vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.13. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 33.száma!

A tartalomból:

KURULTÁJ 2014 (címlapon)

A Kurultáj a rokontudatú népek lelki egyesítésének színhelye: van, volt és lesz, amelynek célja hozzásegíteni a ma emberét a közös múlt felismeréséhez – mondta Lezsák Sándor, annak a rendezvénynek a fővédnöke, melyre önként, minden kényszer nélkül szó szerint sereglettek a résztvevők. Bugac volt a helyszíne az idén megrendezett mesebelien szép, valóban az ősi időket idéző parádénak. A lovasíjászat különleges sport. A vágtató ló nyomán a fergeteg, a levegőégbe hasító nyílzápor, a táltos ló által repített ember boldogsága által betöltött tér mindenkit hatása alá vont, megremegtette mindnyájunk lelkét, különösen azokét , akiknek közük van a lóhoz.

 In memoriam Csurka István

MEGMARADNI (2.oldal)

A világ minden eddigi nagyhatalma ehhez az eszközhöz, egy fertelmes háború kirobbantásának eszközéhez nyúlt, amikor végső bajba került. Az USA első ilyen kísérlete most fulladt kudarcba. Irakot nem sikerült sem leigázni, sem demokratikus állammá tenni. Igaz, ez utóbbit nem is akarták. Ugyanez történt Afganisztánban is. Most végérvényesen kiderült, hogy az amerikai társadalom nem akarja ezeket a háborúkat és nem hajlandó a terheiket viselni, és olyanokra akarja bízni a sorsát, akik ezeket a terheket leveszik a válláról. Ha most a demokratákról is kiderül, hogy nem vállalják ezt és más módon, de folytatják a háborút, akkor az Egyesült Államokon olyan kiábrándulás futhat végig, amely a rendszer megdőléséhez vezethet. Létrejöhetnek olyan állapotok, szerveződések, ellenállási mozgalmak, amelyek később elvezetnek az uralkodó réteg, a hatalom-, pénz- és médiabirtokosok eltüntetéséhez. Mindegy az, hogy a folyamat akár évtizedekig is eltarthat. Az uralkodó rétegek, a hatalom pontosan tudja, hogy most kell ellenlépéseket tennie, mert ha vár, késő lesz. A világháborút a tömegirányítás korában nem úgy kell elképzelni, mint a huszadik század világháborúit.

 Örömhír: kivették az iciri-piciri cenzort Rádi Antónia fejéből (3.oldal)

Én például olyan ember vagyok, aki ilyen apró dolognak is tud örülni, mert mikor azt olvastam, hogy 5 évvel ezelőtt cenzort ültettek a HVG újságírójának fejébe, direkt elborzadtam. Hogyan dolgozik ez a kis cenzor? Kérdezte tőle anno egy aggódó pályatársa. – Amikor kapok egy információt, akkor kérdezgeti, hogy jaj, jaj, kell ez neked? – így Rádi. Most hogy már nincs ott az iciripiciri cenzor, mint egy fékezhetetlen agyvelejű nyúl, beszél, sőt ír össze-vissza.

 Elkészült a szolnoki gát és az új sétány

Az árvízvédelmi beruházás turisztikai jelentőséggel is bír (4.oldal)

Az „Árvízvédelmi fővédvonal fejlesztése, Szolnok város térségi fejlesztése a jobb parti árvízvédelmi szakaszon – 10.02 árvízvédelmi szakasz” elnevezésű projekt 2012 szeptemberében kezdődött, amikor az országzászlónál elhelyezte az alapkövet dr. Fazekas Sándor miniszter, Szalay Ferenc polgármester, Lovas Attila igazgató és Kocsi Mihály, a kivitelező Kötiviép B’ Kft. ügyvezetője. Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere: a magas szintű árvízvédelmi biztonságot a most befejezett beruházással sikerült megteremteni.

 Megújult Szarvas belvárosa

A Körös-parti város leglátványosabb és legnagyobb fejlesztése fejeződött be (5.oldal)

A Fő teret és a hozzá kapcsolódó köztereket díszburkolattal látták el, utcabútorokat és szökőkutakat helyeztek el, épülethomlokzatokat állítottak helyre. Teljes egészében megszépült a belváros, korszerűsítették a közvilágítást, a Kossuth téren játszótér és zenepavilon épült, amely szabadtéri koncerteknek ad otthont. Babák Mihály, Szarvas város polgármestere: – A városfejlesztési program részeként a belváros egyik épületében alakítottuk ki a városi polgármesteri hivatalt. Helyreállítottuk a járási bíróság műemléki homlokzatát, s a belvárosi piac új irodaépülettel és vizesblokkal bővült.

