vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.29. 

Zenta büszkesége – a száz éves városháza

A II. világháború kitörésének évében épült. Azóta ,,uralja'' Zenta főterét az itt élők és az ide látogatók gyönyörűségére. A szecessziós stílusban épült városháza egy régebbinek a helyére épült, amelyet – a szomszédságában álló Szent István-templommal együtt – tűzvész pusztított el.

 Zenta egyike azon kevés vajdasági mezővárosoknak, ahol még többségben élnek a magyarok. Kedvező földrajzi fekvése és egyéb adottságai révén már ősidők óta lakott része ezen vidéknek. Zenta neve 1216-ban bukkant fel először egy oklevélben, amely szerint Saul ispán özvegye földet ajándékozott a ,,zenthai klastromnak''. A település ekkor már virágzott, kézművesek, földművesek és nemesi rangot viselő családok éltek itt.

Zentát átszeli a Tisza folyó, melynek köszönhetően virágzott a halászat és a halkereskedelem. Tőle északkeletre egykor a Chechtow (vagy Chechtou)-i halastó volt megtalálható, amelyet egy 1224-ben keltezett oklevélben már a budai káptalan birtokaként jegyeztek be.

A révforgalom Zentnál már a XIII. században megindult, sőt olyan tiszai átkelőhely lett, aminek köszönhetően a településsel szemben, a folyó bal partján még egy kisebb település is kialakult Zyntharew néven, amelyet az 1241-ben a mongolok semmisítettek meg.

A XIV. század első felében Zenta is a budai káptalan birtoka lett. Fejlődésnek indult, és csakhamar Dél-Magyarország egyik jelentős közlekedési és kereskedelmi csomópontjává vált.

 Zenta, a szabad királyi város

A települést mezővárosként először egy 1475-ös okiratban említik. Ekkor már rendelkezett saját templommal, és a városiasodás jelei is megmutatkoztak. Egy helytörténeti feljegyzés szerint 1494-ben a Ferenc-rendi szerzetesek közadakozásból építettek kolostort a városban. II. Ulászló, Cseh- és Magyarország királya 1506. február 1-jén Zenta városának kiváltságlevelet adományozott, amelyben megadta mindazon előjogokat, amelyekkel Szeged városa is rendelkezett. Ilyen kiváltság volt például a vörös viaszos pecsét használata, melyet a város minden kiadványán alkalmazhattak, és amely a szabad királyi város státuszát szimbolizálta. A címeres pecsétben megtalálható volt a búzakalász és a kecsege, valamint a két keresztben fekvő kulcs, amely a budai káptalan templomának névadóját, illetve Zenta város védőszentjét, Szent Pétert szimbolizálja. A mai Zenta címere mindmáig megmaradt.

A város fejlődésére a Dózsa-féle parasztlázadás mérte az első csapást, majd a mohácsi vész végérvényesen megpecsételte a sorsát. A visszavonuló török hadak 1526-ban a várost lerombolták, lakóit megölték. A másfél évszázados török uralom idején Zenta környékén több népes falu is eltűnt a hódoltság alatt. A XVI. század vége felé szerb betelepülők költöztek az amúgy is gyéren lakott településre. Ezek egy része kereskedéssel foglalkozott, mások zsoldos katonának álltak, de többségük állattenyésztésből élt meg. 1686 októberében a magyarok a Zentához közeli Oromparton ütköztek meg a törökökkel, ahol legyőzték őket. Az Orompartnál vívott ütközet az első zentai csata néven vonult be a történelembe.

 Tiszai korona-kerület

1751-ben Mária Terézia kiváltságos koronakerületté kiáltatta ki a Tisza mentét, és az 1750-es évek elején megkezdődött a vidék újbóli betelepítése a Duna-Tisza közéről, illetve az északabbra fekvő megyékből. A letelepülők felépítették otthonaikat, földet műveltek, gazdálkodtak. A XVII. vége felé Zenta látványos fejlődésnek indult. Vízimalmokat létesítettek, az utak, utcák mentén fákat ültettek. Fellendült a selyemhernyó-tenyésztés és a kézműipar, a lakosság pedig egyre gazdagabb lett. A városhoz tartozó 64 000 hold kiterjedésű határban tízezrével legeltek a szarvasmarhák és más haszonállatok. A lakosság száma az 1800-as évek elején kb. 7000 fő volt. 1832-ben olvasókaszinó, majd 1833-ban kórház létesült – Bács megyében elsőként.

1849 februárjában több ezren estek áldozatul a Zentán történt megtorlásoknak. A város nagy része a tűz és a pusztítások miatt súlyos anyagi károkat szenvedett. A szabadságharc bukása utáni időszak nem hozott sok változást a város fejlődésébe egészen 1867-ig, a kiegyezés évéig, amely után végre megindulhatott a fejlődés. A városatyák döntése értelmében középületeket emeltek, iskolákat, óvodákat létesítettek, és az 1880-as években megkezdték működésüket az első nagyobb üzemek is. 1889-ban megépült a Szabadka–Horgos–Zenta–Óbecse, illetve a Szabadka–Orom–Zenta vasútvonal, így a város bekapcsolódott az ország vérkeringésébe is.

1895-ben Zentán bevezették a villanyvilágítást, és megkezdődött a járdák, utak aszfaltozása. Ekkor a városnak már volt algimnáziuma, polgári leányiskolája, mezőgazdasági tanintézete, elemi és iparos iskolája, kórhaza, vasúti és gőzhajóállomása , postahivatala.

