vissza a főoldalra

 

 

 2014.08.29. 

Példaértékű a FIVOSZ által bemutatott program

Több mint ezer fiatal indíthatja el vállalkozását 3-6 millió forint támogatásból

A Sydneyben megrendezett G20 Young Entrepreneurs’ Alliance csúcstalálkozón 400 negyven év alatti vezető vállalkozó volt kíváncsi a magyar fiatal vállalkozókat támogató rendszerre, amit már Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) „best practice”-ként emlegetnek világszerte.

 Milyen rangja van a G20 Young Entrepreneurs’ Alliance rendezvénynek, és mely szervezetek vesznek rajta részt? –kérdezem Kovács Patriktól, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége alapító elnökétől.

 A rendezvényt szervező szövetség a G20 struktúráját követi, s a G20 országok legkomolyabb fiatal vállalkozókat támogató szervezeteit foglalja magába. Ez a befolyásos nemzetközi szerveződés nagyon komoly partnerekkel dolgozik együtt. A szövetség stratégiai partnere az Ernst&Young és az Accenture tanácsadó cég, akikkel globális kutatásokat végzünk, illetve ezeknek a szervezeteknek és a G20 országok fiatal vállalkozóinak bevonásával évente ajánláscsomagot fogalmazunk meg a G20 vezetői számára. Az ENSZ is stratégiai partnerünk, akivel idén fiatal vállalkozói ajánláscsomagot is elkészítettünk. Az OECD is kiemelkedő partnerünk; amit bizonyít, hogy ezen a konferencián jelen volt Angel Gurría az OECD főtitkára és Helen Clark az ENSZ Fejlesztési Programjának elnöke. Olyan fórumról beszélhetünk, amelynek az ajánláscsomagjai nagyon sikeresek. Hiszen tavaly a

Moszkvában készített ajánláscsomagunkat a szentpétervári G20-as csúcs vezetői beemelték a nyilatkozatukba;a 114 pontból a 29. foglalkozott az ifjúsági vállalkozásfejlesztéssel. Mi az aktuális ifjúsági munkanélküliségre igyekszünk releváns válaszokat adni, illetve a vállalkozás oldaláról olyan ajánlásokat fogalmazunk meg, ami segítséget nyújt a fiatalok önfoglalkoztatóvá, vagy akár munkáltatóvá válásához. Számottevő siker volt, hogy két évvel ezelőtt a Mexikóban rendezett G20-as fiatal vállalkozói csúcsértekezletre jómagam állítottam össze, és vezettem az Európai Unió azon delegációját, mely a rendezvény keretében Felipe Calderónnak, Mexikó elnökének, személyesen adta át a szövetség ajánláscsomagját.

 Idén, a Sydneyben megrendezett csúcstalálkozón miről tartott előadást, mint a FIVOSZ elnöke?

 –A magyarországi ökoszisztémáról, ami azért érdekes, mert világhírűvé vált az a modell, amit hazánkban létrehoztunk. A FIVOSZ-szal több országban segítettünk már a fiatal vállalkozói ökoszisztéma kialakításában, finomhangolásában, így Azerbajdzsánnak, Thaiföldnek, Dániának, Szlovákiának és Szerbiának, jelenleg pedig egy EU-s program keretében Macedóniában építjük ki a fiatal vállalkozói hálózatot. A mostani előadásomnak az adta az alapját, hogy tavaly az Ernst&Young-gal készítettünk egy felmérést arról, hogy a G20 –országokban miért idegenkednek a vállalkozások létrehozásától a fiatalok. A válaszadók 73%-a szerint azért, mert hiányzik az induláshoz szükséges forrás. A megkérdezettek 66%-a úgy vélte, hogy a forrás mellett szükséges az oktatás is, 51%-a pedig jobb piaci környezetet szeretne. Magyarországon a FIVOSZ konzorciuma üzemelteti a Vállalkozz Itthon! program keretében azt a projektet, ami globális viszonylatban a legkomplexebb választ adja a problémákra. Hiszen ez a projekt a fiatalok vállalkozóvá válásának körében felmerülő összes akadályra komplex választ ad, speciálisan felépített rendszerével – oktatással, vissza nem térítendő támogatással és mentorálással. A FIVOSZ konzorciuma 100 órás térítésmentes képzésben részesített több mint 2100 olyan 35 év alatti fiatalt, akinek nincs még vállalkozása, de jó üzleti érzékkel rendelkezik. Térítésmentes tanácsadás keretében segítettünk nekik az üzleti tervet elkészíteni, majd az üzleti tervek jóváhagyása és a képzés sikeres elvégzését követően 1100 fiatalnak van lehetősége 3-6 millió forint vissza nem térítendő támogatásból elindítani saját vállalkozását, s emellett mentorálásban is részesül. Tehát a mi modellünkben az oktatás, a mentorálás és a kezdőtőke is szerepel, minden, amit a G20-as országokban hiányként jelöltek meg a fiatalok. Büszkék vagyunk rá, hogy sehol a világon nincs ilyen komplex és ennyire nagy volumenű program, mint nálunk. Éppen ezért arattunk nagy sikert a magyar példával. Szintén jelentős Magyarország számára, hogy áprilisban megválasztottak a legnagyobb fiatal európai vállalkozókat képviselő szervezet, a brüsszeli székhelyű JEUNE élére, amely több mint egymillió-hatszázezer lelkes, és vállalkozásban érdekelt fiatalt ér el. Fő célunk az ifjúsági vállalkozás ügyét egy új szintre emelni. Több régióban kérik a segítségünket, ahová a FIVOSZ tudását visszük. Tehát a FIVOSZ Magyarországról know-how-t exportál olyan kiemelt és globálisan is égető ügyekben, mint az ifjúsági munkanélküliség és a fiatal generációk gazdasági értékteremtésbe való bevonása.

 Mit tartalmaz a Sydneyben összeállított ajánláscsomag?

 –A jelenlegi ajánláscsomag olyan eszközrendszert szorgalmaz, amellyel érdemi segítséget lehet adni a fiataloknak a vállalkozóvá váláshoz. Konkrét lépéseket javasoltunk annak érdekében, hogy az ifjú munkanélküliek olyan lehetőségekhez jussanak, amiknek köszönhetően jövedelmező karriert építhetnek maguknak. Fontos pontként került meghatározásra az induló fiatal vállalkozások kezdőtőkéhez való jutásának támogatása, olyan új innovatív finanszírozási formák kialakításával, amelyekhez megfelelő képzés is tartozik (például a FIVOSZ -modell). Emellett szintén kiemelt jelentősége van az oktatási és képzési rendszerek reformálásának is, hogy szorosabb kapcsolat jöhessen létre a piaci igények és a képzésben részt vevő fiatalok között, segítve a sikeres piacra lépést. A jogszabályi és adózási környezetben olyan változásokra van szükség, amelyek csökkentik a vállalkozás indítás terheit, és az állami beszerzési programoknak is nyitottabbá kell válniuk a fiatal KKV-k számára. A fentiek mellett a jövőben a vállalkozói kultúra etikai oldalára és a nők lehetőségeinek terén az egyenjogúságra is figyelmet kell fordítani. A mentorálás is kiemelt ügy, hiszen az induló vállalkozások jelentős része a nélkül elbukik. A FIVOSZ ezért is indította el mentor programját, amiben 30 vezető, és jelenleg több mint 70 fiatal vesz részt. A programon belül a mentorok személyes tanácsadóként támogatják a mentoráltak üzleti vagy karrier döntéseit és személyes fejlődését.

 

Medveczky Attila