vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.01. 

In memoriam Csurka István
Magyarország felszámolása (VI. rész)

Európától sok segítséget nem várhatunk. Ámde, ha bizonyító erővel mutatjuk fel új értékeinket, ha kiemelkedünk a posztkommunizmus zűrzavarából, a jobb minőségű élet mozgóképeivel, akkor felfigyel ránk az újak iránti régi fogékonyságával. S akkor mégsem leszünk felszámolva.

 Mindenkit lekádereztek

 És mindez még mindig nem nyújtott kellő biztonságot, mert az MDF népi-nemzeti feltöltése, a nemzeti érzelmű magyarok lendülete, egyszerűen a fellélegző társadalom még mindig félrecsavarhatatlanul nemzeti irányba fordíthatta volna a politikát. Ezért még egy biztosítékot kellett beleépíteni a rendszerbe. Ez a biztosíték volt Antall József.

Nemigen vette észre senki, pedig tény: a rendszerváltás előtt, ’88–89-ben az egész magyar felső vezetőgarnitúrát lekáderezték. Járt kint Amerikában Szűrös Mátyás, Grósz Károly, Pozsgay Imre, Kis János és végül Antall József. Miniszterelnöki sarzsi megelőlegezésével egyedül csak Antall tért haza. Grósz nyilván nem is jött komolyan számításba, de a többiek esélyesek voltak. Különösen Pozsgay. Kis Jánost azért nem említem így, mert ő esetleg más minőségben is járhatott odakinn. Őt talán nemcsak káderezték, hanem ő segített is káderezni. Mindenesetre, amikor hazajött, nyomban kifejtette, hogy az SZDSZ csak abban az esetben tud együttműködni az MDF-fel, ha jómagam nem vagyok benne a vezetésben. Pedig ekkor még csak „reménybeli antiszemita” voltam, csupán azt bizgatták, hogy egyszer régen, a hetvenes évek elején, részegen szidalmaztam Lenint és vérbajos zsidónak neveztem. Ez valóban nem volt szép tőlem. Ámde Kis tudott valamit. Mert ez a követelés sem egyenesen tőle indult ki, hanem ez benne volt a megosztási forgatókönyvben. Kisnek nem volt személyes oka engem kiszorítani.

Hanem mi történt erre? Néhány hét múlva, 1990. január 14-én elmondtam a Vasárnapi Újságban jegyzetemet, amelyben a Kun Bélák eljövetelétől óvtam a hallgatókat. Ezt a jegyzetet lényegében Pálfy G. István, frissen kinevezett és máris rettenetesen támadott Híradó- és Hét-főszerkesztő védelmében írtam. Az ország minden újságjában, a rádióban, a tévében gyalázkodó támadások özöne zúdult rám, antiszemita lettem, nyilas, az életveszélyes fenyegetések tucatjait kaptam. Az MDF azonban nem védett meg. Antall legbizalmasabb embere a külügyi bizottságban azt javasolta, hogy mondassanak le. Ez végül nem ment keresztül. Az elnökség arra kért, hogy adjak ki egy nyilatkozatot, mondjam azt, hogy nem vagyok antiszemita és ugyanakkor csak vidéken működjem, Budapesten ne szerepeljek a nyilvánosság előtt. A rádióműsorhoz, a Vasárnapi Újsághoz akkor még nem mertek hozzányúlni, csak Győri Bélának adtak számtalan fegyelmit. Munkatársai közül a kettős kötöttségűek elhatárolódtak tőle.

 Az antiszemitizmus jéghegye

 Minden egyetlen beintésre történt. Az egész magyar sajtó egyszerre felejtette el, hogy én voltaképpen az az író vagyok, aki a Házmestersiratót írtam. A poklot megjárt nézők, zsidók mondták el, üzenték meg nekem: négyszer-ötször is megnézték és nagyjelenetén könnyeztek. Egyszer ezt is el kellett mondanom. Irtózom az alantas vádak ellen való védekezéstől. Megbénulok és elképedek.

