vissza a főoldalra

 

 

 2014.09.03. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 36.száma!

A tartalomból:

AZT A, MENNYI ANTISZEMITA! (címlapon)

TGM újsütetű antiszemita eszméit terjeszti, mikor figyelmen kívül hagyja, hogy a háborút a Hamasz rakétainváziója és terrorista támadásai provokálták ki. Legfőbb fegyvere, hogy saját lakosságát emberi pajzsként (háborús bűncselekmény) használja és ezzel ő maga lövetteti halomra saját lakosságát. Ez valóban rettenetes, gyalázatos és visszataszító. Akárcsak TGM írása, amely „kiszolgálja” a Hamasz terrorját, felháborodik, gyalázkodik, mert a zsidó állam meg merészeli védeni saját polgárait. Ezt sem mentegetni, sem trivializálni nem szabad. Nem tehetek mást, mint hogy a „legszigorúbban elítélem” TGM stiláris ámokfutását, középkorias vérvádjait. Tamás Gáspár Miklós, amikor Izraelről beszél, kettős mércét alkalmaz! És ez a kettős mérce a mai modern antiszemitizmus legdurvább formája. Ha ez nem zsidóellenesség, akkor mi? Hechs László és Olti Ferenc, a frissen felfedezett antiszemita ellen felszólalók, a HVG-t használták üzenőfüzetként. TGM-et nem féltem majd kidumálja magát. Én mindenesetre elkezdem forgatni Dr Németh Attila A kényszerbetegség és határterülete című szakkönyvét.

 In memoriam Csurka István

Most az egész világ kétrét van görnyedve, de mégis Izrael és az USA indult meg lefelé a lejtőn (2.oldal)

Az új háború ürügyei gyengécskék: a Hamasz Palesztinában belpolitikai ügy, választáson győzött, a Hezbollah Libanonban évtizedek óta harcol, részt vesz életében, segélyt oszt a rászoruló araboknak. Marad az iráni atomprogram. Egy hasonlóba már belebuktak Irakban. Husszeinnek nem volt tömegpusztítója. Az USA haderejét az idő sürgeti. Ennek a hadigépezetnek feladat kell, bombázni való hegységek, veszélyeztetett területek, ahová be kell vonulni, demokráciát teremteni, tálibokat gyilkolni stb. Csakhogy Bushék elkalkulálták magukat. Az antiterrorista világháború kezdett nem működni. Oszama bin Laden nincs meg, s hiába nyilatkozik, senkit sem érdekel. Vér kellett, ürügy, igazi háború, a merényletek már tréfásak és komolytalanok. Most aztán minden együtt van: két zsidó katonát elfogtak az arabok, és nem adják vissza. Ez bizony Szarajevó. Ha világháborút nem is, akkorát mindenesetre megérdemel a dolog, hogy Izrael megszerezze a Közel-Kelet minden nagyobb, erősebb államának és Európának a félrenézését, és az amerikai kormány megígérje vagy elhitesse a saját közvéleményével, hogy ez lesz a végső.

 Csorja Gergely: A háború átható ereje (3.oldal)

