vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.18. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 34.száma!

A tartalomból:

BÉKE NINCS (címlapon)

Azzal is jobban járnánk, ha egyenesen Tarlós István lenne a főpolgármester-jelöltünk – vélik szocialista politikusok. Egy fővárosi képviselő egyenesen azt állítja, jobb ha már most beállnak Tarlós mögé, legalább nem kell szégyenkezniük a választáskor, tudniillik egyáltalán nincsenek meggyőződve a rájuk erőszakolt jelölt alkalmasságáról. Falus tisztifőorvosként „bedolgozott” a DK-vezérnek Gyurcsánynak is, a Bajnai féle Együttben alapítóként volt jelen. Egy csomó támadható ügye van. A legsúlyosabb, a nem létező madárinfluenza ellen a milliárdokért megrendelt oltóanyag. A kampány hajrájában ez mind elő fog kerülni, és ráadásul legalább 7 főpolgármesterjelölttel kell számolnia az ellenzéknek.

 In memoriam Csurka István

A TISZTÁNLÁTÁS NAPJA

Az egész viaskodás megalázó és méltatlan az áldozatokhoz, a mártírokhoz, a túlélőkhöz és még a túlélők áldozataihoz is (2.oldal)

De van itt még egy furcsaság is: magának a rendszerváltásnak is vannak áldozatai, és a rendszerváltás áldozatai között, ugyancsak majdnem kizárólagosan, a kommunizmus áldozatait találjuk. Ezek gyászban vannak, tengődnek, napról napra élnek, a holokauszt túlélői pedig, akik között a kommunista rendszer főembereit is megtaláljuk, sőt úgyszólván egész kulturális, pénzügyi és gazdasági bankárállományát is, azok pedig a „Reneszánsz”- ban játszanak, vagy annak drukkolnak. És aztán, ami még ezeknél is jellegzetesebb: a rendszerváltás áldozatainak nincs emléknapjuk. Azt, hogy a rendszerváltásnak áldozatai vannak, az egész liberális sajtó elismeri. Néha még a címkézésig is eljutnak egyesek. Beszélnek „leszakadók”-ról, „vesztesekről”, „hátrányos helyzetűek”-ről, „halmozottan hátrányos helyzetűek”-ről, sőt kutatásokat végeznek a gyermekszegénység témakörében. Az ezzel a témával foglalkozó tisztességes kutatók feltárják a gyermekszegénység – gyakorlatilag az éhező gyermekek – teljes tragikumát, s közben az elitek vitatkoznak, hogy melyik emléknap a mélyebb népirtásra mutató.

 P. Reisz Pál OFM: Szent István sziklára építette a magyarság hazáját (3.oldal)

A most működő, az Európát meghatározó erők igyekszenek leplezni igazi természetüket. Az új pogányság különböző álruhákban jelentkezik. Hol vörös, hol barna, hol zöld inget ölt magára. Az embereket hipnotizáló varázsló időnként a bolsevizmus, majd a liberalizmus köntösét ölti magára. A megfogalmazás mindig finomodik, a lényeg változatlan. A krisztusi értékeket akarja kiirtani a köztudatból, a nemzeti öntudatot megtörni, és a népeket akarat nélküli csordává silányítani, és azokat maga alá gyűrni. Mostani slágere az általa megfogalmazott demokrácia maszlagja, amely szerint mindenkinek egyformán van joga és szabadsága, de arról nem beszél, hogy a szabadságot igazából csak azok élvezik, és azok érvényesíthetik hatalmukat, akiknek tele van a zsebük. A többiek szabadon éhezhetnek, nyomoroghatnak, és álmodozhatnak a gazdagságról. A forradalom exportja mint bolsevik kreálmány, ma már a múlté. De itt van helyette a „demokrácia exportja”, amelynek következménye milliók megnyomorodása, népek közötti ellentétek kiújulása, milliók száműzetésbe való kergetése, keresztények százezreinek üldözése, pusztítása, kegyetlen kivégzése. Az álruha most is eltakarja az igazi bűnösöket, azokat, akik az események hátterében állnak.

