vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.29. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 18.száma!

A tartalomból:

ÉLJEN MÁJUS ELSEJE (címlapon)

Csütörtökön, május elsején a bukott kormányváltók szónokai a Városligettől kezdve az óbudai hajógyári szigetig színpadokat ácsolnak maguknak, majd a munkásosztály nagy ünnepét méltatják, versenyt aggódva a „munkásgyilkos, paraszt kormány” (falfirka, 1984-ből) jogutódjaként a Rózsadombról lelátogató milliárdossal. A múlttal együtt végképp eltörölt munkásosztály archetípusának bemutatása céljából felléptetik majd Gúr Nándort, mint az éhségmenet idején. Nem tudjuk, hogy a kormányváltók együtt töltik-e a kampánymajálist, csupán azt tudjuk, hogy Európába külön-külön indulnak, hogy végül egyesüljenek Tavares kebelén. Az MSZP Gyurcsány–Bajnai nélkül, valamint Gúr Nándor és a furcsa pár(t) Simon elvtárs nélkül olyan lesz, mint a Torgyán doktor által megénekelt vőlegény a lagziban: szerszám nélküli. Csak Lenin szelleme lebeg a vízfejek felett, aki zsil és búgyet zsity, és problémamegoldó képességének legendás, 1905 után feljegyzett mondata: Elvtársak! Miután a szovjet hatalom alapozása átmenetileg kudarcot vallott, a magam részéről visszatérek Svájcba. És a kormányváltók: Itt nyomor van, innen el kell menni, ha vesztünk! Milyen egyformák. Azt ígérik, itthagynak bennünket.

 In memoriam Csurka István

VÉGE A KÁDÁR-RENDSZERNEK (2.oldal)

Minden másképpen volt eddig. Eddig az MSZP mindent megtehetett, mert kormányon volt és a mellét birizgálva vakarhatta a hátát. Megtehette. A kezében lévő vagy a befolyása alatt tartott sajtó, rádió, televízió két év óta szemérmetlenül támogatja, emeli fel, nyomja előre a Jobbikot. Ha nincs a balliberális sajtó és még a Fidesz-sajtóba is beszüremlő támogatása a Jobbiknak, ez a párt soha nem jut el azokhoz a tömegekhez, elsősorban a kelet-magyarországi sértett, nélkülöző és örökösen elégedetlen tömegemberhez, volt kisgazdákhoz, akik már Torgyánnak is felültek. Nehéz lett volna az MSZP bunkóival feltölteni a Jobbikot, ha az MSZP vezérkara nem ebben látja a saját menekvését. Csak a saját MSZP-jükből is kiábrándult elemekkel fúvódhatott fel ez a párt ekkorára. Ezt a botrányos tényt jelöltjeik és vezetőik sora bizonyítja.

 Felháborító az Európai Bíróság ítélete

A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett (4.oldal)

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár: Lehetséges, hogy az Európai Bíróság a tételes jogot alkalmazva hozta meg ellenünk az ítéletet, de ezt a döntést mi nem tudjuk elfogadni, mert a szabad pálinkafőzés intézményének számos olyan eredménye van, amelyet meg akarunk őrizni. Az elmúlt három évben bebizonyosodott, hogy jelentős vidékfejlesztési hatást értünk el azzal, hogy lehetővé tettük évi legfeljebb 50 liter gyümölcspárlat jövedékiadó-mentes előállítását saját felhasználásra.

 Magyarországon az innováció és az ipari fejlődés egyik fontos bázisa lehet a bionika

Bionikai Innovációs Központ épül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem közreműködésével (5.oldal)

Dr. Mátyus Péter, a Semmelweis Egyetem Szerves Vegytani Intézetének igazgatója, a BIK tudományos igazgatója: Nem csak központról van szó, hanem egy bionikai innovációs park is létesül. Természetesen a kettő között szoros kapcsolat lesz. A központ feladata, hogy a bionikai területen magas színvonalú kutatásokat végezzen, adott esetben akár eljutva egy prototípusig; tehát az ipari megvalósítás érdekében kutasson. A bionikai innovációs park pedig, reményeink szerint, olyan kis- és közepes vállalatoknak ad helyet, melyek eredményeinket képesek továbbfejleszteni, és piacképes termékké konvertálni. Ugyanakkor a vállalatok inspirálólag hatnak a Központra is.

