vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.07. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 19.száma!

A tartalomból:

Egy felelősségteljes igen (címoldal)

Áder János, köztársasági elnök, felkérte Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy alakítson kormányt. Ez a földindulásszerű győzelem után csak formaságnak, előre látható közjogi aktusnak tűnik. És persze részben az is, de másrészről rendkívül fontos mérföldkő az újkori Magyarország történetében. Mérföldkő az Európában évtizedek óta példátlan eset, hogy a kormánypárt két cikluson keresztül kétharmados parlamenti támogatottsággal kormányozhat. Ennek a kormányalakítási felkérésnek sok más mellett az európai, sőt az egész Nyugat politikai rendszerét megváltoztatható hatása abban áll, hogy a nyugati képviseleti demokrácia az ún. politikai váltógazdaságot tartja ideális berendezkedésnek és Magyarország most tartósan hátat fordított ennek a rendszernek.

 In memoriam Csurka István

AZ ÚJ PROLETÁRPÁRT

/Kampánybeszéd – 2010. Hajdú–Bihar megye/ (2.oldal)

A Jobbik a megváltozott helyzet teremtménye. Ma már nemcsak munkásosztály nincs és nagy, erős szakszervezet sincs, de gyárkapun belül szervezkedő proletár sincs, aki a bérrel elégedetlen és azért politizál, ma már csak szétszórt proletárszellem létezik, vak elégedetlenség, vak csordaszellem, lakótelepdermedtség, amely mindent mástól vár és amelytől idegen a régi munkáserkölcs is. Ezért ma már a proletár szellemű emberek egyaránt szervezhetők városon, falun, hivatalban és utcán, de még a kuplerájban is. Ma már a proletár nem baloldali. Azt sem tudja, mi az. Ma már az érvényesüléshez nem a proletár származást kell igazolni, hanem adott esetben a szélsőjobboldaliságot. Baló Györgyné a maga nemében zseniális asszony, mert neki egy-két nyilvános „magunkfajták”-kal sikerült az új proletariátus vezérszellemévé válnia. A baloldali proletár tartalék kimerült, elég egy jókor mondott „magunkfajta.”

 Nagyítás a „májusegyütt” jelenséghez (3.oldal)

Az egypártutód agonizál, ez mint kórisme közismert. Mi azonban a külső jelekkel nem elégedtünk meg, képalkotó vizsgálat során a biológiát hívtuk segítségül: létezik gazda (állat) mint szervezet, melynek teste vagy annak egy része táplálékot és védelmet nyújt egy élősködőnek (parazitának) s az ezt a viselkedését kihasználja úgy, hogy a szervezetépítést neki nem kell elvégeznie. Definitív (vagy elsődleges) gazda az olyan organizmus amelyben az állati élősködő ivaréretté válik és szaporodni kezd. Ugyanez a gazda köztes (vagy másodlagos) gazda is lehet, ha benne más élősködő(k) egyedfejlődésének csak egy szakaszát (például a lárvális korát) vagy életciklusának ivartalan fázisait tölti(k) el. Ezek a paraziták képesek a gazda minden életerejét elszívni. Ha hihetünk Spencernek, a biológiai és társadalmi organizmusok hasonló elven működnek. A részint gazda, részint köztes szervezet, a kormányváltók fő ereje, negyedszázaddal ezelőtti ujjáalakulásakor MSZP néven is megtartotta a legerősebb beágyazottsággal rendelkező pozícióját. A legfrissebb diagnózis szerint most haláltusáját vívja, miközben parazitái relatíve virulnak.

 Meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot

Akik nem vettek fel hitelt vagy forintban adósodtak el, nem járhatnak rosszabbul (4.oldal)

A kabinet úgy döntött, meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot a devizahitelesek problémájának végleges megoldásáig. Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a miskolci esetet elsősorban a lakástörvény módosításával kell rendezni, amely már előkészület alatt áll. A moratórium a végrehajtási jogszabályokat érinti, és elsősorban a megnövekedett devizahiteles törlesztőrészlet miatt bajba került adósokra vonatkozik.

 Miért a Fidesz? (4.oldal)

Szinte hallani ahogy a vereség súlya alatt a gyenge liberálbolsi gerinc megroppan, mondanivaló meg nincs, csak a száj jár, de ez nem téveszt meg bennünket, hiszen tudjuk, hogy a haj is, a köröm is nő még a halál után is. Egyszer volt Budán kutyavásár, (igaz, elhúzódott vagy húsz évig) amikor vereségből dobbantót lehetett ácsolni. Az a baj, hogy a rontó-bontó vezérkar meg volt győződve róla, most is sikerül. Otthon elképzelték, amint a Fidesz előbb hülyére festi magát, csak azért hogy gyengeségének bizonyítékát adja.

 Az egyik legfontosabb feladat: a munkaadók minél szélesebb körű tájékoztatása

Több mint 47 milliárd forintot biztosítottunk a fogyatékos és halmozottan hátrányos helyzetű emberek esélyegyenlőségének növelésére (5.oldal)

A Fidesz–KDNP mint kormányszövetség továbbra is az egyetlen politikai erő, amely hathatósan, kompetensen képviseli a fogyatékossággal élőket. Dr. Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő elmondta: kezdeményezésünkre fogadták el azt a javaslatot is, hogy a gyesen lévő anyukák is megkaphassák a rehabilitációs ellátást, illetve azt a módosítást is, hogy a rehabilitációs ellátás mellett is lehessen végezni kereső tevékenységet.

