vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.05. 

A Magyar Közösség Pártja 107 polgármesteri posztot szerzett

Az MKP 1151 önkormányzati képviselőt juttatott a képviselőtestületekbe, amivel a magyar párt hasonló eredményt produkált, mint négy évvel ezelőtt

A felvidéki helyhatósági választásokon a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos átlagban az önálló polgármesterjelölteket indító pártok közül a harmadik legjobb eredményt érte el. Berényi József, az MKP elnöke: komoly győzelemként értékelem Somorját, Dunaszerdahelyt és Ógyallát. Ógyallán hosszú éveken át sikertelenségben volt részünk, és nagyon örülök neki, hogy a városnak Basternák Ildikó személyében MKP-s polgármestere lett.

 Mennyire tartja kedvezőnek az MKP jelöltjeinek eredményeit?

 – A helyhatósági választásokon elért eredményeinkkel elégedett vagyok. Korábban a Magyar Fórumnak is nyilatkoztam arról, hogy célunk a négy évvel ezelőtti eredmény megismétlése. Amikor erről beszéltem a különböző fórumokon, sokan megdöbbentek. Négy évvel ezelőtt, 2010-es parlamenti választási bukásunk után nagy számban nyerték meg jelöltjeink az önkormányzati választásokat, sok polgármesterünk és helyhatósági képviselőnk lett a magyarok által lakott déli országrészen. Célunkat elértük, mert körülbelül annyi polgármesterünk lett, mint négy évvel ezelőtt. Ez első látásra „csalóka” lehet, mert „csak” 107 önálló jelöltünk nyert, de idén jóval több koalíciót kötöttünk, és sok polgármesterünk független jelöltként indult. Ők a kampány előtt felfüggesztették tagságukat, és győzelmük után visszaléptek az MKP-ba, vagy automatikusan helyre állt a tagságuk.

 Az MKP és a Most-Híd 51 koalíciót kötött az önkormányzati választásokra indulva, ebből a polgármester-választást tekintve 42 lett sikeres, közülük 30 olyan, ahol csak az MKP és a Most-Híd alkotta a koalíciót, 12 további helyen szélesebb koalíció volt. Tehát megérte egyes helyeken koalíciót kötni a Híddal?

 – A önálló indulás volt a meghatározó, tehát arányaiban jóval kevesebb koalíciót kötöttünk. Tény, hogy négy évvel ezelőtt szinte egyetlenegy helyen sem kötöttünk választási együttműködést. Most, az esetek döntő többségében, bejutottak a koalícióban indult MKP-sok. Már a megyei választások előtt azt hangoztattam, hogy ahol alacsony a magyarok aránya, ott együttműködésre kell törekedni a Most-Híddal. Szenc környékén sikeresnek bizonyult a koalíció, s ugyanez érvényes Párkányra is, hiszen az általunk támogatott független jelölt győzött. Ha mi is indultunk volna, akkor a szavazatok megosztásával valószínűleg nem lehetett volna elérni a polgármestercserét a településen. Azt is láthattuk, hogy olyan helyeken, mint Ipolyság vagy Galánta, azért, mert nem tudtunk megegyezni a polgármester személyét illetően, veszítettünk.

 A Polis felmérése szerint amennyiben novemberben zajlana a parlamenti választás 36,9 százalékos támogatottsággal még mindig a Smer-SD nyerné azt. Bekerülne továbbá a parlamentbe a KDH, amely a felmérés szerint a választópolgárok szavazatainak 9 százalékát szerezné meg, valamint a Most-Híd (8,7%), az OĽaNO (7,5%) és az MKP is, amelyre a megkérdezettek 5,6 százaléka adta voksát. Ez bizakodásra adhat okot?

