vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.25. 

Német lap: a következő elszakadási konfliktus Székelyföldön fog kirobbanni

Az Európa Parlamenti választásokon túl, 2014. az elszakadások, a népszavazások és a szeparatizmus éve is, vélelmezi a német baloldali Der Freitag.

„A zászlók összetűzése Romániában. A következő szeparatista konfliktus Székelyföldön érlelődik. Egy tömbmagyar közösség az autonómia küszöbén áll" – írja riportjában Martin Leidenfrost, Pozsonyban és Brüsszelben élő osztrák újságíró, aki több ausztriai, németországi, svájci és szlovákiai sajtótermékben közöl.

 Március elején Leidenfrost Romániába látogatott, hogy ismerkedjen az ottani helyzettel, és megtudja a választ a „honnan jönnek és mit akarnak a székelyek"-kérdésre.

 „Gagauzia, Krím, Velence, feszültség Boszniában és Belgiumban, népszavazás a függetlenségről Skóciában és Katalóniában, de ne feledkezzünk meg Moldováról és a Dnyeszter-menti területről se. Ha engem kérdeznek, hogy hol fog kirobbanni a következő elszakadási feszültség, én Székelyföldre tippelek. A Románia közepén többségben élő magyarok autonómiát akarnak.

 Románia az Európai Unió legközpontosítottabb országa. Székelyföld az ország közepén található, és az ott többségben élő magyarok autonómiát akarnak. Az ország regionális átszervezését tervezik, anélkül, hogy a Székelyföldön élők akaratát figyelembe vennék. A székelyeket azért telepítették erre a területre, hogy a Kárpátok vonalát megvédjék a keletről támadóktól" – írja a DerFreitag.

 

(Forrás: antena3.ro)