 Visszaszerezzük nemzeti önállóságunkat az energiapiacon

Akik eddig is csak hazát árulni jártak Brüsszelbe, nem képviselhetik majd az EP-ben a magyar rezsicsökkentés gazdaságpolitikáját (7.oldal)

A szeptemberi 5,7 százalékos áram- és az októberi 3,3 százalékos távfűtési díjcsökkentés nem került veszélybe. Németh Szilárd Csepel polgármestere, országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetője elmondta: eddig összesen több mint kétezren jelentkeztek ezeken a rezsipontokon. Elsősorban számlázással, számlaértelmezéssel, a ki- és visszakapcsolással, valamint a rezsicsökkentés végrehajtásának elmaradásával, illetve hiányosságával kapcsolatban voltak kifogások.

 Az intolerancia, a gyűlölet minden alkalommal kiütközik

A hatalom dühödt harcot folytat a székelyek jelképei ellen (8.oldal)

Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke: A székelység a magyar nemzet egyetlen olyan törzse, amelyet a nemzeten belül önálló közösségként, népként lehet meghatározni. Néppé tesznek bennünket sajátos hagyományaink, szokásaink, a történelmünk, saját népi és magas kultúránkat őrző szülőföldünk, Székelyföld. Néppé tesz bennünket a ragaszkodás az önrendelkezés jogához. De elevenen él annak az emléke is, hogy a rendiség korában, a székely nemzet Erdélyben egyenrangú volt a magyarral. Egyrészt ennek az erős közösségi identitásnak a jelképe a székely zászló. Másrészt az is köztudott, hogy a székelyek történelmi jelképeire alapozva a Székely Nemzeti Tanács fogadta el, mint saját jelképét, és azért válhatott általánosan elfogadottá mára, mert a székelység magáénak érezte a célt, amelyet a Székely Nemzeti Tanács megfogalmazott, tehát az autonómiatörekvés jelképe is.

 Kőrösi Csoma Sándor nyomában – gyalogszerrel is

Kőrösi Csoma a tudomány hőse volt, sikereit a szorgalmának, kitartásának és eredményeinek köszönhette (9.oldal)

Dr. Kubassek János PhD, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, geográfus, tudománytörténész, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja: sikerült eljutnunk Zanglába, és ott megtalálni azt a kolostort, és azt a cellát, amit Baktay Ervin egy idős tibeti ember elmondása alapján rekonstruált. Felemelő érzés volt ott „találkozni” Baktay keze nyomával és Kőrösi Csoma hajdani cellájával. Olyan tudós lakóhelyén sikerült fejet hajtanom, aki nagyon alacsony sorból indult el, a Háromszéki-medence legtávolabbi helyéről, és feljutott nemcsak Tibet, hanem a tudomány magaslataira is. Majd eljutottunk Kalkuttába, a Bengáli Ázsiai Társaság székházába, és Dardzsilingbe is, ahol ez az út véget ért… A dardzsilingi síremlék ma olyan zarándokhely, mely nagyon sok kiváló tudósnak, szellemi óriásoknak adott ihletet. Azután szisztematikusan kutattam Kőrösi Csoma életének minden mozzanatát, végigolvastam a róla szóló sok ezer oldalnyi publikációt, megismerkedtem a legjelesebb Csoma-kutatókkal – közülük kiemelném Bethlenfalvi Gézát, a kiváló tibetológust, indológust, aki nagyon sok gyakorlati útmutatást adott Indiára vonatkozólag.

 Similis simile gaudet

Gyalázatos jobbikos provokáció a Kossuth téren (19.oldal)

Miközben a parlament alakuló ülésén Áder János a köztársaság elnöke beszédében elmondta, hogy a most felesküdött képviselők az első olyan képviselők, akiket a nemzet egésze választott, akik olyan választáson jutottak mandátumhoz, amelyen határainkon túl élő honfitársaink is kifejezésre juttathatták politikai nemzetünkhöz való tartozásukat, akik az új választási törvénynek köszönhetően nemcsak egy kisebb létszámú és reményeink szerint hatékonyabban működő törvényhozásban kezdik meg munkájukat, hanem egy olyan új összetételű országgyűlésben, amelyben nemzeti kisebbségeink szószólói is helyet kapnak, kinn a Kossuth téren egy alávaló jobbikos csürhe, Gaudi Nagy Tamás és Morvai Krisztina által felheccelve, nekiestek Pásztor Istvánnak. A Tények világosan bemutatta, a rendezvény főszónoka Morvai Krisztina volt, aki jelenleg a Jobbik EP-listáját vezeti. Vidáman vigyorgott, miközben Gaudi Pásztor Istvánra uszította a csürhét, amely szidalmazta, lökdöste, szabad mozgásában akadályozta, majd és többen arcon köpték az Országgyűlés alakuló ülésére vendégként érkező határontúli politikust.

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már május 7-én, szerdán 10 és 16 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575.info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

Kedves Honfitársam!

Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. 2014 tavaszán Pató Róza szobrászművész felkérésünkre elkészítette a Csurka István –emlékplakettet. Március 31-én szép műsorral emlékeztünk meg Csurka Istvánról az Újpesti Polgári Centrumban.Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

Budapesten, 2014. tavaszán

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.