 A szankciók árát minden érintett megfizeti

Magyarország súlyosan érintett az ügyben, sok vesztenivalónk van (4.oldal)

Oroszország – válaszul az ellene bevezetett nyugati szankciókra – bejelentette, hogy egy éven át nem engedi be a területére az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó marhahúst, sertéshúst, gyümölcs- és zöldségtermékeket, baromfit, halat, sajtot, tejet és tejtermékeket. Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke: az EU-nak nincs egységes, világos külgazdasági politikája, és így egymásra licitáltak a tagállamok az Oroszország elleni szankciók tekintetében.

 Botrány? Ugyan már! (4.oldal)

Régen sokkal izgalmasabb volt az élet. Például 1882 nyarán egy párbaj híre tartotta lázban Budapestet. Wahrmann Mór, az első zsidó vallású országgyűlési képviselő és az antiszemita Istóczy Győző összeszólalkozott a Parlamentben. Később Istóczy megütötte Wahrmannt. Mindez vért kívánt: a segédek rögzítették a feltételeket, és kitűzték a párbaj időpontját… Csender Levente valamennyi liter tokaji bor által megérzékenyítve, az írótáborban pofon vágta Kukorelly Endrét. Az esetet követő hajnaltájt csengett a telefonom, egy jelenlévő ismerősöm mesélte, hogy történt. Azóta sokszor és sokan megénekelték a tettet. Csender bocsánatot kért, Szentmártoni az Írószövetség elnöke, ahogy kell, intézkedett. Nem példa nélküli a mostani tokaji eset, mint látják, és Csender Levente a székely hevületű fiatalember, a tehetséges novellista, ha csak ezen eset kapcsán is, de legalább látótérbe került. Kukorellyvel a lovagiasság szabályai szerint elintézték a dolgot. Be lehet fejezni a károgást.

 Mosonmagyaróvár gazdagodott az elmúlt években

A békés építkezés mellett a folytatást tartjuk célravezetőnek (5.oldal)

Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár polgármesteri jogkört gyakorló alpolgármestere, a kormánypártok és a helyi jobbközép szervezetek polgármesterjelöltje elmondta: a legszélesebb szövetséget sikerült tető alá hozni. Választási szövetséget kötöttek a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezetével, a Mosonmagyaróvári Lakásbérlők Egyesületével (LABE), a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztallal és a Nemzeti Fórummal.

 NOBELESDI (6.oldal)

Magas állami kitüntetést kap Kertész Imre augusztus 20-án 85. születésnapja alkalmából. Az idős író súlyos beteg, hosszú idő óta itthon kezelik. 1997-ben megkapta a Kossuth-díjat, 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozták neki. A tervezett kitüntetés híre izgalmat váltott ki. Schmidt Mária a Nobel-díjas írót szellemi rokonához, Camus-höz hasonlította, aki élete végén szintén a szellemi száműzetést és elszigeteltséget választotta. Aki írói életművével szembement a politikailag korrekteknek a diktatúrák összehasonlíthatóságára vonatkozó tilalmával (…) így esélye sem lehetett arra, hogy a ballibek által uralt kánonba, a sztárolt írók, értelmiségiek körébe felvételt nyerhessen.

A Népszabadság és a Jobbik a kitüntetés hírére örjöngeni kezdett, és mindjárt mindkettő megmondta mi lenne a helyes: Népszabadság: nem lenne szabad ettől a kormánytól a kitüntetést elfogadnia, Kertésznek észre kéne vennie, államosítani akarják! Jobbik: Áder Jánosnak nem lenne szabad kitüntetnie Kertész Imrét.