 – Mind ez a felmérés, mind az MKP utolsó négy választási – megyei, európai parlamenti, köztársasági elnöki és a helyhatósági – eredményéből arra következtethetünk, hogy pártunknak kialakult egy nagyon komoly támogatói bázisa. S ha megfelelő eszközökkel szólítjuk meg választóinkat, az sikert eredményez. Jelenleg a magyarság aránya 9%-os Szlovákiában, és az 5,6%-os támogatottság nagyon jó eredménynek számít. S azt sem kell elfelejteni, hogy rajtunk kívül egy vegyes párt szólítja meg a magyarokat Felvidéken, és a Most-Híd sokkal többet szerepel a médiában, mint az MKP. Komoly sikereket értünk el, de nem szabad elbízni magunkat, mert akkor nem biztos a parlamentbe jutásunk. Megteremtettük az alapokat, de még nagyon sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy a 2016. márciusi választások során visszakerüljünk a törvényhozásba.

 Mely városokban elért eredményt tartja kedvezőnek, és hol voltak sikertelenségek?

 – Komoly győzelemnek nevezném Somorját, Dunaszerdahelyt és Ógyallát, ugyanakkor kudarcként értékelem Szepsi, Nagymegyer és Komárom elvesztését. Ógyallán például hosszú éveken át sikertelenségben volt részünk, és nagyon örülök neki, hogy a városnak Basternák Ildikó személyében MKP-s polgármestere lett.

 Mi volt a gond Nagymegyeren?

 – Nagymegyer szinte teljesen magyarok által lakott város, ahol az eddigi MKP-s polgármesternek nem sikerült megvédenie pozícióját. Később nyilván megvizsgáljuk ennek okait.

 Mivel magyarázza, hogy a magyar járások valamelyest az országos részvételi arány felett teljesítettek, ugyanakkor a városokban meglehetősen kevesen járultak az urnákhoz?

 – Ennek az lehet a fő oka, hogy sok magyar járásban versenyeztek az MKP és a Most-Híd jelöltjei, s mindenki a saját táborát mozgósította. A lakosok a helyi szinteken hozzászoktak a versenyhelyzethez, ami miatt nagyobb lett a részvételi arány.

 Hogyan látja, az MKP–Most-Híd összefogás miért nem volt sikeres Komáromban?  

– Komárom esetében két nagy taktikai hibát kell megemlíteni. Az egyik, hogy a két párt közösen és nem önállóan kampányolt. Nekünk önállóan kellett volna kampányolnunk MKP-logóval, a nemzeti trikolór megőrzésével, kihangsúlyozva azt, hogy jelöltünket támogatja a Most-Híd is. A kampány során el kellett volna magyarázni választóinknak, miért kötöttünk szerződést a Most-Híddal. Tulajdonképpen a mi jelöltjeink teremtettek olyan hangulatot, mely arra ösztönzött, hogy a független, párton kívüli jelöltekre kell szavazni. Sajnos a mi kampánycsapatunk a nemzeti trikolór használatát „önként átadta” másoknak – ez óriási hiba volt. A másik taktikai hiba, hogy a Most-Híd komáromi vezetője, Bastrnák Tibor 4 éve sikertelenül indult a választásokon, és a választók nem akarták, hogy újra bekerüljön a város vezetésébe, akár alpolgármesterként. Jelöltünk, Czíria Attila pedig nem mondta ki azt, hogy megválasztása esetén Bastrnák Tibor nem lesz alpolgármester. Azt is tudni kell, hogy Komáromban – ahol a magyarság aránya 55-60%-os – a szlovákok alig járultak az urnák elé. Ezért volt csupán 34%-os a részvételi arány. Amennyiben egy szlovák jelölt mögé felsorakozik a komáromi szlovákság és a Smer mint kormánypárt, egyik magyar jelölt sem győzött volna. A Smer sem kampányolt a városban, talán azért, mert tudták, hogy a komáromi magyar–magyar küzdelem számukra kedvező.

 Az eddigi négy választáson az MKP meglehetősen jól szerepelt. Ez egyfajta új kampánystratégiának köszönhető?

 – Nem csak annak, hanem hogy következetes és alázatos munkával végezzük a szolgálatot. Igen, a szolgálatot, a felvidéki magyarság szolgálatát. S ezt csak úgy lehet megtenni, ha a polgárok elvárásait, kéréseit figyelembe vesszük, s abból kiindulva politizálunk.

 

Medveczky Attila