vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.16. 

Komorowski: ha agresszió érné, Lengyelországnak készen kell lennie megvédeni magát

Az utóbbi évek legnagyobb szabású katonai díszszemléjét tartották meg Varsóban augusztus 15-én a Lengyel Hadsereg Ünnepe alkalmából, s az eseményen Bronislaw Komorowski elnök kijelentette: Lengyelországnak készen kell lennie megvédeni magát, amennyiben agresszió érné.

Az orosz-ukrán konfliktusról beszélve, Komorowski azt mondta: "Békét akarunk, jó viszonyban akarunk élni minden szomszédos országgal, de biztonságot is akarunk. Ezért készek kell lennünk Lengyelország védelmére."

Kijelentette, hogy az Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország által végrehajtott annektálása, a kelet-ukrajnai szakadárok felfegyverzése és "egy civil utasszállító gép lelövése, amelynek fedélzetén gyerekek is voltak" azt mutatják, hogy a világnak fel kell adnia illúzióit, és be kell látnia, hogy Európa az a hely, ahol mindez történik, s hogy "a fegyveres konfliktusok továbbra is Kelet-Európa brutális valóságának részét képezik".

A mai geopolitikai helyzet és a pénteki nemzeti ünnep hagyománya közötti párhuzamra utalva Komorowski kifejtette: "Ilyen légkörben ünnepeljük ma a Lengyel Hadsereg Ünnepét, amely az 1920-as, bolsevikok felett aratott győzelem hagyományából nőtt ki." A történelemi tanúságra is hivatkozva, a lengyel elnök méltatta a nemzeti hadsereg jelenleg folyamatban lévő korszerűsítését, s kiemelte annak fontosságát, hogy a nemzeti jövedelem két százalékát a védelemre fordítsák. Emellett ismét szorgalmazta a NATO kelet-európai szárnyának megerősítését, amely a szeptemberi NATO-csúcs egyik témája lesz.

Az 1200 lengyel, 90 amerikai és kanadai katona részvételével tartott, s a legújabb haditechnikát – 120 harcászati járművet, köztük 14 Leopárd2-A5 harckocsit, valamint 50 harci repülőgépet és helikoptert, köztük két amerikai UH-60 Black Hawk gépet – felvonultató szemlén Donald Tusk miniszterelnök is részt vett. A város szívében fekvő Ujazdowski fasorban a katonai parádét az egész országból érkezett lengyelek ezrei nézték.

A Lengyel Hadsereg Ünnepét 1993 óta tartják meg Lengyelországban, az 1919-1921-es lengyel-orosz háború fordulópontját jelentő ütközet emlékére. A "visztulai csodának" is nevezett ütközet sikeréhez jelentős mértékben hozzájárultak a csepeli Weiss Manfréd Gyár hadianyag- és lőszerszállítmányai. Az 1920-as magyar katonai támogatás emlékére 2011-ben emléktáblát avattak Varsóban.

 

(MTI 2014. augusztus 15., péntek 15:59)