Kertész, a Nobel díj után évekkel, egy nagyon keserű interjút adott a Die Zeitnek. Holokauszt- bohócnak éreztem magam – mondta Kertész a német lapnak –, mert holokausztiparrá lett az emlékezet kultúrája Németországban, nem egy kicsit, hanem teljesen. De lehetek nagyon egyenes és őszinte? Mindent megkaptam, amit akartam. Azt hiszem, írni sem

akarok már, elég volt! A havi Magyar Fórumban 2003-ban Tóth Károly Antal írt Nobelesdi címmel egy nagyobb lélegzetű tanulmányt Kertész Imréről, melyet két részletben közlünk.

 Példaértékű a FIVOSZ által bemutatott program

Több mint ezer fiatal indíthatja el vállalkozását 3-6 millió forint támogatásból (8.oldal)

Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége alapító elnöke: A FIVOSZ konzorciuma 100 órás térítésmentes képzésben részesített több mint 2100 olyan 35 év alatti fiatalt, akinek nincs még vállalkozása, de jó üzleti érzékkel rendelkezik. Térítésmentes tanácsadás keretében segítettünk nekik az üzleti tervet elkészíteni, majd az üzleti tervek jóváhagyása és a képzés sikeres elvégzését követően 1100 fiatalnak van lehetősége 3- 6 millió forint vissza nem térítendő támogatásból elindítani saját vállalkozását, s emellett mentorálásban is részesül. Tehát a mi modellünkben az oktatás, a mentorálás és a kezdőtőke is szerepel, minden, amit a G20-as országokban hiányként jelöltek meg a fiatalok.

 Biztonság és kiszámíthatóság

Négy év alatt 107 új bölcsőde épül Magyarországon (9.oldal)

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára: A szülőképes korban lévő nők száma valóban csökken, hiszen a Ratkó-korszak unokái most lépnek ki ebből a korból. Ezért különösen nagy kihívás az, hogy azt a népességcsökkenést, ami a magyar társadalmat is jellemzi, megállítsuk, vagy legalábbis mérsékeljük. Bízom abban, hogy ezek a pozitív adatok összefüggésben állnak azzal, hogy négy éve családbarát politikát folytat a kormány. Az elmúlt négy évben jelentősen növeltük a családoknak nyújtott támogatásokat. Bevezettük a családi adókedvezményt, ami nagyon fontos ösztönző. Amikor egy házaspár azon gondolkodik, hogy vállaljon-e gyereket – s nem csak az első gyerek vállalásáról beszélünk –, akkor nyilván számol a költségtényezőkkel is. S ha belegondol abba, hogy a családi adókedvezmény következtében mennyivel több pénz marad nála – ez egy család esetén, éves szinten, átlagosan 200 ezer forintot jelent –, akkor könnyebben dönt a gyermekvállalás mellett.

 Az az alkotás jó, ami egészében hat

A dilettánsoknak az a legzavaróbb tulajdonságuk, hogy nincs önkritikájuk (10.oldal)

Baky Péter festőművész, grafikus : Lehet, hogy többeket megbotránkoztatok a kijelentésemmel: nem hiszek az általános iskolákban alkalmazott rajztanítási módszerben. Képtelenség 30-35 fős osztállyal csendéleteket rajzoltatni. S hogy miben hiszek? A vizuális nevelésben. Méghozzá olyan komplex vizuális nevelésben, amely valóban kineveli a jövő nézőközönségét, hiszen a következő művészgeneráció csak akkor létezhet, ha megfelelő a befogadó réteg. Befogadó közönség nélkül csak magunknak dolgozunk, és a művészet öncélú, értelmetlen önmutogatássá válik. Az ifjúságot a művek megismerésére és befogadására kéne megtanítani, és hogy keressék az alkotásban a művész személyiségét, azt, amit ábrázolni szeretett volna, a mondanivalót. Így a befogadót érzelmileg is megérinti a mű.

