vissza a főoldalra

 

 

 2014.12.05. 

Az MSZP egyedül nyert az Angyalok földjén

A Váci út–Gogol utca sarkán, a Lehel piaccal sréhen szemben álló sörözőben beszélgetünk a vasárnap lezavart időköziről. Itt beszéltünk meg randevút R-val, az erdélyi terítős asszonnyal, akit Cs. Laji szállít karácsony előtt, amikor nehezebb a pakk. Laji jókedvű módfelett. Múlt csütörtökön fogadtunk, a heti 5000 forintját tette fel a Fidesz jelöltje ellenében. Tudniillik ennyiért segít valakinek a piacon. Most megduplázta a pénzét.

Mit beszélnek a papok? / Hogy ez a föld a siralom völgye! / Hogy lenne a siralomé? / Hisz ez a föld az angyalok földje – énekel önfeledten, tisztára úgy, ahogy Makláry énekelt annak idején. A film részleteire már nem emlékszem, csak Makláry hangja és képe dereng fel, olyan jól adja. Laji nem régen lakik Angyalföldön, s a Lehelen vannak bennfentes ismerősei. Nem akart velem fogadni, én erősködtem. Mondta nagy önérzettel, nem szívesen fogad olyanba, amit biztosan tud. Hogy mitől jól informált, az maradjon az ő titka, mosolygott sejtelmesen.

A Kis Péter halála miatt kiírt választás eredményét előre borítékolta, még csütörtökön, mikor a fogadást kötöttük az időközi végeredményéről: (tehát én mondtam Fidesz, ő meg azt, hogy MSZP). Laji elöljáróban a politikában ritkán hallható három érvet hozott fel amellett, hogy miért biztos az MSZP-s jelölt győzelmében: Először is becsületből is nekik jár ez a hely. Másodszor: végre be tudják bizonyítani, hogy Gyurcsány csak ballaszt a nyakukon. Harmadszor: ez után a győzelem után leszámolhatnak az egész DK-val és az illuzionistákkal, amely párt és támogató köre nem egyéb, mint az egykori SZDSZ listája. Tehát anyait apait be fognak dobni, mert igen nagy a tét. Gyurcsányt akarják végleg legyőzni! A Fideszről most az a hír a kerületben, hogy bénáznak. Azonkívül Laji úgy tudja, Gyurcsányt nagyon sokan utálják a pártban. Részben gátlástalansága, részben cinizmusa miatt került szembe Szekeressel, Lamperth Mónikával, de Hillernek sem a szíve csücske a Feri. Bajától kezdve Juhászig alig van ember, akit Gyurcsány még meg nem sértett volna. Namost, az említettek mindegyike, ha nem is túl nagy, de létező befolyással rendelkezik úgy a párt apparátusa, mint a tagság körében.

Én például éppen ezzel is érveltem a vereségük mellett, meg hogy más forrásokból persze, úgy tudom akkora az ellentét az MSZP-ben a budapestiek és a többiek között is, amely épp elég egy bukáshoz, s októberben a Fidesz hozta magát. Plusz az ifjú titánok nem kedvelik az öreg, még a KGB-vel is gyanúba kevert jelöltet, és Tóbiás a párt pénzbeli támogatását is szűken mérte a kampányra. Nekem úgy tűnt, bizonyos MSZP-körökben vereségszag terjeng. Példának okáért a volt határőrt elég sokan egyáltalán nem tartották se alkalmasnak, se esélyesnek a kórházigazgató főorvossal szemben, nem beszélve a sajtókampányról, amely normál körülmények között biztosan gyengítette volna a jelölttel együtt az MSZP esélyeit, hiszen a DK, az Együtt és a PM látványosan kihátrált mögülük.

Na épp ez az, mondja Laji, hogy normális esetben, normális körülmények között. De most nincs szó normalitásról, hanem éppen arról van szó, hogy fel akarják számolni a létező pártokat, köztük a maradék MSZP-t. A budapesti liberálisok már civilekkel kvaterkázva akarnak kiállítani egy csapatot, s ennek érdekében a szárszói gerontokrácia bizonyos budapesti szalonokban találkozgat, keveri a mérget egy bizonyos jó baráttal. A metternichi elv alkalmazása mellett döntöttek, mely szerint mindent meg kell változtatni, hogy semmi se változzék, magyarul változatlanul az SZDSZ kemény magjának diktátumát akarják érvényesíteni. Ehhez először meg kell buktatni a Fideszt. Ez a fő cél, ennek jegyében rendezik a biodíszlettel tömött tüntetéseket. Az MSZP-s mezeiek, mert nincsenek beavatva, boldogan asszisztálnak, azt hiszik, nekik áll a zászló.

A mintegy 80 ezer választópolgárból mindösszesen 26 ezren mentek el szavazni S ezen az egyébként alacsony részvételű időközi választáson az emeszpé jelöltje, egyébként egy nyugdíjas határőrtiszt, 20%-kal több szavazatot kapott, mint a Fidesz színeiben elindult kórházigazgató főorvos!

 

czyla