vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.05. 

Orbán Viktor Nádudvaron

A nemzeti kormány az ágazat egészét nézi, és azt képviseli, hogy a magyar földből
maximálisan 20 százalék legyen a nagygazdaságok aránya

A kis és közepes gazdaságoknak is meg kell adni a lehetőséget a fejlesztésre. Olyan agrárgazdaság megteremtésére törekszünk, amelyben a nagyüzemek, az integrátorok, valamint a kis és közepes mezőgazdasági termelők érdekeit próbáljuk összehozni. Sikeres mezőgazdaság nélkül nem lehet sikeres az ország.

A magyarországi, jó minőségű termőföldek 15 millió embert képesek egészséges élelmiszerrel ellátni. A lakosság létszáma tízmillió fő, így látható, hogy mekkora üzleti lehetőség rejlik az ágazatban – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: a következő ciklusban háromezer milliárd forintot fordítanak a mezőgazdaság fejlesztésére. – Ám nem elég termelői oldalról erősíteni, piaci oldalról is kell. Nyitottak vagyunk a világra, s a világ is ránk. Az elmúlt években számos új piacot – például Bosznia-Hercegovina, Japán, Oroszország, Grúzia, Indonézia, India, Irán, Pakisztán – sikerült megnyernünk, tehát van hova és van mit eladni – mondta a miniszterelnök, aki szerint Nádudvar példát mutat, hiszen képesek a nagy és közepes gazdaságok együttműködni. – A vidékre irányítandó mintegy 1200 milliárd forintból szeretnénk, ha minél több támogatás jutna az együttműködésre és az integrációra – A következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát; Magyarország nem lehet eredményes sikeres mezőgazdaság nélkül – jelentette ki a miniszterelnök kedden Nádudvaron, a KITE Zrt. logisztikai központjának átadásán.

Fontosnak nevezte, hogy az ágazat szereplői mindent megkapjanak, ami megilleti őket, és mindent tegyenek meg, amire képesek.

Ha e két dolog teljesül, igazságos, békés állapotok tudnak kialakulni az agráriumban – mondta Orbán Viktor.

 

czyla