi intézmény, hogy a csapatunknak csak 5-10%-a rendelkezik egészségügyi végzettséggel, de az önkénteseink legnagyobb része „civil”, és mégis megtanítjuk őket arra, hogy miként tudják a programunk legfőbb céljait megvalósítani. S nagyon fontos, hogy ezek az önkéntesek lelki többlettel mennek vissza a hétköznapi életbe, s másoknak is elmondják, hogy ezek a gyerekek igénylik a szeretet, jó velük együtt lenni – így bomlanak le a „szorongás falai”.

 A beteg gyermekek nem járhatnak iskolába. Amennyiben meggyógyulnak, úgy nehezebb lesz a munkaerőpiacon az elhelyezkedésük?

 –Mi, akik gyerekonkológiában dolgozunk, elsősorban a hosszú távú életet tartjuk szem előtt. Tehát nem arra törekszünk, hogy a gyerek csupán 4-5 évig éljen még tovább, hanem, a lehető legegészségesebben felnőve saját családot alapítson és dolgozzon, értékes tagja legyen a társadalomnak. S abban, hogy valaki testi, lelki egészségben érje meg a felnőtt kort, nagyon fontos küldetést teljesít a Bátor Tábor. Aki pedig lelkileg egészséges, képes tanulmányokat folytatni, el tud helyezkedni a munkaerőpiacon, és családot alapíthat. Nagyon jól esik, amikor hajdani kis betegeim felkeresnek, és bemutatják a családjukat. Többen nem is emlékeznek gyermekkori kríziseikre, és teljes értékű életet élnek.

 Non-profit szervezetről van szó. Tudom, hogy ez prózai kérdés: miből biztosítják a működéshez a forrásokat?

 –A családok, a gyermekek számára programjaink ingyenesek. Különböző módon biztosítjuk a működéshez a forrásokat, így a személyi jövedelemadó 1%-ból, adományokat gyűjtünk jótékonysági sportversenyeken. Sok kisösszegű adományból több millió forint gyűlik össze. Ezen kívül jótékonysági rendezvényeket szervezünk, vállalatok is támogatnak bennünket.

 Doktornő a társszerezője a Bátor tál – Étel és élet a Bátor Táborban - az egészséges ételek és a mosolygós tábori élet szakácskönyvének. Miért érezte szükségét ennek a szakácskönyvnek a megírását?

 –Örülök ennek a kérdésnek, mert elmondhatom, hogy tapasztalatom szerint a gyerekek gyógyulásához nem csak a gyógyszerek, nem csak a lelki terápiás programok szükségesek, hanem az egészséges ételek is. Ezért 4-54 évvel ezelőtt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet támogatásával, az Intézet vezető dietetikusával, Zentai Andreával, aki a szakértői munkában segített, kialakítottuk a tábor étkeztetési rendszerét, és egy helyi vállalkozással együttműködve azt valósítottuk meg, hogy a gyerekek nálunk olyan ételeket kapjanak, mintha azokat otthon a nagymama főzte volna. Mi a hatvani kistérség termelőitől vásároljuk meg a jó minőségű alapanyagokat. Így ízletesek és a korszerű táplálkozásnak megfelelőek az ételek. Emellett csatlakoztunk a Nemzeti Sócsökkentő Programhoz, tehát csak a megengedett sómennyiséget tartalmazzák az ételek. A Bátor tál szakácskönyv így azokat az egészséges és egyszerűen elkészíthető ételek receptjét tartalmazza, amelyek a Bátor Tábor étlapján is szerepelnek. Ezek az ételek egyszerűen elkészíthetők a gyermek közétkeztetést ellátó nagykonyhán és a családi tűzhelyen is. Ezt a könyvet azoknak a családoknak ajánlom, ahol krónikus gyermekbetegség vagy ételallergia nehezíti a hétköznapokat, valamint a közétkeztetésben dolgozó szakembereknek, és mindenkinek, aki egészséges, és ezt a kincsét szeretné megőrizni. Tehát a könyv prevenciós célzattal is készült. Aki pedig érdeklődik a könyv iránt, a batortabor.hu weboldalon megrendelheti, s ezzel is hozzájárul a tábor működéséhez.

 

Medveczky Attila