vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.16. 

Régi fényében tündököl a "Jövő Háza" Tornyospálcán

Tornyospálca legrégebbi építészeti emléke a mai református templom, amelynek felújítása a 10 évvel ezelőtti régészeti feltárás után elengedhetetlenné vált. A munkálatokra éveket kellett várni, míg végül 2012-ben elkezdődhetett a renoválás. A templom kertjének kerítésével a közelmúltban végeztek, a felújítási munkálatok befejezése kapcsán pedig hálaadó istentiszteletet tartottak augusztus 10-én a településen.

 Szántó József lelkipásztor az Európa Rádiónak elmondta, hogy a mai templom helyén 700 évvel ezelőtt már állt egy templom, amelynek falait a 16. század végén visszabontották, majd gótikus stílusban újra építették. A feltárási munkáktól kezdve az utolsó mozzanatokig, 10 év alatt egyházi támogatásból és pályázati pénzekből, mintegy 60 millió forintból újult meg a templom.

Az ünnepi istentiszteleten a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében kiemelte: „A legfontosabb, a legcsodálatosabb, aminek örülhettek kedves tornyospálcaiak, hogy megszépült az elmúlt 10 évben Istennek ez a hajléka, amelyik mindig is azt az egy célt szolgálta és fogja a jövőben is, hogy ki legyen bélelve Krisztussal, hogy bele lehessen csomagolni, hogy Ő legyen itt. Ha Krisztussal van kibélelve ez a hajlék, akkor valóban lehetséges az, hogy örüljetek. Örüljetek, mert a tietek ez a templom”! Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta azt is, hogy egy templom bármennyire is legyen régi, mindig a jövő háza, mert a Krisztushívők tudják, hogy a jövő Isten kezében van! A jövő házában pedig át lehet élni, és át lehet érezni azt, hogy milyen az, amikor az Isten békessége megőrzi szívünket, gondolatainkat.

 A templom történetével kapcsolatban Géczi Csaba műemléki tanácsos elmondta a régészeti feltárás után két lehetősége volt a gyülekezetnek, vagy egyszerűen felújítják és kifestik a templomot, vagy visszaállítják eredeti állapotába. A presbitérium és Szántó József lelkipásztor az utóbbi megoldást választották, bár akkor nem állt rendelkezésükre anyagi forrás a munkálatok elkezdéséhez, így az építkezés elhúzódott és csak szakaszonként, lassan készült el a templom helyreállítása. A templomban amit csak lehetett eredeti állapotában állítottak helyre, de volt, amiből újra volt szükség, ilyen a karzat, a szószékkorona és az úrasztala is.  

A településen 15 éve szolgáló Szántó József kiemelte, hogy évekkel ezelőtt három dologról álmodott: egy modern gyülekezeti házról valamint a temető és a templom megújulásáról. Mindhárom álom beteljesült, de Szántó József nem csak ezeket az álmokat valósította meg Tornyospálcán. Mivel nagyon fontosnak tartotta és tartja ma is a diakóniai szolgálatot, ezért még hét évvel ezelőtt elindította az idősek napközis klubját a településen. Ma már 150 főállású munkatárssal és segítőkkel, mintegy 600 idősről gondoskodnak, és 1600 főnek tudnak minden nap meleg ebédet biztosítani.

Az idősek mellett a fiatalokkal is foglalkoznak, 6 családi napközit működtetnek és szeptemberben 20 gyermekkel elindulhat a református óvoda is. Tornyospálcán 2700-an élnek, de 19 település tartozik a gyülekezet ellátási területéhez. Szántó József elmondta, hogy az étkeztetést mindenhol biztosítják, de a napközibe is 6 településről érkeznek gyerekek. Az álmoknak azonban itt nincs vége, ugyanis nagy terv egy fogyatékos napközi és a nappali pszichiátriai ellátást elindítása, valamint a konyhák fejlesztése, amely a közeljövőben már el is kezdődhet, csaknem 40 millió forint támogatásból.

 

(reformatus.hu)