vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.29. 

Civilekkel végzett egy tüzérségi támadás Donyeckben

Tüzérségi támadásban meghalt két civil augusztus 23-ára virradóan a kelet-ukrajnai Donyeckben, az oroszbarát lázadók székhelyén – jelentette az AFP egy helyszínen tartózkodó tudósítója.

A két áldozat holttestére a város központjában, az utcán találtak rá helyi idő szerint reggel hat órakor.

 Eközben megérkeztek az ukrán–orosz határra az első teherautók abból az orosz konvojból, amely segélyt szállított Luhanszkba, és a szállítmány péntek esti kirakása után visszaindult Oroszországba – közölte egy szemtanú a Reutersszal.

 Elesett egy volt amerikai katona a kelet-ukrajnai harcokban – közölte augusztus 22-én híroldalán a Fox News televízió. Az 55 éves Mark Gregory Paslawsky az oroszbarát szakadárok elleni hadműveletben részt vevő Donbasz zászlóalj tagjaként, az Ilovajszkért folytatott harcokban esett el. A New Yorkban született, ukrán származású férfi befektetési bankár volt, és már több éve Kijevben élt. A Krím félsziget orosz elcsatolása indította arra, hogy fegyvert fogjon az ukránok oldalán.

Paslawsky augusztus 19-én kapott halálos sebet, amikor zászlóalja az orosz határtól mintegy 60 kilométerre fekvő Ilovajszk elfoglalásával megpróbálta elvágni Donyeck utánpótlási útvonalát. 1981-ben végezte el a West Point-i katonai akadémiát, és tíz éven át szolgált az amerikai hadsereg kommandós alakulatainál. A Fox News arról nem kapott információt, hogy Paslawsky milyen rendfokozatban szerelt le. Az ukránoknál Franko fedőnéven, közlegényként harcolt.

Haláláról elsőként a Vice News című riportműsor szerkesztősége adott hírt, amely szerint ő volt az egyetlen amerikai, aki részt vett az ukrajnai harcokban.

 

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)