Az Egyesült Államok elvesztette gazdasági hegemóniáját is. Valójában katonai ereje teszi még ma is a világ első számú hatalmává. És ezt előbb utóbb használnia kell, méghozzá kiterjedten. Az elmúlt évtizedben csak óvatos provokációkkal, színes forradalmakkal, titkosszolgálati munkával állították elő a konfliktushelyzeteket. Irak és Afganisztán lerohanása ugyan már jelzett valamit, jelezte az új háborútípus megjelenését. A háború, melyet a kezdeményező, az agresszor nem akar megnyerni. Csak önmagáért a háborúért harcol. Ilyen típusú háborúkra kell számítanunk az elkövetkező években, csak az előbbieknél sokkal nagyobb méretekben. A kiterjedt háborús konfliktusok lehetőségét erősíti, hogy Putyin személyén keresztül Oroszország magára talált. Ez az Oroszország persze ezer sebből vérzik, ez valójában ugyanaz a velejéig korrupt, autoriter, véres, kegyetlen rendszer, melyet Dosztojevszkij, Csehov, Gogol, Bulgakov és Szolzsenyicin óta mélyen ismerhet az olvasó közönség. Csakhogy ez az Oroszország rájött, hogy az amerikai beavatkozásokra, a narancsos, tulipános, zöld és egyéb színű forradalmakra erővel kell válaszolni. El akarjátok idegeníteni Ukrajnát tőlünk, akkor mi elfoglaljuk a Krímet. Putyin elhíresült mondata, amit állítólag Barrossónak mondott, hogy „ha akarom, két hét alatt beveszem Kijevet” – még ha nem így hangzott el, akkor is jelzésértékű. Azt jelzi, hogy Oroszország, ha akarja, két hét alatt újra elfoglalja Európa keleti részét, beleértve minket is. És ez, ha tetszik, ha nem, ma tény.

 Nemzeti Kulturális Alap megkülönböztetett figyelmet fordít a fiatal alkotókra

Az NKA erőssége, hogy szakmai bázison nyugvó függetlenített állami pénzalap (4.oldal)

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) új alelnöke szerint az alap nem csak pénzosztó intézet, éppen ezért tűzte ki céljául, hogy az intézmény működése átláthatóbbá váljon, és ezáltal közelebb kerüljön az emberekhez. Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke: olyan reprezentációs tér, talán egy színházterem létrehozását is tervezzük, amelyen keresztül az NKA jobban megmutatkozhatna, s ezáltal a kulturális alap nem csupán állami pénzosztó helyként jelenne meg az emberek előtt.

 KIK FÉLTIK A SAJTÓSZABADSÁGOT? (4.oldal)

Permanens médiaháborút vívnak ellenünk. A belföldön elszenvedett kudarc miatt, külföldi segítséggel. Az eszközökben nem válogatnak. Internacionalista mivoltuk korlátlan kapcsolati tőkéjükben manifesztálódik. Csak remélni merem, nem felejtettük el, hogyan keletkezett ez a kapcsolat, és belőle a tőke. A médiatulajdonosoké. A magyar sajtó dobra verésekor került be tulajdonosként az Axel Springer is Magyarországra. A külföldi befektető általi privatizáció általában úgy ment végbe, hogy a vállalatvezetőket, menedzsereket, vagyis a régi rendszer embereit meghagyták volt pozíciójukban. Cserébe azért, hogy értékéhez képest fillérekért kerüljön a kezükbe az adott állami vállalat. Nem folyt pályáztatás, lemutyizták a befektetővel. Ami a pofátlanság csimborasszója volt, hogy még ez a minimális összeg sem folyt be az állam e célra nyitott számlájára. És ez nem régen, 20 éve történt!

 Kaposvár is növekedési zóna lehet

A teljes foglalkoztatottság a cél a somogyi megyeszékhelyen (5.oldal)

Éled a kaposvári gazdaság: nyolc helyi vállalkozás jelzett ötven fő feletti dolgozói létszámbővítést erre az évre. A jövőbeli kilátások is kedvezőek: a kormány szándékai szerint a megyei jogú városok több tízmilliárd forint gazdaságfejlesztésre fordítható támogatáshoz juthatnak. Kaposvár is növekedési zóna lehet a jövőben, ennek előnyeit pedig nemcsak a kaposváriak, hanem a környéken élők is érezhetik majd – mondta lapunknak adott interjújában Szita Károly polgármester.

