vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.16. 

A jelek egyelőre nem biztatóak: Összeült az új szlovákiai kisebbségi bizottság

Jelképesnek nevezte az új összetételű Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságának csütörtökön, augusztus 14-én megtartott első ülését Tokár Géza bizottsági tag, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője. Az ülés tapasztalatait leszűrve, továbbra sem tartja kizártnak, hogy az öt magyar tag a későbbiekben elhagyja a testületet.

A kormány tanácsadó szervének számító bizottság ülésén megválasztották a testület alelnökét, hiszen az elnöki feladatokat a megbízott kisebbségi kormánybiztos, Mária Jedličková látja el. Az alelnöki posztra Pavol Traubnert és Bárdos Gyulát javasolták a jelenlévők, titkos szavazás eredményeképpen az előbbi töltheti be a posztot.

Ez a választás volt az egyetlen konkrét hozadéka az ülésnek, amellett, hogy áttekintettük a legutóbbi bizottsági ülés fejleményeit és átadták a kinevezési okiratokat" – mondta el a Felvidék.ma-nak Tokár Géza, hozzátéve, hogy a kerekasztal jelöltjeinek ambíciója az volt, hogy megismerkedjenek az erőviszonyokkal, megnézzék, kik képviselik az egyes kisebbségeket.

„Nem hiszem, hogy túl sok pozitívumot hozott e tekintetben az ülés. Feltett szándékunk, hogy a későbbiekben a bizottság státusát és működését olyan állapotba tudjuk hozni, ami valóban képviseli a kisebbségeket. Bár úgy érzem, túlságosan sok minden nem fog változni a közeljövőben sem" – szögezte le Tokár.

Mint ismeretes, a kerekasztal többször is bírálta már a kisebbségi bizottságot és brüsszeli kritika is elhangzott arra vonatkozóan, hogy hiányoznak a testület megfelelő hatáskörei, döntéshozatali jogkörei ahhoz, hogy eleget tegyen a küldetésének, és a szlovákiai kisebbségeket elfogadhatóan képviselje.

„Ez a nézetünk nem változott az első ülés után sem" – jegyezte meg a kerekasztal szóvivője. „Nem vagyok teljesen tisztában a többi kisebbség prioritásaival, de ezek a prioritások egészen mások, mint a magyar kisebbségé. Ebből a szempontból rettentően nehéz lesz közös nevezőre jutni a magyarság szempontjából kulcsfontosságú kérdésekben" – vetítette előre a frissen kinevezett bizottsági tag.

Tokár szerint továbbra sem kizárt, hogy a kerekasztal képviselői elhagyják a bizottságot, ha céljukat nem sikerül elérni. „Szeretnénk mindenképpen felvázolni egy alternatívát, hogyan képzeljük el egy ilyen bizottság működését, hogy eleget tudjon tenni azon feladataiknak, amelyeket el kellene látnia. Egyelőre ez a bizottság az egyetlen fóruma annak, ahol a kisebbségek a véleményeiket megfogalmazhatják és eljuttathatják azokat a felettes szervekhez. Ugyanakkor, ha kiderül, hogy ez a csatorna nem működik, feltétlenül szükséges valamiféle más megoldást kigondolni" – utalt a kerekasztal jelöltje arra a helyzetre, ha nem az elképzeléseik szerint működik a jövőben a kisebbségi bizottság.

 

(felvidek.ma)