 20-30 százalékkal nő a légi utasok száma a német nyelvterületről

A Lufthansa konszern vezetése úgy látja, hogy szükség lenne egy második nemzetközi repülőtérre (7.oldal)

Papp Gábor, Hévíz polgármestere: A balatoni turizmus fellendítésében – nem véletlenül szerepel a repülőtér nevében a „magyar tenger” neve – komoly szerepet tölthetünk be. Sőt mindezzel más desztinációkat is meg tudunk nyerni, hiszen például a Balaton a cseh és a lengyel piacon, de a balti államokban is „eladható”. Mindehhez a repülőtér a kiindulási pont. S ezáltal újabb munkahelyek jöhetnek létre a turizmus különböző ágazataiban. Ezt mi már Hévízen megtapasztaltuk, hiszen az elmúlt három évben átléptük az egymilliós vendégéjszaka számot; s több vendég több munkahelyet teremt akár a vendéglátásban, akár a kereskedelem területén.

 Másfél milliárd forintos rekultiváció indult Nyíregyházán

Az erősen szennyezett területet növények által tisztítják meg (7.oldal)

Több mint másfél milliárd forint európai uniós forrásból végzik el Nyíregyháza régi, borbányai hulladéklerakójának rekultivációját. Kósa Tímea Nyíregyháza alpolgármestere elmondta: A növényzet tisztító hatásának eredményeként évek múlva majd parkként hasznosíthatjuk a most még veszélyesnek tartott területet.

 Visszaszorulnak a kalózfuvarozók a magyar utakról

Ki kell dolgozniuk a hatóságoknak a komplex ellenőrzési és bírságolási útmutatót (8.oldal)

Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára: A probléma csak az volt, hogy az Unió területére szabályosan, engedéllyel belépő fuvarozó további mozgását már semmi sem korlátozta. Például, ha az ukrán fuvarozó Záhonynál belép Magyarország területére, akkor nincs semmi probléma, mert ott a vámhatóság ellenőrzi az előbb említett közlekedési engedélyt is, azt lepecsételi, hogy többször ne használják föl. Igen ám, de rafináltak az EU-n kívüli országból érkező fuvarozók, mert rájöttek arra, hogy például Szlovákia és Magyarország között már nincs határellenőrzés, vámvizsgálat. Így mondjuk egy ukrán fuvarozó szlovák, és egy szerb fuvarozó szlovén oldalról bejöhet Magyarországra. Az pedig érthető, hogy sem a rendőrségnek, sem a vámhatóságnak nincs arra elegendő kapacitása, hogy minden egyes unión kívüli országból jött kamiont megállítson és ellenőrizzen. Ezért mi úgy tapasztaltuk, és a számadatok is azt bizonyítják, hogy az elmúlt 10 évben ezt a lehetőséget kihasználva elszaporodtak az unión kívülről érkező fuvarozók illegális tevékenységei.

 Felerősödött a társadalom egészséges életösztöne

A kiszámítható felvételi környezet vonzza a jelentkezőket (9.oldal)

Töretlen a magyar felsőoktatás iránti érdeklődés, sőt több mint 10 ezer fővel emelkedik a jelentkezők száma. A keretszámok eltörlése és az állami ösztöndíjrendszer átalakítása tervezhető és mindenki számára elfogadható feltételeket teremt a felsőoktatásban való részvételre. Dr. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta: még többet kell tenni a minőségi oktatásért, és remélem, hogy a kormány és a parlament elé kerül a felsőoktatás átalakításának tervezete. Hiszen fenntartani, működtetni csak a minőségi oktatást érdemes, s ez vezet a minőségi diplomákhoz.

 Manierisztikus formanyelv a XXI. században

A plakát az alkalmazott grafika területéről fokozatosan átkerül az autonóm művészet szférájába (10.oldal)

Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező: Az irodalomban az időt sokkal könnyebb érzékeltetni, hiszen az egy időbeli műfaj. A rajzot viszont térbeli vagy inkább síkbeli művészetnek tartják, de mivel némely képem több jelentésű, így azok megértéséhez, fölfogásához, vagyis a két jelentés többnyire két különböző nézőpontból történő elkülönítéséhez mégiscsak idő kell, vagyis az időnek, mint dimenziónak is szerepe van. Ráadásul a munkáimban gyakran használok olyan elemeket, melyek magát az időt jelenítik meg; például lépcsőket, oszlopsorokat, vagyis repetitív formákat.