A lényeghez itt most különben is csak az MDF széttörése tartozik. Személyem által az ügyet ütlegelték. A hajót nekivezették egy jéghegynek, s ezt a jéghegyet antiszemitizmusnak hívták. A fogalom a magyar társadalomban szinte ismeretlen volt. Aki pedig ’56-ot felnőtt fejjel élte meg, pláne cselekvően, az csak azt hozta magával, hogy ilyen kérdés nincs. Ámde kellett lennie. Ha nem hitetik el valakikkel, hogy a népi tömegek potenciális antiszemiták, akkor nem építhetik bele a jövő feltételei közé, hogy a jövendő kormányzatnak olyannak kell lennie, amelyik letöri az antiszemitizmust. Meg kell nyugtatni a magyar zsidókat, akik félnek, tehát a rendszerváltozás nem hivatkozhat vissza, nem kereshet magának előképet a Horthy-korszak egyik fázisában sem, mert ott zsidótörvények voltak, következésképp, mivel a leváltandó rendszer, a szocializmus eleve kiesik, marad a 45– 47-es koalíciós időszak, amikor voltak pártok, amikor az SZDSZ-hatalom megalapozódott. Persze hogy a reformkommunisták is erre szerettek volna hasonlítani és hivatkozgatni. Erről a létrafokról érték el a saját rózsaszín mennyezetüket pókhálózás közben.

Az egész dolog mondvacsinált volt. Ha az eredeti MDF valamire hivatkozni akarhatott volna a Horthy-korszakból, az csak a népi mozgalom nehéz akadályok közti felvirágzása lett, lehetett volna, természetesen nem az igazolóbizottságos kitagadásokkal: Veres Péter néha igen, Sinka István soha nem.

Az igény viszont természetes volt: a magyar történelmet a szovjet idő szétszakította, nem a saját történelmünket éltük, tehát valamiképpen össze kell varrni. Amíg a németek meg nem szálltak bennünket, többé-kevésbé független ország voltunk. Mi sem természetesebb, hogy vezetékeink végét ebbe a függetlenségbe kell beledugnunk. Ezt is az antiszemitizmus jéghegyével akadályozták meg.

De másra is jó volt ez a jéghegy, ugyanis ha nincs, akkor a népi-nemzeti erők a saját programjukkal foglalkoznak és elfoglalják azokat a pozíciókat, amelyeket a Péter Gábor–Aczél György-vonal és a hitelfelvevők, a pénzügyi gazdasági csoport tart a kezében. Akkor esetleg elérik a főhadiszállást. Azt hiszem, Antall Józsefen kívül az MDF-ből, sőt az egész keresztény-nemzeti oldalról senki nem jutott be a főhadiszállásra.

 Hol vannak a „borzalmasok”?

 Antall József ettől kezdve a nyilvánosság előtt nem mutatkozott velem. Ha véletlenül valamilyen gyűlésen összekerültünk, mire én sorra jöttem, elment. Mindenesetre tudósításban soha nem szerepeltünk együtt. Kivéve persze az MDF kongresszusait. Átvilágítás című írásomban beszámoltam ennek a belharcnak egyéb részleteiről is. A sürgetésekről azonban még szólnom kell. Miközben én mindennap pellengérre voltam állítva, rendszeresen jelentek meg a lapokban teljesen azonos hangú sürgetések: „mikor számol le Antall József Csurkával, meddig kell még várnunk?!” Mintha bizony elhangzott volna valahol egy ígéret: „leszámolok vele”.

De nem ez a fontos, a jéghegy a fontos. Azért úsztatják ma is a magyar életben, hogy a lényegre ne merjen rákérdezni senki: kinek a kezében van a főhatalom? Ezért kucorodott le az MSZP alázatosan a 18%-os SZDSZ mély növésű tacskójához egy korcsnemzésre.

