vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.16. 

Bomberázás
avagy ki az, aki szisztematikusan manipulál?

Bombera Krisztina az ATV-ből fröcsögött egy keveset korábbi munkahelyére, a közszolgálati médiára. Úgy látszik, bizonyos lapokban már ennyi is elég, hogy valaki címlapra kerülhessen. A beszélgetés időrendi sorrendben megy végig Bombera eddigi pályafutásán. (Tényleg csak zárójelben: vajon mivel szolgált rá erre? Ennyi erővel akár egy külön hetilap indulhatna mindazon újságíró életének és pályaívének bemutatására, aki ötnél több cikket vagy tévés, rádiós anyagot készített munkássága során.)

Bombera Krisztina szerint fontos az újságíró határozott világképe, ami azonban soha nem párosulhat az elvtelen pártszolgálattal. Az újságírónak – véli Bombera – meg kell őriznie a függetlenségét a mindenkori hatalommal szemben.

Támadhatatlan, igaz gondolatok.

Annál inkább kár, hogy a címlapnő újságírói függetlenségének féltve őrzött látszatát jelentősen csorbítja a tény, miszerint csupán a nemzeti kormány megválasztását követően lett fontos számára a hatalomtól való távolságtartás. Előtte olyannyira nem volt az, hogy egyetlen kormánykritikus tudósításra, beszámolóra vagy akár jegyzetre sem emlékezhetünk, amely Gyurcsány és Bajnai idején tőle származott volna. Pedig jócskán lett volna ok a bírálatra. Erkölcsileg, politikailag, gazdaságilag és mindenhogy. Ehelyett hosszú időn át napi szinten láthattuk tőle a  felejthető New York-i bejelentkezéseket,  teljesen jelentéktelen témákban...A magát „echte liberális” családból származónak valló címlapnő nagyon jól érezte magát a köztévében egészen 2010-ig. Onnantól kezdve azonban pokollá vált ott minden, és végül nagyon örült, hogy kirúgták, mert nem akart részt venni olyan hírműsorban, ahol „szisztematikusan manipulálnak” a kormány javára. Fölöttébb kíváncsivá tesz, hogy ha annyira borzalmas volt miért várt, amíg kirúgták? Főleg, ha szívből erre vágyott. Miért nem lépett ki, karakánul vállalva, hogy másként gondolkodik és nem akarja a megújuló köztévé szekerét? Fájdalom, erre nem kaptunk érdemi választ nyilatkozatából... Miként arra sem, hogy a balliberális médiahiénák 2010 óta tartó Orbán-ellenes ámokfutása vajon nem számít-e „szisztematikus manipulálásnak”.

Csak a Fidesz-kormány idején érezte „szisztematikusan manipulatívnak” a köztévét, előtte nem. Neki a valóban pártelkötelezett  és kirekesztő  Gyurcsány–Bajnai-féle közmédia feküdt. Megértem őt. Akkor ezt kell mondani. Most meg az ATV, amely igazán nagyon sok jelzővel felruházható, de ezek között még véletlenül sem szerepel a „független” vagy a „pártatlan”. Tudjuk az ő „szisztematikus manipulálás”-uk maga a szakmaiság, Bombera Krisztina pedig független. Első blikkre látszik rajta.

 

Kovács Attila