 Több mint 45 millió adag gyümölcshöz jutnak a kisdiákok

Az elmúlt félévben lezajlott kampánynak köszönhetően nagyon sokan megismerték az iskolagyümölcs-program célkitűzéseit (6.oldal)

A 2014–15-ös tanévben is folytatódik az iskolagyümölcs-program, amelynek keretében több mint 45 millió adag, közvetlenül a hazai termelőktől származó gyümölcsöt és százszázalékos gyümölcslevet osztanak szét a hazai általános iskolák 1–6. osztályos diákjai között. Bittsánszky Márton a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese: a 2013–14-es tanévben 2,8 milliárd forintot fordítottak a programra Magyarországon, ebből mintegy 4,5 millió euró származott az uniós keretből.

 Nagyon jónak ígérkezik az önkormányzati kampány (6.oldal)

Kilépett az MSZP-ből Tittmann János dorogi polgármester, mert embertelennek és erkölcstelennek tartja azt a módszert, ahogyan a magát demokratikusnak nevező összefogósdi lemészárolja azokat az embereket, akiknek valójában a baloldal hajdanvolt legnagyobb pártja a létezését köszönheti. Fedor Vilmos valósággal elmenekült a miskolci MSZP-ből, mielőtt a pártszervezet magatartása miatt fegyelmi eljárás indításáról határozott. Mi volt a bűne? A felesége, Rózsa Edit polgármesternek merte jelöltetni magát, és ezzel a tettével az asszony szembe mert menni az elvtelen alkuk sorozata során kicastingolt ún. független Pásztorral. Pásztor az SZDSZ titkos favoritja. Az általuk meghonosított becstelen módszert követi a Jobbik is. A liberálbolsik a vállalhatatlannak, undorítónak tartott jelöltjüktől Budapesten hazug módon elhatárolódnak, Miskolcon pedig támogatják, a Jobbik és sajtója tele pofával zsidózik, közben Miskolcon egy zsidót indítanak polgármesterjelöltnek.

 Fő célunk környezeti ártalmak csökkentése

Szeretném a munkahelyteremtés helyi lehetőségeit még jobban kiaknázni (7.oldal)

Izsó Gábor Békés város polgármestere: Programom részben a folytatásra épül, de lesznek benne új elemek is. Szeretném a munkahelyteremtés helyi lehetőségeit még jobban kiaknázni. Így a mezőgazdaságot, a kertészetet, a szociális szövetkezetet, a helyi feldolgozást, a vágópontot megerősíteni, fejleszteni, megteremteni. Tervezzük annak a konyhának a korszerűsítését, amelyben felhasználnánk a helyi termékek jelentős részét. Fontos feladatunk a mezőgazdasági oktatás segítése. Emellett a turizmus, azon belül pedig a gasztroturizmus fejlesztését is jobban kell preferálnunk; a szálláskapacitást bővítenünk kell – legalább 16 szobás panziót szeretnénk építeni –, hiszen nagyon jó a termálvizünk, ami sajnos nem annyira ismert országosan. A másik kitörési pont a nagy múltú Békés-Tarhosi Zeneiskola, amelyet eladtunk, s így egy nagyon jó szándékú és tehetős fiatalember tulajdonába került, akinek segítettünk abban, hogy a zenei képzést újra elindítsa, s így az intézmény Kárpát- medencei szintű népzenei központtá váljon. Említettem a folytatást: tehát további épületkorszerűsítés szükséges, az üresen álló épületeket ki kell használnunk, és az út - és kerékpárhálózatot is fejleszteni kell.

 Újjászőni a nemzet kelméjét

Az európai közösségi térben csak egy közös magyar világ létezhet (9.oldal)

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke: Külhoni magyar nemzeti közösségeink

kérdése mindenekelőtt gazdasági kérdés. A Kárpát-medencei gazdasági és társadalmi háló újjászövése a Nemzeti Együttműködés Programjának, illetve a magyar kormány gazdaságpolitikájának is kiemelt részét képezi, sőt beilleszthető a közép-európai együttműködés rendszerébe is. Úgy gondolom, hogy a határokon átívelő nemzetegyesítés politikájához megtaláltuk, felfedeztük a forráslehetőségeket is, ugyanis az Európai Unió lehetővé teszi, hogy a tagállamok a rendelkezésükre álló uniós fejlesztési forrásokat meghatározott arányban és feltételek mellett a határaikon kívül is felhasználhatják. Amint említettem, ez a mi esetünkben a magyar–magyar kapcsolatokon keresztül a Kárpát-medence fejlesztését jelentheti, amely törekvés egybeesik a közép-európai együttműködés rendszerével.

