vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.27. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 35.száma!

A tartalomból:

A bizalom, a keresztény alapokon nyugvó derűs életszemlélet (címlapon)

Ha meg akarjuk érteni annak a kornak a hangulatát, akkor egy nagyon egyszerű dolgot kell most ideidéznem – mondta Orbán Sopronban az ún. Páneurópai Piknik 25. évordulóján. És a mai mérce szerint, politikustól teljesen szokatlan őszinteséggel tárta a hallgatósága elé azt, amiről a politikusok nem szoktak beszélni. Ez alól Csurka István volt az egyetlen kivétel, de róla ugye elterjesztették, hogy nem jó politikus, mert nem volt hajlandó hazudni. Tehát azt mondja Orbán: 1990- ben, sőt a nyolcvanas évek második felében is olyan egyszerűnek tűnt az egész. Volt egy sikeres, nagyon gazdag, nagyon erős, az állampolgárai számára korábban nem látott jólétet biztosítani képes Nyugat, mondjuk Ausztria, innen pár száz méterre, mögötte Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal, és itt volt a lerongyolódott Közép-Kelet-Európa a sorban állásaival, például Lengyelországgal, ahol időnként még húst sem lehetett kapni, le egészen Magyarországig. És olyan magától adódó volt a gondolat, hogy ha itt rosszul megy, ott meg jól, akkor ezt a rosszat arra a jóra kell lecserélni. Ami ott működik, azt kell mutatis mutandis Magyarországon is fölépítenünk, megcsinálnunk. Mi is így gondolkodtunk akkortájt.

 In memoriam Csurka István

A Gyurcsány-rendszer lényege (2.oldal)

Ezt az országot egymásra mutogató tehetségtelen, akarnok csiszlikek vezetik. És ez a nép ezt tűri. Valamennyien részesei vagyunk ennek a felelősségnek. Magam a pártom és a Magyar út Körök történetében először roppant kevés ember, 4–5 ezer közé tehető résztvevő előtt mondtam el ünnepi beszédemet. Arról beszéltem, ami néhány órával később ismételten bebizonyosodott: ezt az országot alkalmatlan tolvajok, gazemberek vezetik, akiket el kell kergetni. Kisbalta is volt a kezemben, s néha fel is emeltem. De sajnos fájdalmasan kevesen hallották ezeket a szavaimat. Akármilyen elhallgatás vesz körül, elsősorban engem és pártomat, a résztvevőcsökkenésnek a felelősségét nem rázhatom le magamról. Ennek ellenére kétségtelen, hogy a politikai és társadalmi elemzés és a teendők megállapítása helyes, igaz és pontos volt: jött a vihar, és nem akadt egyetlen férfi a folyton pofázó alakok között, aki ki merte volna mondani: emberek, szaladjatok haza, ma nem lesz tűzijáték. A meteorológiai szolgálat az adatok szerint már legalább másfél órával korábban jelezte a nagy erejű vihar főváros felé közeledését, de akárkire kenik itt most a felelősséget, a lényeget sohasem fogják beismerni. A tűzijátékot a Gyurcsány-csomag, a megszorító intézkedések miatt egyszerűen nem lehetett lefújni.

 Szembeszálltunk a gazdasági érdekcsoportokkal

10 éves a Polgárok Háza (3.oldal)

Nemcsak a Fidesz politikai közösségét, hanem az egész nemzet életét is előbbre vitte a polgári körök mozgalma és az ennek otthonául szolgáló Polgárok Háza – mondta Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke augusztus 26-án, a Polgárok Háza megnyitásának 10. évfordulója alkalmából rendezett évadnyitó esten. 1998 és 2002 között a rendszerváltoztatás óta először volt olyan kormány, amelynek nemcsak látomása volt a nemzet jövendőjéről, hanem valóban építeni is tudott. A létező szocialistákkal és társutasaikkal szemben építeni tudott, mert lépésről lépésre megszerezte az ehhez szükséges erőt, szakértelmet és a szükséges bizalmat, támogatást. E kormányzás legnagyobb érdeme az volt, hogy lélekben megérintette az embereket. Elsősorban azokat, akik hittek a szabadságban és abban, hogy mi, magyarok összetartozunk, és nem hittek abban, hogy a létező szocialisták át tudnak alakulni egy elnyomó gépezet hivatalnokaiból demokratikus politikusokká.

