vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.16. 

Zsarolják az MSZP-t, ez diktátum!

Hangzanak a szocialista párt köreiből óráról órára elkeseredettebb mondatok. És valóban. Zsarolják is őket, diktálnak is nekik, de kérem szépen, aki prostinak áll, az ne csodálkozzék, ha partiba dobják. Már maga az egész castingolás megmutatta, hogy semmilyen programjuk, semmilyen elképzelésük nincs arról, mit kezdenének közösen Budapesttel. Alighogy az egyik jelölt nevét bedobták, mindjárt ki is köpték, megtaposták jött a másik, annak már a szóba hozása is szánalmasra sikeredett. Végigmentek az egész Budapest Pride-on. Kulka János színész, Alföldi Róbert színész, őket követte Balázsovits Lajos színész, Tóth Zoltán választási csalási szakértő, Balázs Péter, Bajnai külügyminisztere és Bárándy Péter, Medgyessy igazságügy-minisztere, Magyar György ügyvéd és Somogyi Zoltán, az MDF korábbi kampányfőnöke, ill. a szintén volt MDF-es Katona Kálmán – ez a szóba került jelöltek korántsem teljes névlistája. Mind egy szálig leharcolt arcokkal álltak elő.

 Juhász Pétert csak az izgatja, hogy ő indulhasson az Együtt–PM színeiben az V. kerületben a polgármesteri posztért. Ezt az ötletet azonban a legkevésbé sem támogatja az MSZP helyi embere, Steiner Pál. Az egykori polgármester ezért a párt vezetőit, Tóbiást és Kunhalmit keményen megdorgálta.

Mert Steiner szerint Juhász Péter jelölése és az egész ún. koordinált indulás nem más, mint a jobboldal által előkészített politikai csapda, melybe önként lépnének bele, ha elfogadnák a semmilyen politikai előnnyel sem kecsegtető alkut, ellenben visszavonhatatlanul lemondanának a baloldali szavazókról. Nem fogjuk végrehajtani a megállapodást! – jelentette ki a korábbi választáson már alulmaradt polgármester.

A másik szocialista politikus, Horváth Csaba ATV-beli értékelése szerint a felvetések diktátumként jelennek meg a tárgyalóasztalnál. „Kaptunk egy ultimátumcsomagot, melynek a lényege, hogy számos programpontban tudomásul kell vennünk a másik két párt követeléseit” – mondta az MSZP hivatalosan elfogadott főpolgármester jelöltje. Gyurcsány és Bajnai diktálnak. Összefogás helyett koordináltan indulnak a választáson, amit egy rosszabb konstrukciónak és rossz üzenetnek is tart a választók felé. Az a kérdés, hol van az a kompromisszumpont, amit még megéri megkötni – kérdezte a csalódott politikus. A sajtóhírekre reagálva azt mondta: Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos még nem a szocialista párt jelöltje. Egy tárgyalási ajánlat hangzott el, amelyről a szocialisták fővárosi párttanácsa kedden véleményt formál, a döntést pedig a pénteki küldöttértekezlet hozza meg. Kifogásolta, hogy az Együtt–PM és a DK castingot folytat és utána kiszivárogtatja a neveket, de érdemi elemzés nem előzi meg a személyválasztást. 69 nap nem elég arra, hogy teljesen új pozícióba helyezzen egy színészt vagy egy nyugdíjas köztisztviselőt – utalt a közelgő választásokig hátralévő kevés időre.

Karácsony Gergely, az Együtt–PM társelnöke viszont ugyanabban a műsorban meghazudtolta Horváth Csabát, mondván: senki nem zsarol senkit, de mindenkinek engedni kell. Karácsony szerint a teljes összefogás nem járható út, hamisan azt sugallná, hogy ez egy „brancs”, és a három párt nem is különbözik egymástól. Ilyen politikai alkukba a pártszövetség nem tud belemenni. Horváth Csabát leértékelte Bajnaiék társelnöke, azt mondta róla, hogy ebben a vitában csak és kizárólag önmagát képviseli és nem a budapesti MSZP-t. Az egyeztetési folyamat elhúzódását is Horváth Csaba nyakába varrta, aki éppen főpolgármesteri ambíciói miatt akadályozta a gyorsabb és eredményesebb tárgyalásokat.

 

czyla