 A kétpólusúvá váló világgazdaság

A fejlődő országok elégedetlenek voltak az IMF-fel és a Világbankkal, ezért döntöttek az önállóság mellett (12.oldal)

A brazil, orosz, indiai, kínai és dél-afrikai (BRICS) állam- és kormányfők július közepén írták alá a fejlesztési bankkal kapcsolatos megállapodásokat Brazíliában, a fortalezai csúcstalálkozón. A tervek között szerepelt egy 100 milliárd dollárral kapitalizált fejlesztési bank és egy hasonlóan feltőkésített valutaalap felállítása, ami mára meg is valósult. Dr. Boros Imre közgazdász: A BRICS-államok lényeges lépést tettek afelé, hogy kétpólusúvá váljon a világgazdaság. Csak vizsgáljuk meg az adott négy államot; bővelkednek munkaerővel, nyersanyaggal, energiaforrással. Tehát egyfajta tömbösödés jön létre a világgazdaságon belül.

 Rencsényi Hajnal Elvira, a délvidéki Hét Nap újságíró-szerkesztője: ZENTA BÜSZKESÉGE – A SZÁZÉVES VÁROSHÁZA (13.oldal)

A II. világháború kitörésének évében épült. Azóta „uralja” Zenta főterét az itt élők és az ide látogatók gyönyörűségére. A szecessziós stílusban épült városháza egy régebbinek a helyére épült, amelyet – a szomszédságában álló Szent István-templommal együtt – tűzvész pusztított el. A városháza épületében nemcsak az önkormányzat működik. Földszinti helyiségeiben üzletek, vendéglők, bankok találhatók. A városháza a különféle ügyintézések mellett konferenciák, előadások, esküvők és más reprezentatív rendezvények színhelye is egyben. A százéves épület ötven méter magas tornyáról belátható az egész város. Sokak szerint ez egy kissé romantikus hatású helyiség, amely gazdag díszítésében a szecesszió jegyeit viseli. Legfelső szintjén kapott helyet a Zentai csata emlékkilátó, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és környékére. A városháza díszlépcsőházát egyedi, remekbe szabott galéria ékesíti. A közgyűlési terem szintén a szecesszió egyik kimagasló építészeti remeke.

 Juhász „cannabis” Péter (14.oldal)

Juhász Péter a könnyűdrogok szabad felhasználásáért küzdő Kendermag Egyesület másodrendű vezetőjeként került a nyilvánosságba. Akkor azt állította egyesületéről, hogy az egy olyan pártpolitikától mentes szervezet, amelyben a liberálisok vagy a balosok ugyanúgy megtalálhatók mint a jobboldaliak. Ha az egyesület mentes a pártpolitikától, az nyilvánvalóan igaz kell legyen a vezetőjére is. Mit tudhat a közönség az 5. kerületi polgármesterségért induló jelöltről, akit teljes körűen összefogva támogatnak a nemzet érdekeit maguktól távoltartó pártok. Állítólag a középiskola 4 osztályát hét év alatt végezte el. A 2000-es években több olyan, főleg kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásban volt érdekeltsége, amelyek egyike sem volt található a cég székhelyén, a cég képviselőinek a tartózkodási helye is ismeretlen maradt (Juhász általában másodmagával volt jelen a cégekben), s egyetlenegy pénzügyi beszámolót sem adtak le. „Iszonyú link csávó voltam (?), ezen buktam el mindig” – jellemzi önmagát.

 Csorja Gergely: Támadnak a Meyersonok (19.oldal)

Már megint két front közé szorultunk. Az egyik oldalon az orosz külügy bizonyos T72-es tankok eladását kéri számon Magyarországon, mely tankok állítólag egy cseh cég közvetítésével Ukrajnába jutnának. A másik oldalon pedig Harold Meyerson, a Washington Postban két hete esett neki látszólag Orbán Viktornak, valójában Magyarországnak, majd most egy szerkesztőségi cikkel folytatták a támadást. Az első ügy a Hídfő.net című internetes oldalon jelent meg. Még fényképet is közöltek a T72-es szállításáról. A Hídfő.net nyilvánvalóan oroszbarát internetes portál, és meglepően jól informált, így feltételezhető, hogy valamilyen módón éppen az oroszok hozták létre az oldalt, hogy aztán erre hivatkozhassanak.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már augusztus 18-án, hétfőn 10 és 14 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. nyarán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.