 Az érintett cégek ügyesen tüntették el a tényleges profitot

A mindenkit érintő forgalmi típusú adó nehezíti az adóelkerülést (4.oldal)

A reklámtörvénnyel kapcsolatban az internetes tartalomszolgáltatók adókötelezettségére vonatkozóan további szabályozási feladatok lesznek, mert a legnagyobb világcégek többsége nem veszi ki eléggé a részét a hazai közteherviselésből. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára: hamisak azok a vádak, amelyek szerint a reklámadóról szóló törvényt a sajtószabadság ellenében hoztuk meg.

 HÁROM A MAGYAR IGAZSÁG

Ferencvárosi beszélgetés a Fradiról, az épített környezetről és a kultúráról Dr. Bácskai János polgármesterrel (6.oldal)

A három előszobás városvezetők figyelmébe ajánlom Bácskai János módszerét. A polgármester nyáridőben, amikor sajtófőnökök siserehadával kell megküzdeni, harmadik csöngetésre felvette a telefont. Kicsit zavarba jöttem. Titkárnőt, sajtófőnököt vártam, több napos várakozásra készültem fel, mire a világ legtermészetesebb módján megegyeztünk. Holnap, mondta, holnap reggel 8 órakor. Most nem a családjának történetét, bár fölöttébb érdekes, nem is a napi politikai események adta küzdelmeit akarom megírni. Szóljon ez a riport Ferencvárosról és a várossal szinte összenőtt energikus vezetőről. – A három legfontosabb pillér adja az idén 222 éves város jelenét és jövőjét: első a világszerte ismert magyar brand a Fradi, ezt követi a város épített környezete és kultúrája – rögzíti a polgármester beszélgetésünk keretét. – A kerület mai területén már 770 évvel ezelőtt létezett lakott település – jegyzi meg.

 Tihanynak ítélték a 2014-es Európai Falumegújítási Díjat

Az európai zsűri szerint példaértékű a tihanyi fejlesztési program (8.oldal)

Tósoki Imre, Tihany polgármestere: Az egyeztetéseken mindenki elfogadta azt, hogy Tihany kizárólag a turizmusból képes megélni. Hiszen a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozunk, számos műemlékvédelmi és természetvédelmi értékkel rendelkezünk, s a Tihanyi- félsziget Európa Diplomás terület. Tehát nálunk képtelenség ipari parkokat létrehozni, így a természeti és a kulturális értékeinkre és a turizmusra kell alapoznunk. A turizmus az az ágazat, amely az itt élők számára hosszú távon képes megélhetést biztosítani. Ezért minden fejlesztési programot a turizmus erősítése érdekében állítottunk össze. Elkészítettük a hosszú távú – 15-20 évre szóló – fejlesztési stratégiát, és 2008–2009-től tudatosan, ez alapján valósítjuk meg fejlesztési programjainkat. Éppen ennek a fejlesztési programsorozatnak volt köszönhető, hogy 2010-ben az első nagy, komoly programunk megvalósítására az akkori kormányzattól kiemelt lehetőséget kaptunk. Így a Tihanyi Legenda Projekt megvalósítására mintegy 600 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

 Magyarország számára a legfontosabb a kárpátaljai magyarok biztonsága

A kárpátaljai magyarság sorsának előmozdításában a magyar kormány a KMKSZ-re megbízható stratégiai partnerként tekint (9.oldal)

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerint a következő nagy feladat a gazdaságpolitika erősítése lesz a magyar nemzetpolitika területén. Idén kormányzati és nemzetpolitikai szinten is a gazdaságpolitika erősítése lesz a legnagyobb feladat, hiszen rendkívül fontos a határon túli kis- és középvállalkozások megerősítése.