A rátelepítés bolsevista művelete még nem ért véget. Akármennyire összezsugorodott is az MDF, Antall után még mindig nincs a főhatalom számára garanciális vezetője. A kiszemelt egyén, Szabó Iván még nem ért révbe. Csak a jelenlegi legfontosabb poszt van a kezében, a frakcióvezetői. Ennek elnyerésével egyidejűleg – nyilván igazoló jelentésként a jéghegy számára – leborzalmasozta a tagságot. Ilyet is ritkán látott Európa. A párt egy reménybeli vezetője ócsárolja a saját tagságát. Ez persze egy, csak egy gesztus az SZDSZ-nek, mert borzalmasok már régen nincsenek az MDF-ben. Mindössze azt jelenti ez, hogyha engem segítetek székbe, magam is megadom azokat a biztosítékokat, amelyeket a megboldogult megadott. És akkor kezes kis ellenzéki pártocska marad az MDF: A magyar nemzeti összefogás ezúttal sem születik meg. Az egész borzalmas magyar népet ott tartjuk lent, ahová való, a szegénységben, a tulajdonnélküliségben, gyér és fals információk között, idegen kultúrmocsokban. Az OTP pedig legyen Sorosé.

 A tartás és a chartások

 A különleges cél különleges megmunkálást kíván meg. A jelenlegi magyar társadalom siralmas állapotban van, már ami a civil szervezetek sűrűségét, önállóságát, beleszólási hatásfokát, egyáltalán idegen célokkal szembeni ellenálló képességét illeti, de még nincs teljesen gerinctört állapotban és a célhoz képest biztonságosban. Nincs befejezve a privatizáció. Sok tulajdontárgy van még állami kézen. A földkérdés még egyáltalán nincs megoldva. A kárpótlás nincs befejezve, a náci idők számlája még nincs kikézbesítve, a zsidó kárrendezéssel egyelőre csendben kellett maradni. Még van kint kezdeményezőkészség a kismagyaroknál. Igaz, ez többnyire kénytelen fekete utat választani, de még önállóságot termel. Tehát a társadalom még nincs a feltétel nélküli megadás állapotában. Bizonyos dolgait meg lehet kapni mélyen ár alatt, de ingyen még nem.

Ahhoz, hogy egy nép eltűrje, hogy földje, otthonai, lakásai és kertjei idegenek birtokába kerüljenek, hogy ezen idegenek számára jobb iskolák, jobb életkörülmények, kedvezmények teremtődjenek, ahhoz ezt a népet nagyon fejbe kell verni, nagyon ki kell éheztetni, pontosabban, olyan állapotba kell hozni, hogy a fentiekkel együtt nyújtandó alamizsnát készségesen elfogadja.

Probléma továbbá, hogy van még a magyarságban: magyarság. Mert az történelmileg semmi, ha három-négy konzervatív, nemzeti párt megbukik. Ha van még tartás a nemzetben, jön helyette másik és folytatja. Vagy a veszteseket támasztja fel az igény. Tehát van-e még igény? Ezt puhatolja most nagyon óvatosan a kettős kötöttségű közvélemény-kutatás. Mert ha maradt valami a kondér alján, minden hiába. Hátha nem tud annyira elöregedni ez a nép, hogy fel ne lázadjon?

Ezért volt annyira fontos a médiumok megszállása, és ezért hajtják végre mindenkivel szemben a világbanki követeléseket, az elszegényítést, a leépítéseket, áremeléseket, megszorításokat.

Olyan ez, mint a hadisarc. Az eladósodott országnak harmadszor és negyedszer is meg kell fizetni kamatokban a felvett tőkéket, és közben olyan „egyensúlyi” állapotba kell kerülnie, amelyben e mellett a sok kiáramlás mellett mindene mások kezére kerül.

Mindehhez persze belpartnerek szükségeltetnek. Erre kell az SZDSZ. Ebben a pártban termelődnek és folynak át a vezetésbe azok a chartások, akik adott esetben képesek kartácstüzet zúdítani a népre. Mert a liberalizmust is fel lehet fűteni a gyűlöletig, és főleg, mivel az odatartozás anyagi előnyökkel jár.

 

(1994. augusztus 18.)

(Folytatása következik)