vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.25. 

Szocialista bűnregény

Nem kizárt, hogy ráveszik Simon Gábort arra, hogy vállalja mindenért a felelősséget

Még mindig nem sikerült tisztázni, honnan származnak Simon Gábor százmilliói. Simon gyanúsítotti vallomásában azt állította, vagyonkezelés céljából került a birtokába a negyedmilliárdos vagyon... „A Simon-ügy nem a kampány része, hanem egy súlyos bűncselekmény-sorozat, szocialista bűnregény” – mondta Dr. Kocsis Máté a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere.

 Bár a volt MSZP-s képviselő, a párt hajdani elnökhelyettese, Simon Gábor már zárkában van, de fölvetődik a kérdés, hogy a szocialista párt jelenlegi és korábbi elnöke, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc tudhattak-e a rejtegetett százmilliókról, tehát magányos bűnelkövetőről, vagy szervezett bűncselekményről beszélhetünk?

 –Ezek azok a kérdések – többek között – amelyekre mi is több hete várjuk a választ. Azt tudjuk a sajtón keresztül, hogy Simon Gábor találkozott Mesterházy Attilával az ügy kirobbanása után. Ha Mesterházy addig nem is tudott az esetről, akkor azon a találkozón már biztos mondott neki valami lényegeset Simon Gábor. Az is elképzelhető, hogy nem egy magányos akcióról van szó, mert ha így lenne, akkor az MSZP elnöke és a baloldali politikusok nem ködösítenének, hanem kiállnának a kamerák elé, és azontúl elmentek volna a nemzetbizottsági és a mentelmi bizottság ülésére. Ha valakinek nincs takargatnivalója, akkor nem bujkál a nyilvánosság és az ügy tisztásában illetékes testületek elől. Tehát az is elképzelhető, hogy szervezett bűncselekményről van szó, és bízunk benne, hogy ezt meg tudják állapítani a nyomozó hatóságok, ha már egyszer Mesterházy nem válaszol ezekre a kérdésekre.

 Mesterházy Attila, az MSZP elnöke mindig azzal védekezett, hogy „a kampányidőszakban nem óhajt ehhez asszisztálni”. Az országgyűlési választás véget ért, ezek után mi arra a garancia, hogy a szocialisták vezetője beszél majd az ügy kapcsán?

 –Semmi garancia nincs arra, hogy Mesterházy ezután nyilatkozna az ügy kapcsán. Bizonyára azt mondj majd, hogy most EP-kampány-időszak van, majd utána az országgyűlési választásokra hivatkozik. Ez a viselkedés számunkra nem szokatlan, de azt kéne neki és mindenkinek megértenie, hogy a Simon-ügy nem a kampány része, hanem egy súlyos bűncselekmény-sorozat. Ezért kéne a pártelnöknek tisztáznia magát és az általa vezetett szervezetet.

 Az ellenzék szerint a Simon-ügyet a kampány részeként kezelte a Fidesz. Mi erről a véleménye?

 –Ha Simon Gábor nem hordott volna ki sok százmillió forintot az országból titkos bankszámlákra, akkor a kampány idején nem szóltak volna a híradások erről a témáról. Lassan odáig fajulnak a dolgok, hogy az lesz a hibás, aki erről az ügyről beszélni mer. Ha a Simon-ügy korábban látott volna napvilágot, akkor is pontosan a már említett kérdések vetődtek volna föl. S ugyanilyen eljárást folytatott volna a mentelmi bizottság és az ügyészség is. Talán kampányidőszakban tilos politikusok által elkövetett súlyos bűncselekményekről beszélni? Ezért illogikus és abszurd az ellenzék érvelése.

 Állítólag az MSZP volt elnökhelyettese azt vallotta: nem a sajátja volt az osztrák bankban tárolt több mint negyedmilliárd forint értékű valuta, hanem vagyonkezelésre került hozzá. Kinek a vagyonát kezelhette Simon Gábor 2008 óta?