 Egyik stílusba sem lehet beskatulyázni

Úgy szeretek dolgozni, hogy közben jól érezzem magam, s az eredmény minőségi legyen (10.oldal)

Rajcsók Attila szobrászművész: Művésznek lenni döntés kérdése is, viszont amikor kis településeken utazom át, s látom, hogy egyes tereken milyen dilettáns alkotások láthatók, akkor elkeseredek. Tudom, hogy sok helyen szűkös a költségvetés, és a helyi önkormányzat ezért azt nézi, ki alkot a legolcsóbban. Azt pedig szinte mindenki tudja, hogy hazánkban nagy a nimbusza a historikus szobrászatnak. Nem állítom egy percig sem, hogy a nagyjainkról nem kell megemlékezni, hiszen tisztelni kell a múltat, mert csak akkor lesz igazán jövőnk. Azt tartom gondnak, hogy alig készülnek kortárs magyar szobrok a közterekre. Nyugat- Európa városaiban láthatunk olyan köztéri szobrokat, melyeket szeretnek az emberek, értik, hogy mit ábrázolnak, és nem historizálók. Ezért lenne jó, ha idehaza is egyre több helyen lennének láthatók a köztereken a kortárs szobrászok autonóm alkotásai.

 Szerethető népszínház Zalaegerszegen

A vidéki színházakban folyik a valódi műhelymunka (12.oldal)

Besenczi Árpádot újabb öt évre a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatójává választották. Olyan szerethető népszínházat szeretnének megvalósítani, mely jelen van a város életében, s melyet egyre nagyobb számban látogatnak.

„Ha nem mutatunk be kortárs szerzőket, akkor az a magyar dráma és színműírás ellehetetlenüléséhez vezet. Gondoljunk csak arra, hogy a maguk idejében Molnár Ferenc és Szomory Dezső is kortársnak számítottak. Színházunk az elmúlt esztendőkben olyan darabokat is bemutatott, mely azon túl, hogy kortárs volt, izgalmas kérdéseket feszegetett, jó történeteket mutatott be, és remek szerepek voltak benne, s ezért kedvelte őket a közönség. Az elmúlt évadban ilyen darab volt Szálinger Balázs Köztársaságja, mely magyarországi ősbemutatónak számított, Krusovszky Dénes: Az üveganya című darabjának ősbemutatójára pedig 2013-ban került sor – ez utóbbival szerepeltünk Budapesten a Vidéki Színházak Fesztiválján.

 A román állam a román etnikum dominanciájára szerveződött

Az autonóm Székelyföld az erdélyi magyarság belső anyaországa lehet (13.oldal)

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) célként fogalmazta meg Székelyföld területi autonómiájának kivívását, és ezt a célt alkotmányos eszközökkel, Románia

parlamentje elé terjesztett szerves törvény révén kívánja elérni. Izsák Balázs, az SZNT elnöke: Ceausescu az egész megyerendszert azért vezette be, hogy végérvényesen megszüntethesse a Magyar Autonóm Tartományt. A megyehatárokat úgy alakították ki, hogy minél több román nemzetiségű honfitársunk kerüljön velünk egy közigazgatási egységbe, hiszen közülük kerültek ki a vállalat- és intézményvezetők, a milicisták, a szekusok.

 Csorja Gergely: A liberális közönség tévedése (19.oldal)

A mai magyar társadalom kisszámú, de annál hangosabb és annál több pozíciót, tudományos és művészi parcellát magáénak tudó rétege az ún. liberális gondolkodásúak csoportja. Ez a liberalizmus a klasszikus liberalizmushoz, John Locke, Montesquieu, Adam Smith, David Ricardo, John Stuart Mill és társaik gondolataihoz csak felületesen kapcsolódik. A mai magyar liberalizmus inkább egy életérzés, mely tulajdonképpen a népi–urbánus vagy a nemzeti–kozmopolita ellentétpárok alapállásaiból a kozmopolita és urbánus hangulatot viszi tovább, miközben politikai gyökérvégei a Demokratikus Ellenzékig nyúlnak, de a gyökérzet nagyobbik része az SZDSZ köreiből mint szellemi táptalajból táplálkozik

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már augusztus 27-én, kedden 9 és 13 óra, 17 és 19 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. nyarán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.