 A társulat színészi erejének gazdagítása lényeges feladat

A kaposvári társulat az elmúlt négy évadban húsz kortárs magyar, tizenegy kortárs külföldi szerző darabját,kilenc klasszikus, nyolc zenés, valamint hét gyermek- és ifjúsági darabot mutatott be csaknem ezer előadáson (12.oldal)

Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója további öt évre szóló megbízást kapott a társulat vezetésére a közgyűlés augusztus 26-ai ülésén, így 2015-től a második igazgatói ciklusát kezdheti a teátrum élén. A színház tizenkét darabbal készül az új évadra, és rendhagyó módon platánfákra fűzött hintákon hirdetik az előadásokat.

 Rencsényi Hajnal Elvira, a délvidéki Hét Nap újságíró-szerkesztője: SZOBORGYALÁZÁS ÉS MÍTOSZTEREMTÉS (13.oldal)

Szabadkán, a Fasizmus áldozatainak terén álló emlékmű építése még 1942-ben elkezdődött. Az akkori politikai vezetés Horthy Istvánnak, a tragikusan elhunyt kormányzó-helyettesnek szeretett volna egy monumentális emlékművet állítani. Ám a háború után szerb kézre került a város, így számukra az elkészült emlékműalap kapóra jött. A II. világháború utáni újjáépítés során az elsők között készült el a ma is álló hatalmas dombormű azon a téren, amely a békebeli időkben Szabadka egyik legszebb tere volt. A Teréz-templom előtti park sétányát valamikor a századelőn fákkal ültették be, és ott cselédlányok, dadusok sétáltatták a polgári családok gyermekeit. A béke és nyugalom oázisa volt ez a park, sok szerelem szövődött itt. De végül a romboló hatalom átformálta a saját képére, monumentális emléket állítva itt a fasizmus áldozatainak. Ráadásul ez nem csupán egy emlékmű, hanem mauzóleum is, hiszen itt nyugszik Matko Vukovic „néphős”, akinek földi maradványait a Bajai úti temetőből hozták át ide. E lépésnek az oka mindmáig ismeretlen a szabadkaiak előtt.

 Merle Tamás: Derűt és erőt sugároztak a remény kis emberei (19.oldal)

Szombat este a remény kis emberei, vagyis Kárpát-medencei árva és nehéz sorsú fiatalok mutatták be az István, a király című rockoperát a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán önkéntes segítőikkel kiegészülve. A szereplő gárda igen sokszínű volt: Kárpátaljáról, Székelyföldről, Csángóföldről, Délvidékről és az anyaországból érkeztek a gyerekek. A darab kezdetére megtelt a nézőtér, közel négyezren látogattak ki a Petőfi Csarnokba, a közönség a szereplőkhöz hasonlóan sokszínű volt, több helyről jöttek el megnézni az előadást a gyermekotthonok nevelői, a Felvidékről és Délvidékről pedig külön buszt is indítottak Budapestre. Az előadásnak és a kéthetes táborozásnak másik nagy eredménye, hogy a történelmi Magyarország különböző vidékeiről érkező árva és nehéz sorsú fiatalok között minden fal leomlott, székely a kárpátaljaival, csángó a délvidékivel kötött barátságot, és még sorolhatnám. Igazi csapattá kovácsolódtak össze, valóban megélhették az összetartozást.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már szeptember 3-án 8.30. és 10.30. óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A Magyar Fórum korábbi cikkeit is elolvashatja a www.eredetimiep.hu honlapon!

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. őszén

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.