vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.18. 

Újabb kerületi sportfejlesztések Kőbányán

2 milliárd forintot tervezünk saját forrásból fejlesztésekre

Hosszú előkészítő munka után a Kőbányai Önkormányzat elfogadta a kerület éves költségvetését. Felelős gazdálkodásuknak köszönhetően a kerület idei költségvetése stabil és megteremtették annak lehetőségét, hogy ez évben is folytathassák a megkezdett munkát. Kőbánya polgármestere, Kovács Róbert, úgy nyilatkozott: Kőbányát úgy ismeri mindenki, mint a „gyárak városát”, azt viszont kevesen tudják, hogy a fővárosban kerületünkben van a legtöbb zöldfelület, melyek minőségét rendszeresen igyekszünk javítani.

 Mielőtt rátérnénk az idei költségvetés elemzésére, arról beszéljünk, hogy Kőbányát mennyire érintette a kormány adósságkonszolidációja.

 –A kormány adósságátvállalása Kőbányát csak kis mértékben érintette. 2010. elöttről volt egy 3 milliárdos „örökölt” hitelállománya a kerületnek. Ennek a felét a kormány átvállalta az első, a második felét pedig, a konszolidáció második ütemében. 2010. óta egy forint hitelt sem vettünk fel, a likviditásunk stabil, folyószámlánk egyenlege áprilisban 5 milliárd forint fölött várható, amire még nem volt Kőbányán példa.

 Idén milyen főösszeget határoztak meg a költségvetésben, és ez mennyire tér el a tavalyitól?

 –Kétmilliárd forinttal lesz magasabb a költségvetés főösszege. Azt látjuk, hogy az Orbán-kormány nem csupán a hitel törlesztését vállalta fel, hanem az egyéb feladatátrendezési intézkedései: az okmányirodák, kormányhivatalok és az oktatás átszervezése, mind-mind pozitívan érintik az önkormányzatokat. Tehát kevesebb forrást vitt el az állam a központosított feladatokra, mint ami marad az önkormányzatoknál.

 Mekkora forrást kívánnak működésre, illetve fejlesztésre fordítani?

 –Kőbánya mind területében, mind lakosságszámában az egyik legjelentősebb kerülete a fővárosnak: több mint 50 intézményt működtetünk, utakat, parkokat építünk és tartunk rendben, szerteágazó feladataink miatt a működtetési költségek teszik ki a nagyobb hányadot. Idén 2 milliárd forintot tervezünk saját forrásból fejlesztésekre, és folytatva az elmúlt három év hagyományát, újabb pályázati támogatásokért is indulunk.

 Mielőtt elfogadták volna a költségvetést, konzultáltak a kerületben működő oktatási, egészségügyi, kulturális és civil szervezetekkel, intézményekkel?

 –Évek óta az a gyakorlatunk, hogy már ősszel elkezdjük a következő évi költségvetés előkészítését. Egyrészt összegyűjtjük az intézményi igényeket, terveket, felmérjük, hogy mit szeretnének megvalósítani akár szakmai fejlesztés, akár beruházások terén. Ezután veszi kezdetét az az egyeztetés, amikor a terveket a lehetőségekhez igazítjuk. Természetesen az önkormányzatnak is megvannak a saját elképzelései, amit egyeztetünk az intézményekkel. Több hetes folyamat, amíg minden intézményvezetővel végigtárgyaljuk az éves költségvetés tervezetét.

 A kerület iskoláinak továbbra is az önkormányzat a fenntartója?

 –A fővárosban és a nagyobb városokban az a jellemző, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átvette a fenntartást, így a szakmai irányítást, a pedagógusok bérezését is. Az iskolák működtetése, karbantartása, a rezsi kifizetése az önkormányzat feladata marad. A technikai dolgozókat már mi foglalkoztatjuk, és a bérüket is mi fizetjük.

 Ha már az iskolákat említettük, milyen újdonságok szerepelnek a fiatalokkal, diákokkal kapcsolatban a költségvetésben?

 –Önkormányzatunk 25 millió forinttal támogatja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot azért, hogy azokat az önként vállalt feladatokat tovább tudják vinni, melyeket mi korábban elindítottunk. A 25 milliós keretből biztosítható például a diáksport támogatása és a kerületi diákönkormányzat működtetése is. Ezen kívül négy tanuszodát és jégpályát működtetünk, ezek az oktatás feladatellátását is szolgálják. Természetesen az óvodáknak és a bölcsődéknek nem csak működtetői vagyunk, hanem fenntartói is, így az ott dolgozókat is önkormányzatunk foglalkoztatja.

  Lényeges, hogy az óvodák, bölcsődék megteljenek kisgyerekekkel. Azzal, hogy az  önkormányzat a jövőben minden kőbányai újszülött babakötvényéhez hozzájárul tíz ezer forintos támogatási összeggel elősegítheti –e azt, hogy többen vállaljanak gyermeket a kerületben?