 Világkonferencia Tokajban (7.oldal)

A hagyományok és a termőhelyi adottságok megismertetésével elérhető, hogy minél többen fogyasszák a magyar borkiválóságokat

Dr. Lukácsy György egyetemi adjunktus, a tokaji termőhelyfelmérést a Tokaj Kereskedőház megbízásából koordináló szőlészeti szakember: Megpróbálunk egy olyan nagyon pontos leírást adni a borvidékről mind talajtani, mind domborzati, mind klimatikus adottságokat illetően, amellyel akár a klímaváltozás hatásainak csökkentése is tervezhetővé válik a jövőre nézve. Ez nem rövid távú munka, sok újabb vizsgálatot kell hozzá elvégezni, és különböző adatsorokat szükséges értékelni. Sajnos a tokaji borvidéken a szőlőültetvények jelentős része mára el is öregedett.

 Vonzóbbá kell tenni a szakképzést

A duális képzésben az elmúlt években lezajlott pozitív változásokról több információt kellene eljuttatni a mikrovállalkozásokhoz (8.oldal)

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) szerint a már bevezetett duális képzésben tovább kell erősíteni a szakmaiságot. Solti Gábor, az Ipartestületek Országos Szövetsége nemzetközi és oktatási igazgatója: kevés ma az olyan szakmai fórum, amelyen a régiókban és megyékben a mikrovállalkozások képviselői rendszeresen találkozhatnak a szakképzésben eljáró intézmények képviselőivel, s így szakmai véleményt cserélhetnének a gazdasági és képzési kérdésekről.

 Jelentős szerkezeti változtatás nem várható a feladatelosztásban

Az egységes információs rendszer által megalapozott fejlesztési programok dolgozhatók ki (9.oldal)

Hiteleket ezentúl – amennyiben nem EU-s pályázatról van szó – csak fejlesztésekhez vehetnek fel a települések, s a kormány a döntésnél figyelembe veszi, hogy önkormányzati, állami feladathoz kapcsolódó beruházásról van-e szó, vagy önként vállalt feladatról. Szerkesztőségünk vendége: Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

 Életünket számtalan ajándék gazdagította

A hangok mögött rejlő üzeneteket közvetítjük (10.oldal)

Beszélgetés Várnagy Andrea - Farkas Zsolt zongoraművész házaspárral

Nagyon szívet melengető érzés, ha belegondolunk abba, hogy mikor kis településeken lépünk föl, akkor a gyermekek számára talán életük első kulturális élményét mi nyújtjuk. Mindezért nagyon hálásak a pedagógusok – ezt bizonyítja a tőlük érkezett levelek tömkelege. Leírják például, milyen hatással volt koncertünk a gyermekek számára, s néhányan az iskolai szünetben leültek a zongorához, vagy imitálták a négykezes játékot. A gyerekek is írnak nekünk – biztosítanak, hogy annyira tetszett nekik az előadásunk, hogy szeretnének minél több koncertünkre eljönni. Jó, hogy a gyerekek zenehallgatás közben különböző képeket „látnak” maguk előtt – állatokat, virágokat vagy éppen naplementét. Az egyik kislány pedig azt mondta az előadás után, amely számomra a legkedvesebb visszajelzés volt: „nem láttam konkrétan képet, egyszerűen csak nagyon-nagyon boldog voltam”. Már önmagában ezért is érdemes volt azon a településen fellépnünk.

 A Kecskeméti Katona József Színház hat éve sikeresen működik

Többen váltottak jegyet és bérletet a kecskeméti színház előadásaira, mint a korábbi években (12.oldal)

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója: Nem hiszek abban, hogy a színháznak csak a szórakoztatás a feladata, és ezért csak könnyebb darabokat kell játszani, mert a nézőket nem érdekli a gondolatiság, csak az olcsó humor. Abban hiszek, hogy egy jó előadás, ami gondolkodtat is, kérdéseket tesz föl, jobb esetben azokat meg is válaszolja, megtalálja a maga közönségét, népszerű lesz a publikum körében.

 Csorja Gergely: A levantei játszma (19.oldal)

A Szovjetunió, letérdelése miatt feladta az Afgán háborút, majd az összeomlás határára jutott, melyből a kiutat a kommunizmus elvetése és az új Oroszország megszervezése jelentette. Közben a ciklon hadművelet is okafogyottá vált. Csakhogy a támogatási rendszer már létezett, a kapcsolatok adottak voltak, így – bár erre közvetlen bizonyíték nem áll rendelkezésre – feltehető, hogy az amerikai titkosszolgálatok továbbra is fenntartották a kapcsolatot arab és muzulmán csoportokkal, melyek alkalmasak lehettek fegyveres konfliktusokban, merényletekben, terrorakciókban való részvételre. Hogy pontosan mi vezetett a 2001. szeptember 11-i merényletsorhoz, az ikertornyok lerombolásához, hogy abban milyen mélységig vettek részt az amerikai titkosszolgálatok, az ún. biztonsági közösség, és hogy Oszáma bin Láden mennyire állt ugyanezen körök irányítása alatt, azt ma még nem tudhatjuk.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már augusztus 13-án, szerdán 9 és 14 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. nyarán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:  

11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.