vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.01. 

Az MSZP-kongresszus után

Tulajdonképpen már mindegy, csodálkoznék, ha abbamaradnának a belharcok, Gyurcsány annyira szétverte őket, legyint a csendes baloldaliként elkönyvelt ismerősöm hétfőn délután a temetőben. Szép kort megért testvérét temette nemrég, akit a kommunisták erősen bepofoztak a téeszbe, pedig nem is volt kulák, parasztként élt, kicsit nagyobb darab földön gazdálkodott. Neki jól ment a tanulás, meg a népi kollégiumi rendszer is segítette. Nadrágos ember lett. Anyagot kértem tőle a Havi Fórumba, az első népi kollégium megalakulásának 75 éves évfordulójára, mert meggyőződésem, sokan nem is tudják, hogy a népi kollégiumi eszme az 1930-as években született meg a népi írók, falukutatók ötletéből, hogy bentlakásos internátus létesítésével teremtődjön meg a tanulás, az értelmiségivé válás lehetősége a szegény sorsú, többnyire paraszti származású gyerekek számára. A Horthy-ellenes front szereti elhallgatni, hogy abban „A bűnös Horthy-rendszerben” 1939-ben alakult meg, az első népi kollégium Bolyai Kollégium néven, és a háború utáni rövid virágzás után Rákosi beszüntette. Hatása sokáig megmaradt, hiszen kiváló emberek kerültek ki az egykori kollégisták közül. Ismerősöm is rendes ember hírében áll, noha sokan és sokszor szemére vetették, hogyan állhatott be „ezek”, vagyis a szocik közé. A Fiumei úti sírkert ősfái között az 56-os parcella melletti kis padon megpihenve elbeszélgettünk erről arról.

 – Csak a botrány érdekes, nézze meg, a hétvégén tartott pártkongresszusok is köznépi érdektelenségbe fulladtak. Mivel vannak tele a tévék? Idegbeteg öregasszonyok, torz lelkű emberek tojást dobálnak egy gyönyörű szoborkompozícióra, gyalázzák a magyarságot, szemetelnek, köpködnek, rázzák a védőrácsot, mint majmok a ketrecet, vicsorognak, és azt kiabálják: rendőrállam. Eközben a rend békés őre ott áll, kezét karbatéve szemléli a rongálókat. Próbálnák csak meg ezt Amerikában! Azonnal megbilincselnék őket, és kapnának olyat, hogy elmenne a kedvük a szemtelenkedéstől. Ott aztán mondhatnák, hogy ők zsidók. Ez milyen demokrácia? Ez egy kisebbség diktatúrája. A pártban is ez ment – háborog, ma már kívülállóként, beszélgetőpartnerem, és nem érti hogy választhattak megint egy ilyen „tökfejet” a szocik elnökének. Mint ahogy azt sem érti, valamikori pártja vezetői miért nem veszik észre, hogy a probléma nem oldható meg ugyanazzal a szemlélettel, ami miatt a probléma keletkezett. Elege van az unásig ismételt toposzokból, hogy Orbán meg a Fidesz, meg a választási rendszer.

Ne hozzon zavarba!

– Őszöd óta szégyellem, hogy egyáltalán valaha köztük voltam. Nem mondom, hogy nem érdekelne a politika, de nincs komolyan vehető választék a baloldalon, viszont vannak tények, amelyek letagadhatatlanok: 2010-ben a Fidesz egy Gyurcsány által rombadöntött országot vett át. Egy csődtömeget. Ezt senki sem vitatta, legalábbis akkor. Ma a Fidesz intézkedései között, mint például a rezsicsökkentés, sokkal több az ún. baloldali, tehát a nép érdekében hozott döntés, mint amit a neoliberálisok béklyójában az MSZP valaha is meghozott.

Mostanában divat a kóros feledékenység tüneteit produkálni.

– Hát ha olyan jól ment minden, miért vetettek ki mindenkire sarcot? És még arrogáns módon szemtelenkedtek is: a nincsen ingyenebéd, a túlfogyasztást meg kell fékezni, bejelentésekkel bőszítették a népet.

Bajnai maga mondta, mindenkinek fájni fog.

– Fájt is. Nekik viszont szaladt a szekér, csakhogy messziről bűzlöttek a korrupciótól. A szagot nem tudták eltüntetni, mindenhova követte őket. Meguntam, hogy Pesten Hagyóra, Mesterházy Ernőre, Demszkyre, Kunczéra, Kókára, Gyurcsányra, Bajnaira ujjal mutogattak az emberek, s mondták, kire mi illett: nini, ott suhan a Mercédeszében a csaló, hazug miniszterelnök, a nokiás dobozos, a kerületi korrupción kihízott tolvaj, a zsaroló, a milliárdos szigettulajdonos főpolgármester, az off-shore-os, a libás Gordon, a Mucuskázó Magyar Bálint. A Balatonon sem volt nyugtom, na nézd, mondták a parton, megérkeztek a koalíciós társaid, ott megy Mécs Imre meg Magyar Bálint testvérének Fruzsinának a lánya, a Mónika, az ő férje Demszky főembere, aki ellopta fél Szigligetet.

Végülis börtönbe dugták Zuschlagot, előzetesbe az erzsébetvárosi polgármestert és Demszky legfőbb bizalmasát, aki Magyar Bálinték rokona, valamint a csepeli gyilkosokat is.