 –Nagyon sok dolog határozza meg azt, hogy pozitív értelemben változzon a kerület demográfiai állapota. A Skandináv országokra jellemző, hogy minden újszülött számára egy kis kelengyét adnak, ami szimbolikus jelentősséggel bír. Az ön által említett tíz ezer forint sem tudja önmagában a népességszaporulatot befolyásolni. Ez az összeg azt jelképezi, hogy az önkormányzat megbecsüli a családokat. Emellett nagycsaládos kártyát adunk a 3 vagy annál több gyermeket nevelő családoknak, és ha ők ezt igénybe is veszik, akkor akár 30-40 ezer forintot tudnak havonta megtakarítani. Lényeges, hogy a Kőbányai Önkormányzat évek óta saját felhívással él és meghirdeti a „Kőbánya számít Rád" szociális alapú tanulmányi ösztöndíj pályázatot, melynek keretében 5-10 ezer forintos havi ösztöndíjat adunk a szociálisan hátrányos helyzetben lévő, tanulmányi eredményét javító, vagy azt megtartó gyermekek támogatására. Az érintett korosztálynak ingyen adjuk a méhnyakrák elleni védőltást és még folytathatnám a sort. Számos olyan elemet vezettünk be, melyek máshol nincsenek, de ily módon is támogatni szeretnénk, hogy Kőbánya vonzó legyen a családosok számára.

 2013-ban a kőbányai elnyerte az Idősbarát Önkormányzat Díjat. Bizonyára ez a díj kötelez, így nem csak a fiatal, hanem az idősebb generáció számára is különböző támogatásokat vezetnek be. Legyen szíves ezekről nyilatkozni.

 –Természetesen Kőbányán is igénybe vehetik az idősek azokat az ellátási formákat, melyek az ország minden településén léteznek. Ilyen a közgyógyellás, a rezsicsökkentés. Kőbányai specifikum immár harmadik esztendeje például a gyógyászati segédeszköz támogatás; időseink hat turnusban üdülhetnek az önkormányzat balatoni üdülőiben - több százan veszik ezt a lehetőséget évente igénybe. Mindemellett sok száz nyugdíjas sportol rendszeresen uszodáinkban, tornatermeinkben, parkjainkban, ami a közösség építésben is komoly jelentősséggel bír. Ahogy az is, hogy az idősek számára akadémiát szervezünk. A Senior Mentor Programba pedig olyan 55 év feletti önkénteseket várunk, akik vállalják, hogy élettapasztalataikkal segítik az olvasás, szövegértés elsajátításában a kerületi általános iskolás gyermekeket a délutáni órákban.

 A rendszeres fizikai aktivitás előnyei „nemre és korra való tekintet nélkül” jól ismertek. A testedzés, a sport általános kedvező hatásain túlmenően alkalmazható egyes betegségek prevenciójában, kezelésében és rehabilitációjában. Olvastam arról, hogy megépítik az első kőbányai futókört.  

–Kőbányára is jellemző, hogy míg a diáksportra országos viszonylatban is nagyon sokat áldozunk, a felnőttkori szabadidő sportra kevesebbet. Ezért igyekeztünk az elmúlt években olyan alkalmakat, lehetőségeket, fejlesztéseket létrehozni, melyek megmozgatják a felnőtt korosztályt is. Az első kőbányai futókör önkormányzati beruházásban, az Óhegy parkban készül el még 2014-ben. A futókör 1,4 kilométer hosszúságú és a közvilágításnak köszönhetően az esti órákban is kényelmesen használható lesz. Ezen túl három iskolai műfüves sportudvar, újabb közterületi fitness parkok, valamint új szabadtéri, saját testsúllyal való edzésre lehetőséget kínáló street workout park létesítése, és kerékpárosbarát település lévén kettő bringás szervízközpont kialakítása is szerepel céljaink között. A műfüves sportudvarok nem csak az iskolások testnevelésóráját szolgálják, hanem oda is szeretnénk minél több felnőttet „csábítani”. Az önkormányzat megkapta az államtól a Törekvés Sportpályát, ami a jövőben főleg a versenysportot szolgálja, de ezen a pályán is lesz alkalom a szabadidős sportolásra.

 Kőbánya nevének hallatára a különböző gyárak, üzemek jutnak az emberek eszébe. Tervezik-e azt, hogy minél több zöld felületet hozzanak létre?

 –Valóban Kőbányát úgy ismeri mindenki, mint a „gyárak városát”, s valóban nagyon sok üzem, gyár működik a kerületben. Azt viszont kevesen tudják, hogy a fővárosban kerületünkben van a legtöbb zöldfelület, melyek minőségét rendszeresen igyekszünk javítani, kizárólag közmunkások közreműködésével. Fővárosi beruházásban most folyik a 3-as villamosvonal pályájának rekonstrukciója, ha elkészül a sínpályák füvesítve lesznek a kőbányai városközpontban. Budapest legnagyobb közparkja, a Népliget is – bár fővárosi tulajdon - Kőbányán van!

 

Medveczky Attila