 A válságok időszakában kell hangsúlyoznunk az összetartozás fontosságát

A táborokban megismerik a gyermekek a Kárpát-mendence tájegységeinek hagyományát, kultúráját (12.oldal)

Szűcs Balázs atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze több mint tíz éve foglalkozik nehéz sorsú fiatalokkal itthon és a határainkon túl. Nyolc éve táboroztat anyaországi, kárpátaljai, Csángóföldről, a Vajdaságból és a Székelyföldről érkező gyerekeket Csobánkán. „Amikor 2006-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkészének neveztek ki, sokat gondolkoztam azon, hogy miként lehet az egyetemistákat megszólítani. Már amikor Szentendrén káplán voltam, akkor foglalkoztam a nehéz sorsú gyermekekkel, a peremvidéken élőkkel. S ebből is született az ötlet, hogy erre a közös munkára hívom meg az egyetemistákat. Azért is, mert éppen a nehéz sorsú gyerekekkel való foglalkozásokon keresztül is rá lehet találni az Istenhez, a hithez vezető útra. Tehát közös munkára hívtam az egyetemistákat, akik minden évben jönnek segíteni a táborokba.”

 A botcsinálta Don Juan históriája

Rossini: Ory grófja – A Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka az Erkel Színházban (13.oldal)

Szabó Emese rendezése bár modern, de nem hirtelen ötlettől vagy rémálomtól vezérelt összefüggéstelen jelenetek sorát láthatjuk a színpadon, hanem egy szakszerűen kidolgozott koncepció mentén haladó produkciót. Az előadás arról szól, hogy a férfi mindig próbálkozik, több álcát ölt, hogy elérje célját. De nem csak a számítógép, hanem érzelmeink rabjai is vagyunk. Ezért is tehetjük föl A kékszakállú herceg vára regősével együtt a kérdést: „Hol a színpad: kint vagy bent, urak, asszonyságok?” Minden negatív érzésünk, gondolatunk, vágyunk fogságban tart bennünket és csak nehezíti életünk alakítását, és a munkánk elvégzését. Tehát emócióink, szenvedélyeink bábjai is vagyunk. Covacinschi Yolanda, mint Adéle, bebizonyította, hogy nemcsak a koloratúraéneklés kolozsvári „hercegnője”, hanem kiváló színésznő, szerepeit szívvel-lélekkel megformáló művész is.

 Csorja Gergely: Felháborító áldokumentumfilm (19.oldal)

Az ARTE nevezetű tévécsatornát 1992-ben indították el. A német–francia csatorna kezdeményezői Helmut Kohl, Francois Mitterand és Lothar Späth lényegében az alapvetően eltérő gondolkodású német és francia értelmiséget akarta közelebb hozni egymáshoz és ezzel valamiféle közös európai kulturális teret létrehozni. Hogy a 350 millió eurós költségvetésű csatorna ezt a funkcióját betölti- e, annak megítélésére nem vállalkozom, bár gyanítom, hogy nem. Az ARTE hatása az európai kultúrában nem tűnik jelentősnek, és egy amolyan kevéssé nézett liberális értelmiségi közegnek tűnik. A magyar közéletben ez a csatorna semmilyen jelentőséggel sem bír. Most csak azért foglalkozom vele, mert a magyar nyelvű internetes hírportálok szinte mindegyike hozta a hírt, hogy egy német televízió dokumentumfilmeket készítő stábját a salgótarjáni polgármester asszony be akarta csapni. A műsor készítői közmunkásokat akartak mutatni, és ezzel keresték meg a polgármestert, aki viszont közmunkások helyett egy utat építő vállalkozás munkásait mutatta meg nekik.

 

Ezen a héten már szerdától keresse a Magyar Fórumot az újságárusoknál! De már április 29-én, kedden 10 és 16 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban.

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575.

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.  

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

 A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. 2014 tavaszán Pató Róza szobrászművész felkérésünkre elkészítette a Csurka István –emlékplakettet. Március 31-én szép műsorral emlékeztünk meg Csurka Istvánról az Újpesti Polgári Centrumban.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 

Budapesten, 2014. tavaszán

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 ***

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.