– Ez igaz, de ahhoz képest amilyen kép róluk a társadalomban élt, ez kevésnek bizonyult, mert a főbűnösök szabadlábon maradtak. Ezért aztán úgy beszéltek velem még az ismerőseim is, mintha én is az egyik elkövető lennék. Pedig én aztán egy gombostűt sem emeltem el. Mégis szégyelltem magam eleget. Helyettük. De ennek már, ahogy mondtam, Őszöd óta végérvényesen vége.

Nem tegnap került közéjük, ennyi évet hogy lehet ilyen hirtelen lerázni?

– Úgy, hogy bebizonyosodott, ezekhez semmi, de semmi közöm, többségük elvtelen, a liberálisok fogságában vergődő csaló. Lehetnének szerényebbek. Nem ilyen világraszólóan pofátlanok. Visszataszító, hogy a hatalom megszerzése érdekében továbbra is csak a saját parlamenti és önkormányzati pozícióik biztosításáért „matekoznak”, erre rendezkedtek be. Ha lenne egy csepp eszük, Gyurcsányt kerülnék, mint a leprást. Egy ilyen cinkelt palival hova juthatnak Miskolcon? Sehova. Megújulnak, igérik, miközben a párton belüli szoci és az azon kívüli eszdéeszes söpredékkel mutyiznak.

Nincs senki, aki szólna, hogy hiba ennyire bízni az 1945 után folytatott agymosásban? Hiszen éppen az igénytelenné tett, memóriában nem túl erős réteg hagyta az „összefogást”cserben a mostani választáson is.

– Oda jutottak, hogy a nyilvánosság meghatározó tereibe Gyurcsány és a pártja mint a baloldal egyedüli reprezentánsa furakszik, az MSZP-re meg ráég a milliárdokat szerzett Simon, az éhségmenet fő szereplője.

Helyette van Kunhalmi Ágnes.

– A kis édes Kunhalmi Ágnes? Zabálják is a kerületi párttrotlik, a liba meg bemondja a tévébe, hogy őt is elitélték, de csak azért, mert amikor pénz szűkébe került, okiratot hamisított. Ugye milyen aranyosan csacsogott Gyurcsány és Eörsi hóna alól? A DK színpadán szeme se rebbent, amikor a DK hívei közül valaki a kivénhedt ávósok lipótvárosi csapatából a megbeszélt jelenet helyett szájba csapta, ágyékon rúgta a krétakörös, valóban viszszataszító Gulyás Mártont. A kis kiutasításként megálmodott rendezői elképzelés szerint a jelenet, meleg ölelésben oldódott volna Gyurcsánnyal, ám t..ön rúgás lett belőle.

Ismerjük a slágert: egy jó asszony mindent megbocsát, Gulyás és Gyurcsány között szent a béke. Simon helyett Kunhalmi, ez meg fiatalítás.

– Ehhez csak annyit fűznék hozzá, tegnapelőtt megegyezett Kunhalmi Ágnes Tüttő Katával abban, hogy aki elnyeri a budapesti elnöki széket, az nem jelölteti magát az országos elnökségbe. Kunhalmi megnyerte és mit tett? Jelöltette magát!

Rákosi azt mondta: mi kommunisták különös vágású emberek vagyunk. Ezek a fiatalok, szintén különösek, olyan természetesen viselik a vastag bőrt az arcukon. A liberálisok 2010-ben már egy gyékényen árultak a Jobbikkal. Az egész országot telerakták a közös plakátjaikkal.

– Fejlődnek: a DK, ami valójában egy eszdéesz tanya, már úgy is beszél, mint a Jobbik. A Fidesz attól tarthat, hogy az eddigi ellenségekből szövetségesek lesznek. Csak technikai szövetség, hazudják majd. A Jobbikot a kormány ellen fogják bevetni, és egyáltalán nem zavarja meg sem őket, sem a sajtójukat a kettős beszéd.

Kíváncsi vagyok, hogy viszonyul az új kommunikációhoz az „ájrópéer” pártcsalád?

– Egyelőre romabűnözésről beszélnek a jobbikos cigánybűnözés helyett, később a „taknyos orrú zsidók”, a „holokamu” és a „zsidóbűnözés” kifejezéseket „taknyos orrú izraelitákra” stb. fogják szépíteni?

Erre inkább nem válaszolok, ő meg azt kéri búcsúzáskor: inkább ne írjam bele az újságba a nevét. Ezen meghökkenek, na, ha most előjön nekem azzal, hogy fél a Fidesztől – kidobom a jegyzetet. Ezért rákérdezek: fél? Csak nem a Fidesztől?

– Dehogy is, ugyan már – nevet jóízűen –, éppen fordítva, lehet, így is rájönnek ki vagyok, és nem szeretném, ha sértett öreg embernek neveznének DK-s sz@rjankók, meg telefonon hivogatnának.

Csak, tudja, egyet nem értek, van ott közöttük, kívülről legalábbis, rendesnek látszó ember is, mint például ez a Balog András, az hogy nem rúg soha labdába?

– Hát éppen azért!

Na és a Deák-körösökhöz mit szól?

– Nevetségesnek tartom. Ők akik minden torz cselekedet világrajövetelénél ott bábáskodtak, majd ők lesznek a megújulás zászlóvivői?

Mégis maga szerint mire mozgolódnak?

– Nem állítom, hogy valamennyi Deák-köröst ez a szándék mozgatná, de azt igen, hogy a kör jelentős részének három célja van: elsősorban a talonba tett SZDSZ-szel feltölteni az MSZP-t, másodsorban a még zárványban fellelhető néhány száz, tényleg baloldali figura, a maradék népiek végleges kiszorítása. Utána jöhet a kiegyezés Gyurcsánnyal.

 

czyla