vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.05. 

Nem mindegy, ki fekszik a korrupció melegágyában

Karácsony Gergely polgármester lett Zuglóban, az MSZP, az Együtt–PM és a DK közös jelöltjeként. Gyurcsány, Tóbiás, Bajnai, Szelényi, Szabó Tímea pártvezetők együttes támogatásával.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, Papcsák Ferenc (Fidesz–KDNP) polgármestersége után új korszakot nyitnának. Ezt az ígéretüket maradéktalanul be is tartották. Sikerült 63 bizottsági posztot létrehozniuk és Magyarország legmagasabb képviselői honoráriumait megszavazniuk.

Összehasonlításul: az előző ciklus tanácsnokai, a bizottsági elnök képviselői is maximum 192 000 bruttót kaptak, a többiek bruttó 140 000 Ft körül. A testület 21 tagjának tiszteletdíja összesen havi 3 372 000 Ft költséget jelentett Zugló önkormányzatának. A bizottsági struktúra négy bizottságban 40 taggal működött, ebből 12 tag volt külsős, akik fejenként 38 650 forintot kaptak, azaz összesen havi 463 800 Ft-jába kerültek az önkormányzatnak. A képviselők a bizottságokkal, külsősökkel és tanácsnokokkal együtt mindösszesen havi 3 835 800 Ft-ba kerültek.

Az új „közpénz kímélő” rendszerben nyolc bizottság 63 fővel működik.

Jelenleg – az előző ciklus 192 ezer forintot kitevő honoráriumhoz képest – a legmagasabb képviselői honorárium 502 450 Ft , a baloldali többség fejenként havi 406 ezer, míg a többi képviselő 309-, ill. 207 ezer forinttal kénytelen megelégedni. A Karácsony által vezetett jelenlegi testület 21 tagja és a 18 külsős bizottsági tag együtt havi 8 millió 309 ezer forintba, azaz az előző ciklus több mint duplájába kerül a zuglóiaknak. Az átlag állampolgárnak úgy tűnik, elgaloppírozták magukat. Észlelve a közhangulatot, megkérdezték Ligeti Miklóst, a Transparency International (TI) Magyarország jogi igazgatóját, mit szól ehhez?

Ligeti Miklós válasza az volt, nagyon helyes hogy magukra költik az összes pénzt, mert a maguknak osztott sok pénz a korrupció elleni harc egyik fő fegyvere. Azt is mondta, hogy a kettős mérce és a szelektív jogalkalmazás mindig a korrupció melegágya. (?!)

 

czyla