 A zentai városháza

Lélekemelő érzés látni azt, hogy egy épület miként válik a hosszú évtizedek során egy közösség szimbólumává. Zenta legimpozánsabb és egyben legmeghatározóbb épülete, a városháza immár száz esztendeje ékesíti a főteret. A legtöbben „sajátos” stílusát, boltozott homlokzatát és a csaknem ötven méter magas tornyát ,,az építészet csodájának'' tartják. Kis túlzással teszik ezt, hiszen sokkal díszesebb, impozánsabb szecessziós épületek is fellelhetők a Délvidéken. Megdönthetetlen tény viszont, hogy a zentai városháza, ez az emblematikus középület immár a városkép elválaszthatatlan része.

 A régi épület

A mai városháza elődje egy egyemeletes épület volt, ugyanott állt, ahol a mai. 1830-ban épült, igen tetszetős és funkcionális objektumként adott otthont a városvezetőségnek, a közhivataloknak és a levéltárnak, amelynek helyiségében a végzetes, 1911. április 16-i tűzvész keletkezett. Ekkor égett le az egész épület, az erős szél átvitte a tüzet az 1770-ben épült katolikus Szent István-templomra, így az is a tűz martaléka lett.

Zenta város képviselő-testülete csakhamar egy teljesen új épület megépítéséről határozott, illetve a városháza mögötti telken állandó vásárcsarnok építésére is kiírta a pályázatot. A pályatervek beadási határidejéül 1911. szeptember 1-jét szabták meg, kikötésként pedig azt, hogy az új épület költségei nem haladhatják meg a 700 000 koronát.

A képviselő-testület – néhány sikertelen pályázat után – 1912 januárjában határozatban rögzítette a tervezési programot, amely alapján az építészeti bizottság Kovács Frigyes budapesti műépítészt bízta meg a városháza tervének elkészítésével.

 A régi helyére új kerül

Közben a Renkó Ts. Vállalkozó cég kapta meg a megbízást a leégett régi városháza épületének a lebontására, az ott fellelt, még ép téglákat pedig fel tudták használni az új városháza építésekor. Az építkezési munkálatokkal a szintén budapesti Saile Antal vállalkozót bízták meg, aki meg is építette az új városházát 1914. május 1-re.

A monumentális épület bútorzatának terveit szintén Kovács Frigyes dolgozta ki, a vízvezeték és csatornázási munkák terveit Sebestyén József szegedi mérnök, míg a városháza villamosítását a kolozsvári Ribner tsa. és Moskovitz Mihály nyerték el. A közgyűlési terem famunkálataival Hauer József és Patócs Ferenc vállalkozókat bízták meg. Az ő kezük munkáját dicséri ma is az épület látványos berendezése. A toronnyal ellátott épületegyüttes egyedi úgy kivitelezésében, mint látványában. A toronyórát a Lendvai és Rozgonyi villamos óra és toronyóragyár készítette el, a díszes fő- és oldalbejárati kovácsoltvas kapuk pedig Kecskeméti Antal szegedi öntöttvasüzeméből kerültek ki.

Maga az épület 1914 áprilisában elkészült ugyan, csupán a főlépcsőház és a díszterem belső munkálatai maradtak még hátra. De ezek is csakhamar befejeződtek, így a városi közgyűlés 1914 augusztusában elrendelte, hogy az összes közigazgatási hivatal költözzön át az új épületbe, ugyanis az építkezések alatt a városi hivatalok a Központi iskolában (a későbbi Petőfi Sándor Általános Iskola), és a plébánia-palota földszinti üzlethelyiségeiben kaptak helyet. Ünnepélyes átadási ceremóniára nem került sor az új városházán, és a képviselő-testület első ülésére csak 1915. június 23-án kerülhetett sor patinás díszteremben.

 Lenyűgöző szépség, építészeti remekmű

A városháza épületében nemcsak az önkormányzat működik. Földszinti helyiségeiben üzletek, vendéglők, bankok találhatók. A városháza a különféle ügyintézések mellett konferenciák, előadások, esküvők és más reprezentatív rendezvények színhelye is egyben.

A száz éves épület ötven méter magas tornyáról belátható az egész város. Sokak szerint ez egy kissé romantikus hatású helyiség, amely gazdag díszítésében a szecesszió jegyeit viseli. Legfelső szintjén kapott helyet a Zentai csata emlékkilátó, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és környékére.

A városháza díszlépcsőházát egyedi, remekbe szabott galéria ékesíti. A közgyűlési terem szintén a szecesszió egyik kimagasló építészeti remeke.

Az épületbe lépve elsőként a szecessziós kupolaterem tárul elénk, amelynek falait sárgára festették. A márvány lépcsőkorlátok is gazdagon díszítettek. A szecessziós kupolaterem mennyezeti ablaka élénk színű vitrázs.

A patinás épület előtti főtér szabadtéri rendezvények, kézműves vásárok, jótékonysági akciók színhelye, így Zenta város ,,lüktető vérkeringésének'' a központja ez a virágokkal és szökőkúttal dísztett fórum, rajta az évszázados városházával.

 

Rencsényi Hajnal Elvira, a délvidéki Hét Nap újságíró-szerkesztője