vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.29. 

A Nobel-díjas közgazdászok értekezletén az euró megszüntetése is szóba került

A közgazdasági Nobel-díj birtokosai a találkozón arra a véleményre jutottak, hogy Európa újbóli fellendülése érdekében meg kell szüntetni az eurót. Az unió tagállamainak Európa gazdasági stabilitását érintő kormányközi egyeztetése már lezajlott, s újabban világhírű közgazdászok nyilvánítanak véleményt a téma kapcsán.

 A közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett neves közgazdászok németországi Lindauban lezajlott találkozóján a közös európai pénznemről zajlott vita. A tudósok már előzőleg is arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi formájában működő euróövezet hosszú távon nem fenntartható, olvasható a welt.de portálon. Az euró a gazdasági fejlődés fékezője, s csak a megszüntetése állíthatná megfelelő fejlődési pályára a gazdaságot.

„Az eurózóna tényleges fejlődése az euróval számomra elképzelhetetlen", mondta James Mirrlees, a Cambridge-i Egyetem professzora, az 1996-os közgazdasági Nobel-díj birtokosa.

Az euró művileg történő fenntartása sokkal költségesebb, mint a forgalomból való, előbb-utóbb elkerülhetetlenné váló kivonása: „Az euró fenntartási költségei messzemenően túlhaladják az esetleges forgalomból való kivonás költségeit".

Kollégája, Christopher Sims, a neves amerikai Princetown Egyetem professzora elkerülhetetlennek tartja néhány ország kilépését az eurózónából. Ha Görögországban, Portugáliában vagy Spanyolországban tevékenykedő politikai tanácsadó lennék, azt ajánlanám az adott országok kormányainak, hogy készítsenek egyfajta „menekülési tervet" az eurozónából való kilépésre".

Tényként kezelhetjük, hogy az euró szerkezetileg ingatag lábakon áll, amelyet a politika sem tudott ezidáig stabilizálni. Az ismert közgazdászok a magas spanyolországi, franciaországi, illetve olaszországi munkanélküliségi mutatókat is az euró hatásaként könyvelik el.

„Többen azzal érvelnek, hogy az euró kivonása tönkreteszi a bankrendszert, aminek kiszámíthatatlanul drága következményei lennének, viszont nem veszik számításba az euró fenntartásához szükséges költségeket, amelyek a munkanélküliségből adódnak", említette a welt.de portálnak Mirrlees.

Joseph Stiglitz amerikai közgazdász, a 2011-es közgazdasági Nobel-díj tulajdonosa, valamivel visszafogottabban vélekedett, az euróövezet szétesését túlzottan költségesnek minősítette, viszont a jelenlegi helyzettel sem elégedett: „Az euró bevezetése egy stabilizálatlan rendszert eredményezett, amely által a gyengébb lábakon álló euróövezeti tagországok még gyengébbek, az erősek pedig még erősebbek lesznek".

 

(pluska.sk/Felvidék.ma)