 –Amennyiben nem a baloldal pénzét kezelte, akkor Mesterházynak és elődjének, ezt kéne minden kétséget kizáróan kijelentenie. Az, hogy egy vagyonkezelési gyakorlattal nem rendelkező országgyűlési képviselőt bízzanak meg vagyonkezelésre, az igen csak furcsa. Ezért Simon kijelentése nem segít tisztázni a helyzetet, hanem további kérdéseket vet föl.

 Elképzelhetőnek tartja, hogy a szervezett alvilággal is kapcsolatban lehetett a vádlott illetve annak néhány párttársa?

 –Erre nem tudunk megnyugtató választ adni. De azt tudjuk, és látjuk, hogy igen szövevényes esetről, mintegy szocialista bűnregényről van szó. Hiszen először „csak” az derült ki, hogy Simon millió forintnyi devizát őriz egy osztrák pénzintézetnél anélkül, hogy arról vagyonnyilatkozataiban számot adott volna. Hamarosan az állítólagos bűntárs, Welsz Tamás házában tartott házkutatáskor a nyomozók megtalálják Simon Gábor külön széfjét, benne egy Gabriel D. névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevéllel. Röviddel ezután Welsz, a „kulcsfigura” meghal. Ezután pedig nem nyilatkoznak az érintettek.

 Elképzelhető, hogy Simont, ugyanúgy, mint annak idején Zuschlagot ,miután ejtették a szocialisták, arra késztetik, kényszerítik, hogy egyedül vigye el a balhét?  

–Ezen sem lepődnék meg. Ennél többet nem mondhatok erre a kérdésre, mert azzal súlyos vádat fogalmaznék meg az érintettekkel szemben, és a védekezés, a tisztázás lehetőségét meg kell adni az MSZP vezetőségének, még akkor is, ha ő maguk erre nem hajlandóak. Ha azt felvételezzük, hogy tényleg a baloldal pénzéről van szó, akkor nem kizárt, hogy ráveszik Simon Gábort; vállalja mindenért ő a felelősséget.

 A nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító vizsgálatának ügyében meghallgatásra beidézett Mesterházy Attila szabálysértést követett el, amiért nem tett eleget a törvényben foglalt megjelenési kötelezettségének. Az új országgyűlés, miután elkezdi a munkáját, foglalkozik tovább a Simon-üggyel?

 –Amíg a kérdés nem tisztázódik, én amellett érvelnék, hogy foglalkozzon az új országgyűlés is a Simon-üggyel, már csak azért is, mert nem kampány-témáról van szó, hanem szövevényes bűnesetekről. Azért viszont nem érdemes összehívni egy bizottsági ülést, hogy a baloldali politikusok azon ne vegyenek részt, és továbbra is hallgassanak.

 Ezek után hogyan értékeli Mesterházynak azt a kijelentését, miszerint rendpárti MSZP-re van szükség?

 –Ez abszurdum. A rendpárti MSZP-ét még elképzelni is lehetetlen, nem hogy megvalósítani.

 Beszélgetésünk végén térjünk át egy másik témára. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint, önt, mint távozó honatyát is megilleti a végkielégítés. A hozzávetőlegesen nettó 2 millió forintot a józsefvárosi általános iskoláknak ajánlotta föl. Hogyan osztják föl ezt a pénzt az intézmények között?

 –A hat általános iskola, a zeneiskola és a gyógypedagógiai módszertani központ vezetőjével leülünk tárgyalni, és a tehetséggondozási programokra osztjuk szét ezt az összeget igazságosan. Tudjuk, hogy a szülők számára havi tízezer forintba kerülhet, ha gyermeküket szakkörre, versenyre szeretné beíratni. Ezzel az összeggel tehát támogatni szeretném a szakkörök működését, a nevezési díjak befizetését, a korrepetálásokat, tehát a tehetséges józsefvárosi gyerekek tehetséggondozását.

 

Medveczky Attila