vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.25. 

Csak a kilencedikeseket engedné Čaplovič a kétnyelvű gimnáziumokba

Az ötéves kétnyelvű gimnáziumokba a jövőben valószínűleg csak a kilencedik osztályt elvégzett tanulók jelentkezhetnének. Legalábbis ilyen változtatást tervez az oktatási tárca Dušan Čaplovič (Smer-SD) vezetésével. A jelenlegi jogszabály szerint a nyelvi gimnáziumokba a nyolcadikosok is felvételt nyerhetnek, és többen közülük élnek is ezzel a lehetőséggel.

„Az oktatási minisztérium olyan törvénymódosítást tervez, amelynek értelmében az ötéves kétnyelvű gimnáziumokba csak az alapiskola 9. osztályát elvégzett tanulók jelentkezhetnének" – jelentette ki a TASR hírügynökségnek a tárca szóvivője, Michal Kaliňák. A tárcának nem tetszik ugyanis, hogy azok a nyolcadikosok, aki felvételt nyernek az ötéves kétnyelvű gimnáziumokba, az általános iskolában nem szereznek alsóbb szintű középfokú műveltséget, amit egyébként az alapiskola nyújt, mivel ezek a tanulók nem sajátítják el az alapiskola 9. osztályának kerettanterve alapján meghatározott tananyagot.

A „Tesztelés 9" ez évi elemzésében a Szlovákiai Tanárok Kamarája is csak a kilencedikesek felvételét javasolta a kétnyelvű gimnáziumokba. Nem tetszik nekik ugyanis, hogy azok a tanulók, akik a nyolcadik osztályból nyernek felvételt ezekbe a gimnáziumokba, nem vesznek részt a kilencedikesek monitorjának megírásában, mint ahogyan a nyolcéves gimnáziumok negyedikesei sem, akik az alapiskolák kilencedikeseihez hasonló korúak. A Szlovákiai Tanárok Kamarája szerint ezért aztán a teszt eredményei nem objektívak, mivel nem tükrözik valamennyi szóban forgó korú diák tudási szintjét.

Az Állami Gimnáziumok Igazgatói Társulásának elnöke, Pavel Sadloň úgy véli, a rendelkezésre álló statisztikák szerint a kétnyelvű gimnáziumokra több diák jelentkezik kilencedikből, mint nyolcadikból. A tárca tervezett rendelkezése ezért valójában nem indokolt. „Eddig senki sem vizsgálta, melyik diákcsoport ér el jobb eredményeket. Azok-e, akik nyolcadikból, vagy azok, akik kilencedikből kerülnek ki" – fogalmazott Sadloň. A kompetens személyek – véleménye szerint – inkább azzal foglalkozhatnának, mely ötéves kétnyelvű gimnáziumoknak van értelme, és melyeknek kellene inkább csak négyéves gimnáziumként működniük. „Azokba lehetne azután kizárólag kilencedikből menni" – fűzte hozzá Sadloň.

 

(Forrás: felvidek.ma)