vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.05. 

Médiamissziós tanfolyamot tartottak Mályiban

A szervezők és a résztvevők célja a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház mediális szolgálatának erősítése.

Hogyan lehet a sajtó, a rádió és az internet a misszió eszköze? Tizenegy református lelkész vett részt azon a továbbképzésen, melynek célja a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház mediális szolgálatának erősítése.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház november 18-tól 20-ig továbbképzőt szervezett azok számára, akik a média egyes területein szolgálnak vagy szeretnének szolgálatot vállalni. A családias hangulatú együttléten magyarországi egyházi és világi médiumok munkatársai osztották meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

„Ma már a nyomtatott sajtó sokak szemében legalább olyan bolondság, mint az igehirdetés. Az egyház mégis szívesen üzen ezen a kézzelfogható terméken keresztül, talán mert az elmélyültebb tartalom átadását teszi lehetővé" – Rácsok András, a Tiszáninneni Református Egyházkerület sajtóreferense 2003 óta szerkeszti a kerületi újságot. A református lelkész felidézte, hogyan tanult bele ebbe a szakmába, igyekezett megosztani hallgatóságával tízéves szerkesztői tapasztalatait, s érzékeltetni az újságkészítés nehézségeit és örömeit. Előadásában ismertette a Sárospataki Református Lapok megújulását is. Megtartva a gyülekezeti életet bemutató rovatokat, ReForrás néven keresztyén szellemiségű családi magazint hoztak létre, mellyel a templomba nem járókat is igyekeznek megszólítani.

„A kereszténységnek, amióta csak létezik, az a missziója, hogy Isten örömüzenetét hirdesse – Feke György arról beszélt, hogy az elmúlt kétezer évben sokat változott a világ, vele a kommunikáció formái és maga az egyház is. – Az üzenet viszont ma is ugyanaz, ahogy a kérdés is, hogyan juttatja el a címzettekhez?" A reformatus.hu újságírója rámutatott, a protestantizmus gyors terjedésében nagy szerepe volt a nyomtatott könyv – mint új médium – megjelenésének, így érthető, hogy a protestáns egyházak alapvetően nyitottak voltak a későbbi korok új médiumai – a film és a rádió – felé. Arra buzdította a lelkészeket, a médiával kapcsolatos rossz tapasztalataik miatt ne tekintsék az internetet, a rádiót és a televíziót az „ördög eszközének", hanem tanulják meg használni ezeket az eszközöket Isten országának építésére. Az újságíró beszélt a magyarországi református közegyházi honlap működéséről is.

Székelyhidi Balázs fotós a digitális fényképezés fogásaiba avatta be hallgatóságát. A Magyar Nemzet fotóriporterének tanácsai után a résztvevők Mikos Tamás lelkésztől kaptak segítséget hangfelvételek készítéséhez és vágáshoz. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nem üzemeltet sem földfelszíni, sem internetes sugárzású rádiót, viszont tagja a 2010-ben alakult Kárpát-medencei Református Rádiótanácsnak. A testület tagjai még a Sion Rádió (Kárpátalja), Európa Rádió (Tiszáninnen és Tiszántúl), Harangszó Rádió (Királyhágómellék) és az Agnus Dei Rádió (Erdély).

„A Kárpát-medencei Református Rádiótanácsnak közös stratégiát készített és munkacsoportokat hozott létre a református egyháztestek mediális szolgálatának erősítéséért" – erről Molnár Árpád, püspöki titkár, a Rádiótanács szlovákiai delegáltja beszélt. A felvidéki munkacsoport az elmúlt években – számba véve lehetőségeit – úgy döntött, rádióstúdió létrehozása helyett a nyomtatott és az internetes megjelenését fejleszti, s hangsúlyt fektet a református médiumok (Kálvinista Szemle, reformata.sk, Világosság című rádióműsor) együttműködésére.

Sikerült önkénteseket toborozni, valamint holland pályázati pénzekből technikai eszközökhöz jutni, így szlovákiai anyagok is megszólalhatnak a Kárpát-medencei református rádiók közös magazinműsorában, a Határtalanban. 2012. november 21-től ezek az adások, a Pátria rádió Világosság című egyházi műsorainak archívuma, valamint további beszélgetések, riportok, beszámolók és istentiszteletek is meghallgathatók a Sola Rádió nevű internetes oldalon.

A Kárpát-medencei Református Rádiótanácsnak hazai munkacsoportja jelenleg maroknyi önkéntessel dolgozik, a jövőben szeretne kiépíteni egy egyházmegyei tudósítóhálózatot, mely egyházi hírekkel, kép- és hanganyagokkal látná el a szlovákiai református médiumokat. Ehhez „tollforgató", a fényképezőgéppel és a diktafonnal bánni tudó önkéntesekre van szükség, ezért a jövőben további képzéseket terveznek.

 

reformata.sk, Felvidék.ma